Αίγυπτος: Αρχαιολογικές ανακαλύψεις κοντά στον τάφο του Τουταγχαμόν


κλικ εδώ βιντεο

Δύο νέοι κενοί χώροι ανακαλύφθηκαν βόρεια και ανατολικά του τάφου του Τουταγχαμόν, ανακοίνωσε το υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.
Όπως αποκάλυψε ο αρμόδιος υπουργός Μαμντούχ αλ-αλ-Νταμάτι, οι δύο αυτοί χώροι εντοπίστηκαν στον βόρειο και τον ανατολικό θάλαμο του φαραωνικού μαυσωλείου.
Η σάρωση αποκάλυψε στο εσωτερικό τους μεταλλικούς και οργανικούς όγκους, στοιχείο που υποδεικνύει ότι μπορεί να περιέχουν ταφικά αντικείμενα ή αναθήματα.
Ειδικοί αναφέρουν ότι αποκλείεται να πρόκειται για τον τάφο κάποιου βασιλιά ή βασίλισσας. Ενισχύεται μάλιστα το σενάριο κάποιων αρχαιολόγων, που δεν αποκλείουν να πρόκειται για τον ηλικίας 3.300 και πλέον ετών τάφο της βασίλισσας Νεφερτίτης.
Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα μιας μελέτης με ραντάρ που διεξήχθη από τον Ιάπωνα ειδικό Χιροκάτσου Βατανάμπε αποκαλύπτουν ότι «είναι 90% πιθανόν να υπάρχουν δύο θάλαμοι κρυμμένοι πίσω από τον τάφο του Τουταγχαμών», δήλωσε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου στο Κάιρο. «Υπάρχουν κενοί χώροι» πίσω από δύο τοίχους «αλλά όχι εντελώς κενοί, περιέχουν οργανικά και μεταλλικά υλικά», πρόσθεσε.
Ο υπουργός διευκρίνισε ότι πιο προωθημένες έρευνες θα πραγματοποιηθούν στα τέλη Μαρτίου μέσα στον τάφο που βρίσκεται στην κοιλάδα των Βασιλέων, στην όχθη του Νείλου, απέναντι από το Λούξορ.
Σε αντίθεση με τις νεκροπόλεις άλλων φαραώ, οι οποίες σχεδόν στο σύνολό τους λεηλατήθηκαν, αυτή του Τουταγχαμών, που ανακαλύφθηκε τον Νοέμβριο του 1922 από τον Βρετανό αρχαιολόγο Χάουαρντ Κάρτερ, βρέθηκε ασύλητη, με περισσότερα από 5.000 άθικτα αντικείμενα ηλικίας 3.300 ετών, μεγάλο μέρος των οποίων είναι φτιαγμένα από ατόφιο χρυσάφι.
Ο Ακενατών ήταν ο πατέρας του Τουταγχαμών. Η καλλονή Νεφερτίτη ήταν η κύρια σύζυγός του, αλλά δεν ήταν η μητέρα του Τουταγχαμών. Άσκησε μεγάλη επιρροή κατά τη διάρκεια της βασιλείας του συζύγου της.
Οπως επισημαίνει ο βρετανός αρχαιολόγος Νίκολας Ριβς στο BBC, η σορός του 19χρονου βασιλιά Τουταγχαμών, που ανακαλύφθηκε το 1922 από τον βρετανό αρχαιολόγο Χάουαρντ Κάρτερ, ίσως να μετακινήθηκε από τον αρχικό χώρο ταφής σε παρακείμενο υπόγειο οίκημα, ώστε ο θάλαμός του να χρησιμοποιηθεί ως τελευταία κατοικία της βασίλισσας Νεφερτίτη.
Η Νεφερτίτη (1370 π.Χ.-1330 π.Χ.) υπήρξε σύζυγος του κραταιού Φαραώ Ακενατόν, μαζί με τον οποίο επανίδρυσαν τη μονοθεϊστική θρησκεία στην Αίγυπτο επιβάλλοντας τη λατρεία του θεού Αθωνα. Φαίνεται πως κυβέρνησε μια σύντομη περίοδο μεταξύ του θανάτου του συζύγου της και της ανάρρησης στο θρόνο του Τουταγχαμών, ο οποίος λίγο αργότερα απεβίωσε υπό ανεξιχνίαστες συνθήκες, πιθανότατα δολοφονημένος.
Τα 3.300 χρόνια που έχουν περάσει από το θάνατό της δεν στάθηκαν αρκετά για να σβήσουν το θρύλο της «Προσφιλέστατης», της «Κληρονόμου», της «Κυράς της Ανω και της Κάτω Αιγύπτου», όπως την αποκαλούσαν οι υπήκοοί της με εκστατικό θαυμασμό.
Η προτομή της που είχε φιλοτεχνήσει ο μεγάλος γλύπτης Τούθμωσις και έφερε στο φως το 1912 ο γερμανός αρχαιολόγος Λούντβιχ Μπόχαρτ, εμφανίζει τη Νεφερτίτη ως ένα πλάσμα εκπάγλου καλλονής, με πανέμορφο μακρύ λαιμό, αισθησιακά χείλη και μάτια γεμάτα μυστήριο.
Χάρισε στον Ακενατόν έξι κόρες και ένα γιο ενώ εικάζεται πως ήταν μητέρα και του ίδιου του Τουταγχαμών. Στη χαμιτική γλώσσα που μιλιόταν εκείνη την εποχή στην περιοχή το όνομά της σημαίνει «Μια όμορφη γυναίκα έχει έρθει».
Οπως υπογραμμίζει ο Ελ Νταμάτι, αν οι υποθέσεις των αρχαιολόγων επιβεβαιωθούν και ένοικος του τάφου είναι όντως η Νεφερτίτη «θα πρόκειται για τη σπουδαιότερη αρχαιολογική ανακάλυψη του 21ου αιώνα».
ΠΗΓΗ:euronews

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!