Μουσείο Pitt Rivers- Shnar Tsantsas: Πολιτικές σύμφωνα με τον ηθικό κώδικα δεοντολογίας στην πράξη

Σύγχρονο μουσείο είναι αυτό που αρέσκεται να μετακινεί τις διαχωριστικές γραμμές του και δεν διστάζει να έρθει σε ρήξη με τον εαυτό του, που είναι έτοιμο να αμφισβητήσει τις βεβαιότητες του για επεξεργαστεί καλύτερα το μέλλον του.



Ένα από τα σημαντικά προβεβλημένα εκθέματα του Μουσείου Pitt Rivers τα Shnar Tsantsas .

Η συλλογή the shrunken heads του μουσείου μετά το άνοιγμά του δεν θα εκτίθενται. Αυτές οι κεφαλές θεωρούνται ιερές από τους λαούς  Shaur & Achuar  του Ισημερινού οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι πρόγονοί τους τα πούλησαν σε δυτικούς συλλέκτες . Αποτελούνται από ανθρώπινα κεφάλια ειδικά διαμορφωμένα (ειδικά ταριχευμένο)  που χρησιμοποιούταν για τρόπαιο ή  για τελετουργικό σκοπό. Η ταρίχευση της κεφαλής του εχθρού πίστευαν οι λαοί του Αμαζονίου (Shuar, Achuar, Huambisa & Aguaruna )  ότι έτσι ελέγχουν την πνεύμα του εχθρού ώστε να εμποδίσουν την ψυχή του να εκδικηθεί  τον θάνατό του. Στις αρχές του 20ου αιώνα λόγω της αύξησης της ζήτησης τέτοιων κεφαλών από δυτικούς συλλέκτες, αυξήθηκε το ποσοστό των δολοφονιών. Ως αντάλλαγμα δίνονταν όπλα ή χρήματα . Ένα όπλο ανά κεφαλή. Από τα κατεχόμενα αντικείμενα - κεφάλια του μουσείου, πολλά πιστεύεται ότι είναι πλαστά και έχουν δημιουργηθεί από κεφαλές μαϊμούδων.

Εκτός από τα Tsautsas  το μουσείο έχει αφαιρέσει τα κεφάλια Naga της Ν. Ασίας  και την αιγυπτιακή μούμια ενός παιδιού.



Το μουσείο έχει ως στόχο να προσεγγίσει τις κοινότητες των απογόνων αυτών των λαών  για καλύτερη χρήση- φροντίδα αυτών των αντικειμένων, συμπεριλαμβανόμενου και του επαναπατρισμού τους.




Η διευθύντρια του μουσείου Loura Von  Broekhoven  δήλωσε : «Η έρευνα του κοινού μας έδειξε ότι οι επισκέπτες συχνά έβλεπαν τις εκθέσεις των ανθρώπινων λειψάνων του μουσείου ως απόδειξη ότι άλλοι πολιτισμοί είναι άγριοι, πρωτόγονοι, φρικιαστικοί. Αντί να μεταδώσουμε μηνύματα ώστε οι  επισκέπτες μας να κατανοήσουν βαθύτερα την ύπαρξη του Άλλου, η έκθεση αυτών των αντικειμένων ενίσχυσαν την ρατσιστική και στερεοτυπική σκέψη, η  οποία είναι αντίθετη προς τις αξίες του μουσείου. Η απομάκρυνση αυτών των λειψάνων μας ευθυγραμμίζει με τον ηθικό κώδικα δεοντολογίας.

κλικ εδώ

 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!