Σφραγίδα 2.000 ετών που απεικονίζει τον Έλληνα θεό Απόλλωνα βρέθηκε στην Ιερουσαλήμ









Αρχαιολόγοι στην Ιερουσαλήμ ανακάλυψαν μια σπάνια σφραγίδα πολύτιμου λίθου 2.000 ετών που φέρει  ομοιότητα του θεού Απόλλωνα, αλλά ο ιδιοκτήτης του πολύτιμου λίθου πιθανότατα δεν ήταν Έλληνας ή Ρωμαίος, λένε οι ειδικοί.

Αντ 'αυτού, αυτό το σκούρο καφέ της πέτρας jasper ήταν πιθανό να ανήκει σε ένα εβραϊκό πρόσωπο που έζησε κατά τη διάρκεια του πρώτου αιώνα μ.Χ., και ο οποίος ήταν μονοθεϊστής, αλλά θαύμαζε τις ιδιότητες που συνδέονται με τον Απόλλωνα, δήλωσε ο Eli Shukron, αρχαιολόγος   του Ισραήλ και ξεναγός στην πόλη του Δαβίδ στο αρχαιολογικό πάρκο.

"Δεν νομίζω ότι [ο ιδιοκτήτης του πολύτιμου λίθου] πίστευε στο θεό Απόλλωνα," είπε ο Shukron  . "Αλλά πίστευε στις αρετές που προσέφερε ο θεός Απόλλωνας. φως, καθαρότητα, υγεία, επιτυχία, τα οποία είναι, πολύ σημαντικά χαρακτηριστικά . Όλοι θέλουν να τα έχουν."

Στην Πόλη του Δαβίδ  από αρχαιολόγους, ανακαλύφθηκε  το σκαλιστό κόσμημα,  κοσκινίζοντας το χώμα  από το έδαφος   στα θεμέλια του Δυτικού Τείχους - τα αρχαία ερείπια του τείχους αντιστήριξης που κάποτε περιέβαλλε το δεύτερο ναό του εβραϊκού λαού, το οποίο οι Ρωμαίοι κατέστρεψαν το 70 μ.Χ.

Το οβάλ κόσμημα είναι μικρότερο από μια δεκάρα,  ακριβώς 0.5 ίντσες μάκρος, 0.4 ίντσες πλάτος και 0.1 ίντσες πάχος (13 από 11 από 3 χιλιοστά). Αυτή είναι μόνο η τρίτη γνωστή σφραγίδα πολύτιμων λίθων του είδους της, επίσης γνωστή ως ένα intaglio - ένα κόσμημα του οποίου η άνω πλευρά είναι λαξευμένη - από τη δεύτερη περίοδο των ναών (516 π.Χ. έως 70 μ.Χ.) στην Ιερουσαλήμ.  

Στην αρχαιότητα, jasper  θεωρούνταν πολύτιμος λίθος. Αυτό το συγκεκριμένο σκαλιστό κόσμημα ήταν πιθανόν ενσωματωμένο σε ένα δαχτυλίδι, και χρησιμοποιείται ως σφραγίδα στο κερί μέλισσας για να χρησιμεύσει ως προσωπική υπογραφή σε έγγραφα όπως συμβάσεις, επιστολές, διαθήκες, αγαθά και δέσμες χρημάτων, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους της  πόλης του Δαβίδ .

Στο σκάλισμα, το κεφάλι του Απόλλωνα φαίνεται στο προφίλ, με τα μακριά μαλλιά του να ρέουν πάνω από ένα μακρύ λαιμό. Ο Ελληνικός και Ρωμαϊκός θεός έχει επίσης μεγάλη μύτη, χοντρά χείλη και ένα προεξέχον πηγούνι στο γλυπτό.

"Είναι σπάνιο να βρεθούν τα υπολείμματα σφραγίδων που φέρουν την εικόνα του θεού Απόλλωνα στις περιοχές που προσδιορίζονται με τον εβραϊκό πληθυσμό," δήλωσε ο Shukron,   "Όταν βρήκαμε το πετράδι, αναρωτηθήκαμε  "Τι κάνει ο Απόλλωνας στην Ιερουσαλήμ; Και γιατί ένας Εβραίος να φορέσει ένα δαχτυλίδι με το πορτρέτο ενός ξένου θεού;'"

"Η απάντηση σε αυτό, κατά τη γνώμη μας, έγκειται στο γεγονός ότι ο ιδιοκτήτης του δαχτυλιδιού το φορούσε όχι ως μια τελετουργική πράξη που εκφράζει θρησκευτικές πεποιθήσεις, αλλά ως μέσο για να κάνει χρήση του αντίκτυπου που αντιπροσωπεύει η φιγούρα του Απόλλωνα."

Ο θεός του ήλιου Απόλλωνας ήταν "μία από τις πιο δημοφιλείς και σεβαστές θεότητες στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου" στο τέλος της περιόδου του Δεύτερου Ναού, Shua Amorai-Stark.  

«Μεταξύ αυτών που αντιπροσωπεύει  ο Απόλλωνας, είναι και η σύνδεση του με τον ήλιο και το φως (καθώς επίσης και με τη λογική, τη λογική, την προφητεία, και τη θεραπεία) που γοήτευσε μερικούς Εβραίους, δεδομένου ότι το στοιχείο του φωτός εναντίον του σκότους ήταν προεξέχοντα παρόν στην εβραϊκή κοσμοθεωρία εκείνες τις ημέρες.» Ο Αμοράι-Σταρκ είπε. "Το γεγονός ότι ο τεχνίτης αυτού του πολύτιμου λίθου άφησε τα κίτρινα-χρυσά και ανοιχτό-καφέ στρώματα στα μαλλιά του θεού δείχνει πιθανώς την επιθυμία να τονίσει την πτυχή του φωτός στην προσωπικότητα του Θεού, καθώς και στην αύρα που περιβάλλει το κεφάλι του."

Εν τω μεταξύ, η απόφαση να χρησιμοποιηθεί μια σκοτεινή πέτρα με τονισμένα ελαφριά μαλλιά δείχνει ότι ο δημιουργός θέλησε να τονίσει την «πτυχή του φωτός και του σκότους ή/και της σύνδεσής τους,» σημείωσε.

ΠΗΓΗ:Live Science 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!