Public: Το κοινό ψηφίζει το καλύτερο βιβλίο για το 2015

2.000 βιβλία, 1.300 συγγραφείς, 150 εκδότες: διεκδικούν την ψήφο του κοινού μέσω του  http://www.publicbookawards.gr . Kάθε βιβλίο που γράφτηκε δυνητικά είναι υποψήφιο, καθώς περνά μέσα από την προτίμηση και την εκτίμηση των αναγνωστών και όχι από κάποια επιτροπή.

Είναι η τρίτη χρονιά από το 2014 που πραγματοποιούνται τα «Βραβεία Βιβλίου Public 2016», που συνδυάζεται φέτος με μια καινοτομία, την εισαγωγή της τιμώμενης χώρας που φέτος είναι η Γαλλία. Επιλογή καθόλα ταιριαστή με τη συνθήκη της εποχής, τις συγγένειες Ελλάδας και Γαλλίας και την ιστορική φάση που διανύει η χώρα μετά και το μακελειό του Νοεμβρίου.

Ο εδώ και έξι μήνες Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας Mikael Hautchamp τόνισε πως η Γαλλία σε αυτή την καθοριστική περίοδο με τις συνεχείς τεχνολογικές εξελίξεις, εξακολουθεί να δίνει έμφαση στο βιβλίο. Να το στηρίζει με κάθε τρόπο. «Προτείνει σε ολόκληρο τον κόσμο μια ευφυή, εμπνευσμένη λογοτεχνική παραγωγή» τόνισε. Και διαπίστωσε πως μέσω του Public ενισχύεται ακόμα περισσότερο η συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας. Αποκτά μια νέα έκφανση συνέργειας.
Οσον αφορά στον διαγωνισμό, έχει ενδιαφέρον πως αφορά σε οκτώ κατηγορίες:
  • Ελληνικό Μυθιστόρημα
  • Μεταφρασμένο Μυθιστόρημα
  • Ελληνικό Non-Fiction (Δοκίμιο, Έρευνα, Βιογραφία, Μαρτυρία)
  • Ελληνική Ποίηση
  • Ελληνική Παιδική λογοτεχνία
  • Ελληνική Εφηβική λογοτεχνία
  • Ευ Ζην (ελληνικά βιβλία Μαγειρικής, Αυτοβελτίωσης, Χόμπι-Ελεύθερου Χρόνου)
  • Κατηγορία «έκπληξη»: «Ηρωίδα Έμπνευση»
Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε δύο μέρες έχουν ψηφίσει 6.500 άτομα ήδη για τα βραβεία κοινού. Θα βραβευθεί επίσης το καλύτερο εξώφυλλο βιβλίου, αλλά από ειδική επιτροπή, καθώς η σχέση των εικαστικών με την βιβλιοπαραγωγή διανύει μια εξαιρετικά γόνιμη περίοδο στην Ελλάδα. Ειδικά βραβεία θα υπάρξουν και για την καλύτερη εικονογράφηση παιδικού βιβλίου και για τον εκδότη που μέσω της παραγωγής του έχει δημιουργήσει ένα ιδιαίτερο εκδοτικό αποτύπωμα.  Επίσης ειδική κατηγορία θα ψηφίσει για την κατηγορία «Τιμώμενη χώρα Γαλλία».
Για ένα περίπου μήνα θα βρίσκεται σε εξέλιξη η φάση της ανοιχτής ψηφοφορίας. Στη συνέχεια θα καλείται το κοινό να ψηφίζει το καλύτερο βιβλίο μέσα από μια βραχεία λίστα 10 βιβλίων ανά κατηγορία από τις 2 ως τις 22 Μαΐου. Η απονομή θα γίνει στις 24 Μαΐου.
Αξίζει να σημειωθεί, όπως τόνισε ο Εμπορικός Διευθυντής Προϊόντων Ψυχαγωγίας των Public Σπήλιος Λαμπρόπουλος, το 2015 πουλήθηκαν μόνο από το Public τρία εκατομμύρια βιβλία (υπάρχουν συνολικά περί τα 1.500 βιβλιοπωλεία στην Ελλάδα). Εξ’αυτών, το 38,6% αφορούσε ελληνική λογοτεχνία, το 26,9% μεταφρασμένη λογοτεχνία και το 34,4% ξένη λογοτεχνία. Σημαντική άνοδο παρουσιάζει το παιδικό βιβλίο, μία τάση που παρατηρείται και διεθνώς βεβαίως.
ΠΗΓΗ:protagon.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!