Η Γη κατοικούνταν από πολλά είδη Homo



Οι σημερινός άνθρωπος (Homo sapiens) δεν ήταν το μοναδικό είδος ανθρώπου στον κόσμο.

Πριν από 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια με την μεγάλη έκρηξη  εμφανίζεται η ύλη και η ενέργεια και η αρχή για τον σχηματισμό του σύμπαντος και των πλανητών. Πριν από 4,5 δισεκατομμύρια σχηματίζεται ο πλανήτης Γη. Οι άνθρωποι εμφανίζονται στην Αφρική για πρώτη φορά  πριν 2,5 εκατομμύρια χρόνια, μέσω της εξέλιξης του Αυστραλοπίθηκου, δηλ. «Πίθηκος του Νότου».  Αυτοί οι πρώτοι ‘άνθρωποι γεωγραφικά ακολούθησαν διαφορετικές κατευθύνσεις ταξιδεύοντας και αποικίζοντας εκτάσεις της Βόρειας Αφρικής, της Ευρασίας. Το αποτέλεσμα ήταν να προκύψουν αρκετά διαφορετικά είδη του γένους Homo. Οι επιστήμονες συμβατικά τους έδωσαν ονόματα ανάλογα με την περιοχή που έζησαν ή άλλων χαρακτηριστικών τους.

Οι άνθρωποι της Ευρώπης και της δυτικής Ασίας εξελίχθηκαν στο είδος Homo neanderthalensis – ο άνθρωπος της κοιλάδας Νεάντερταλ- που κοινώς τους αποκαλούμε νεάντερταλ. Ήταν ανθεκτικοί ,σωματώδεις ,προσαρμοσμένοι στο ψυχρό κλίμα της δυτικής Ευρασίας την εποχή των παγετώνων.

Ο άνθρωπος εξελίσσονταν στην Ευρώπη αλλά και στην Ασία.


Στις ανατολικές περιοχές της Ασίας κατοικούσε ο Homo erectus, ο όρθιος άνθρωπος, που έζησε εκεί για δύο εκατομμύρια χρόνια, το μακροβιότερο είδος ανθρώπου που έχει υπάρξει και ίσως να μην μπορέσει ούτε ο σημερινός άνθρωπος να τον ξεπεράσει, σύμφωνα με την συμπεριφορά που διαπιστώνεται να έχει.

Στο νησί της Ιάβας στην Ινδονησία έζησε ο Homo soloensis – ο άνθρωπος της κοιλάδας Σόλο- προσαρμοσμένος να ζει σε τροπικά κλίματα. Σε ένα άλλο νησί της Ινδονησίας, το μικρό νησί της Φλόρες όταν η στάθμη της θάλασσας ήταν χαμηλή πέρασαν άνθρωποι, όπου στη συνέχεια αφού το νησί λόγω της αλλαγής της στάθμης έμειναν παγιδευμένοι. Λόγω που το νησί ήταν φτωχό σε πόρους οι μεγαλόσωμοι άνθρωποι εξαφανίστηκαν, ενώ τα μικρόσωμα άτομα κατάφεραν να επιβιώσουν. Μετά από πολλές γενεές οι κάτοικοι στο νησί Φλόρες έγιναν νάνοι, οι οποίοι δεν ξεπερνούσαν σε ύψος το ένα μέτρο και βάρος 25 κιλά.

Στο σπήλαιο Ντενίσοβα στη Σιβηρία ζούσε ο  Homo denisova και πόσα άλλα είδη ανθρώπου που μέχρι σήμερα δε έχουμε ανακαλύψει.

Η εξέλιξη του ανθρώπου δεν είχε σταματήσει στην Αφρική. Νέα είδη όπως ο Homo rudolfensis- ο άνθρωπος της λίμνης Ρούντολφ-, ο Homo ergaster –ο εργαζόμενος άνθρωπος- και τελικά ο Homo sapiens – ο σοφός άνθρωπος-.

Όλα αυτά τα είδη δεν βρίσκονται σε μία ευθεία γενεαλογική γραμμή, όπου το ένα είδος διαδέχεται το άλλο και καταλήγει σε εμάς.

Πριν από 30.000 χρόνια εξαφανίστηκαν οι νεάτερνταλ, ενώ πριν από 13.000 το μοναδικό είδος που επιβιώνει είναι ο Homo sapiens, το είδος μας.

Βιβλιγραφία: Harari,Y. Sapiens Μία Σύντομη Ιστορία του Ανθρώπου, εκδ. Αλεξάνδρεια, Αθήνα 2015

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!