Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων: Γίνε η φωνή για τα δικαιώματα τους

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων πρωτο-γιορτάστηκε το 1931 σ' ένα συνέδριο περιβαλλοντιστών στη Φλωρεντία, ως ένας τρόπος για την ευαισθητοποίηση κοινού και ειδικών για τα υπό εξαφάνιση ζώα. Από τότε, η γιορτή διευρύνθηκε και περιλαμβάνει όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου.



 


Η 4η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, επειδη συμπίπτει με τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, που έχει αναγορευτεί από την Καθολική Εκκλησία ως προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος.
«Το μεγαλείο ενός έθνους και η ηθική του πρόοδος μπορεί να κριθεί από τον τρόπο που φέρεται στα ζώα»
Μαχάτμα Γκάντι











Ο Κίκο προστατεύει τους φίλους του από τις φόλες
Ενόψει της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας των Ζώων η WWF Ελλάς σας συστήνει τον Κίκο τον σκύλο που εκπαιδεύτηκε στην Ισπανία από τον βιολόγο Jesus Lopez Valladolid για να εντοπίζει τις φόλες.
Ο Κίκο - που είναι διασταύρωση Γερμανικού Ποιμενικού και Μαλινουά - είναι ο τετράποδος πολύτιμος συνεργάτη της WWF Ελλάς στη Θράκη, που βοηθάει αποτελεσματικά τους ανθρώπους να εντοπίζουν τα δηλητηριασμένα δολώματα τα οποία απειλούν ολόκληρη την άγρια ζωή της περιοχής και ιδιαίτερα τα ήδη απειλούμενα αρπακτικά πτηνά όπως είναι ο Ασπροπάρης και ο Μαυρόγυπας.

Η δουλειά της συνεργάτιδας του WWF Ελλάς Έλα Κρετ μαζί με τον Κίκο με τον οποίο συναποτελούν την Ομάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων δεν θα μπορούσε να έχει αποτέλεσμα χωρίς τη βοήθεια των ευαισθητοποιημένων κατοίκων της περιοχής που ενημερώνουν το WWF Ελλάς για κρούσματα δηλητηριασμένων ζώων και φόλες που εντοπίζουν.

«Σε αυτόν τον απίστευτο τετράποδο σύμμαχο χρωστάμε ένα μεγάλο ευχαριστώ, ενώ του υποσχόμαστε να μην πάει χαμένη η προσπάθειά του και να αναχαιτίσουμε την απειλή των δηλητηριασμένων δολωμάτων. Ευχαριστούμε από καρδιάς και ελπίζουμε όλο και περισσότεροι να συνδράμουν στην προσπάθεια να πούμε ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΦΟΛΕΣ» επισημαίνει το WWF.
 

Ο κόσμος τους σε αριθμούς
  • Το 80% από το 1 δισεκατομμύριο σκυλιών και γατιών του πλανήτη είναι αδέσποτα ή παραμελημένα.
  • Από τα 60 δισ. παραγωγικά ζώα τα περισσότερα δεν τυγχάνουν «ανθρωπιστικής» μεταχείρισης.

  • Εκατομμύρια άγρια ζώα σκοτώνονται ή πωλούνται παράνομα στη μαύρη αγορά κάθε χρόνο. Το συνολικό ποσό των παράνομων αγοραπωλησιών ξεπερνά τα 10 δισ. δολάρια.

  • Τα μισά από τα θηλαστικά του πλανήτη έχουν πληθυσμό που διαρκώς ελαττώνεται ενώ 1 στα 3 απειλείται από εξαφάνιση.
  • Χιλιάδες είναι καθημερινά οι περιπτώσεις κακοποίησης αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων.

Οι σκύλοι-οδηγοί δανείζουν τα μάτια τους σε ανθρώπους με προβλήματα όρασης
Η σχολή σκύλων-οδηγών «Λάρα» ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 2008 έπειτα από πρωτοβουλία της Ιωάννας Γκέρτσου, η οποία είναι η μοναδική Ελληνίδα που έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως ως χειρίστρια σκύλων-οδηγών τυφλών. Μάλιστα, η Ιωάννα Γκέρτσου εκπροσωπεί την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για θέματα σχετικά με τα δικαιώματα των σκύλων-οδηγών και των χειριστών τους.
 

Η Λάρα δεν ήταν άλλη από τη δική της σκύλο-οδηγό, η οποία την βοήθησε να νικήσει το σκοτάδι και την συντρόφευσε στον αγώνα της να επιτραπεί η είσοδος σε σκύλους-οδηγούς σε εστιατόρια, μέσα μαζικής μεταφοράς, ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους.

Η Λάρα, λοιπόν, ήταν τα μάτια της Ιωάννας Γκέρτσου για πολλά χρόνια, ενώ τώρα που έχει γίνει επίτιμη πρόεδρος της οργάνωσης, η διάδοχός της, Μέη, ακολουθεί πιστά το έργο της και συντροφεύει την ιδρύτρια της οργάνωσης σε κάθε της δραστηριότητα.
Τι μπορείς να κάνεις εσύ για τα ζώα
Υιοθετήστε ένα αδέσποτο
Οι φιλοζωικές κάνουν ό,τι μπορούν αλλά το πρόβλημα παραμένει άλυτο και ειδικά όσο υπάρχουν άνθρωποι που παρατάνε το κατοικίδιό τους είτε γιατί μεγάλωσε, είτε γιατί δεν τους άρεσε πια. Υιοθετήστε κι εσείς ένα αδέσποτο ζωάκι από τις φιλοζωικές και σώστε ένα πλάσμα.
Ενισχύστε τις φιλοζωικές
Η WWF, ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ και μόνο δύο από τις πάρα πολλές φιλοζωικές οργανώσεις που στηρίζουν έμπρακτα τα ζώα. Σήμερα είναι η πιο κατάλληλη μέρα για να γίνει κανείς μέλος τους.
Μην κλείνεις το στόμα
Κάθε φορά που βλέπεις κάποιον να κακομεταχειρίζεται ένα ζώο πες το! Διαδοσέ το! Τα μέσα είναι πλέον πολλά.
Φιλόξενη πόλη
Εάν δε μπορείς να έχεις κατοικίδιο στον χώρο που μένεις τότε δε σημαίνει πως δε μπορείς να βοηθήσεις τα ζώα της πόλης σου. Κάνε το σπίτι σου φιλόξενο για όλα τα ζωάκια. Βάλε ένα μπολάκι με νερό στον κήπο του σπιτιού σου, φτιάξε ένα αυτοσχέδιο σπιτάκι για κάποιο αδέσποτο ή πρόσθεσε μια λεκάνη για τα πουλιά-«επισκέπτες» του μπαλκονιού σου.
Χορτοφάγος
Πέρα από το ότι θα κάνει καλό στην υγεία σου, θα βοηθήσει έστω και λίγο στην αθρόα εκμετάλλευση των ζώων. Για λίγς ημέρες ας σταματήσουμε να καταναλώνουμε ζωικά  προϊόντα. Τσέκαρε τι πιάτα περιλαμβάνει η λεγόμενη «χορτοφαγική δίαιτα».
Ευαισθητοποίηση
Επισκέψου τις σελίδες zoosos.gr ή adespoto.gr και δες τι κάνουν οι «άνθρωποι» στα ζώα σχεδόν κάθε μέρα.
Πηγή: tvxs.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!