ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ:Ο Θησέας δίνει το... δαχτυλίδι σε μία γάτα από την Αίγυπτο

«Πού 'ν' το πού 'ν' το το δαχτυλίδι;». Οι επισκέπτες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου θα το αναζητήσουν κάποιες από τις επόμενες Κυριακές και Παρασκευές.
Το δαχτυλίδι του Θησέα εκτίθεται σε περίοπτη θέση στο ΕΑΜ, μαζί με άλλους μυκηναϊκούς θησαυρούς
Το δαχτυλίδι του Θησέα εκτίθεται σε περίοπτη θέση στο ΕΑΜ, μαζί με άλλους μυκηναϊκούς θησαυρούς
Με αφορμή ένα χρυσό, μυκηναϊκό, σφραγιστικό δαχτυλίδι που εκτίθεται σε προβεβλημένη θέση στην αίθουσα του Βωμού, το κοινό θα αναζητήσει με τους αρχαιολόγους και άλλα δαχτυλίδια της ίδιας εποχής, όπως και αντικείμενα μικροτεχνίας τα οποία σχετίζονται με αυτά.
Ετσι, η ξενάγηση στο πρώτο μουσείο της χώρας θα αποκτήσει πρόσθετη γοητεία, καθώς θα γίνει από ανθρώπους που έχουν και επιστημονική και βιωματική σχέση με το μουσείο.
Στο πλαίσιο του θεσμού που τιτλοφορήθηκε «Το Αθέατο μουσείο», κάποιο ιδιαίτερο αρχαίο αντικείμενο βγαίνει από τις αποθήκες και εκτίθεται σε περίοπτη θέση για δύο μήνες.
Τον δεύτερο μήνα, οι δράσεις του μουσείου θα περιλαμβάνουν ειδικές ξεναγήσεις, όπως τώρα, σε σχέση με το λεγόμενο «δαχτυλίδι του Θησέα».
Στα μέσα Μαρτίου, το έκθεμα θα αντικατασταθεί με τη «Μίου». Πρόκειται για γάτα, αλλά όχι οποιαδήποτε. Μιλάμε για σαρκοφάγο γάτας από την Αίγυπτο.
«Νέα πτυχή»
«Θεωρούμε πως αυτή η νέα πτυχή, η άμεση επικοινωνία μας με το κοινό και ο διάλογος μαζί τους, είναι απολύτως αναγκαία» λέει στο «Εθνος» η διευθύντρια του ΕΑΜ Μαρία Λαγογιάννη.
«Οι επισκέπτες που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ξεναγήσεων θα μπορούν να κάνουν τις δικές τους ερωτήσεις και να λάβουν απαντήσεις. Αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα πιστεύουμε ότι θα ανοίξει το μουσείο προς την κοινωνία, κάτι που αποτελεί μέγα ζητούμενο για μας».
Το λεγόμενο δαχτυλίδι του Θησέα είχε ανακαλυφθεί τη δεκαετία του '50 στα Αναφιώτικα, μέσα στα χώματα της ανασκαφής από τον χώρο ανέγερσης του παλαιού Μουσείου Ακροπόλεως. Ο κάτοχός του το έκρυψε αργότερα... σε ένα κοτέτσι στη Βάρκιζα.
Το δαχτυλίδι, που δεν ήταν απλό κόσμημα, αλλά υποδήλωνε εξουσία, χρονολογείται περί το 1400 π.Χ. και ζυγίζει 20 γραμμάρια. Στην επιφάνειά του απεικονίζεται μια ανθρώπινη μορφή να πηδά πάνω από έναν ταύρο (σκηνή Ταυροκαθαψίων), και πλαισιώνεται επιπλέον από ένα ζώο, πιθανόν λιοντάρι, όπως και από ένα δένδρο που δηλώνει πως τα συμβάντα εκτυλίσσονται στο ύπαιθρο.
Το ονόμασαν «δαχτυλίδι του Θησέα» εμπνευσμένοι από τον μύθο που θέλει τον Θησέα να λέει στον Μίνωα ότι είναι γιος του Ποσειδώνα. Ο Μινωίτης βασιλιάς, που το αμφισβήτησε, πέταξε ένα δαχτυλίδι στη θάλασσα προκαλώντας τον να το βρει. Οταν ο Θησέας το ανέσυρε, ο Μίνωας παραδέχτηκε ότι ήταν γιος θεού.
Τις Κυριακές 8 και 15 Φεβρουαρίου και τις Παρασκευές 20 και 27 αρχαιολόγοι του ΕΑΜ θα υποδεχθούν τους επισκέπτες στις 11 π.μ. στον χώρο της έκθεσης για συζήτηση και ξενάγηση.
Πηγή Έθνος.gr,ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΩΤΤΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!