Οι ανθρώπινες σκιές του φωτογράφου Alexey Titarenko


 
 
Saint Petersburg, 1992, a gelatin silver print from “City of Shadows,” was inspired by the music of Shostakovich.
©ALEXEY TITARENKO/COURTESY NAILYA ALEXANDER GALLERY, NEW YORK
 
Όταν το 1991 η Σοβιετική Ένωση  διαλύεται ο Alexey Titarenko βρίσκεται έξω στους δρόμους τη; γενέτειρας του Αγ. Πετρούπολης, προσπαθώντας να κατανοήσει αυτό που διαδραματιζόταν μπροστά του, ένα κύμα ανθρώπων απότομα να εισέρχεται από στο μετρό. «Περπατούσα στο δρόμο και μου τράβηξε την προσοχή αυτό που συνέβαινε. Περνώντας έξω από το σταθμό του μετρό, βλέπω αυτή τη θάλασσα-αυτόν τον ωκεανό των απελπισμένων ανθρώπων να προσπαθούν να μπουν μέσα. Μου ήρθε στο μυαλό μου μια μελαγχολική μουσική του, κοντσέρτο για τσέλο του Dimitri Shostakovich και αποφάσισα να τραβήξω τη φωτογραφία με αργή ταχύτητα.

Οι προκύπτουσες εικόνες, θολώνουν τα πρόσωπα, μια μάζα από φαντάσματα, ορισμένες μορφές παραμένουν ορατές.

Ο Alexey Titarenko ξεκίνησε μια σειρά φωτογραφιών από την Αγ. Πετρούπολη η οποία εξελίχθηκε στη σειρά η «Πόλη των σκιών». Με σειρά αυτή των φωτογραφιών κέρδισε πρώτα την αναγνώριση στη γενέτειρα του και αυτό τον έπεισε όπως λέει ο ίδιος «άρχισα να δημιουργώ φωτογραφίες επειδή αισθάνθηκα ότι αυτή ήταν η αποστολή μου. Καθώς η οικονομία κατέρρευσε, οι αλλαγές που συνέβησαν ήταν ραγδαίες και δραματικές, το σοκ ήταν μεγάλο. Αυτό με επηρέασε εσωτερικά. Είπα στον εαυτό μου ότι δεν μπορών να μείνω στο εσωτερικό του σπιτιού μου  όταν συμβαίνουν καταστροφές. Έχω μια καλή φωτογραφική μηχανή, έχω το θέμα. Αυτό όμως που είναι σημαντικό είναι να καταγράψω το πώς αισθανόμαστε.

Στην «Πόλη των Σκιών’ εκπονεί μια σειρά από φωτογραφίες με έντονο το συναισθηματικό βάρος που λαμβάνει σε διάφορες πόλεις. Το έργο του έχει εκτεθεί σε πολλά φεστιβάλ και μουσεία του κόσμου, όπως το J.Paul Cetty Μουσείο του Λος Άντζελες και το Κρατικό Μουσείο της Ρωσίας στην Αγ.Πετρούπολη. Πιο πρόσφατα είχε μια ατομική έκθεση στη Γκαλερί Grimaldia C. στη Βαλτιμόρη.
Βιβλίο με  τιτλο " Alexey Titarenko – Photographs " περιλαμβάνει φωτογραφίες από τέσσερις φωτογραφικές σειρές.
γ.ξ.
 



Πηγές Ιστότοποι:
http://www.microsofttranslator.com/BV.aspx?ref=IE8Activity&a=http%3A%2F%2Fwww.artnews.com%2F2014%2F06%2F25%2Fphotographer-alexey-titarenko-transforms-black-and-white-into-color%2F

http://translate.google.gr/translate?hl=el&sl=en&tl=el&u=http%3A%2F%2Fwww.alexeytitarenko.com%2Fabout.html&anno=2

https://www.facebook.com/pages/Alexey-Titarenkos-fans/39796195822

http://thephotobook.wordpress.com/2009/01/20/alexey-titarenko-photographs/




 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!