Μόνο 34 ημέρες απομένουν μέχρι την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2014 στο Σότσι, της Ρωσία. Η λαμπαδηδρομία, η οποία ξεκίνησε από την Ελλάδα τον περασμένο Σεπτέμβριο, Εκτιμάται ως η μεγαλύτερη διαδρομή που έχει "διανύσει ολυμπιακη φλόγα" στην ιστορία των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων - με 65.000 χιλιόμετρα (40.390 km) διαδρομή- καθώς περνά μέσα από 2.900 πόλεις και χωριά σε όλες τις 83 περιοχές της Ρωσίας. Η φλόγα θα τερματίσει τη διαδρομή της στις 7η Φεβρουαρίου του 2014, κατά την τελετή έναρξης στο Σότσι.
Στο Far Eastern Πανεπιστήμιο στο Russky νησί κοντά στο λιμάνι της πόλης του Βλαδιβοστόκ, Ρωσία, στις 15 Νοέμβρη του 2013. (AP Photo / Alexander Khitrov)
Ελληνίδα ηθοποιός Ινώ Μενεγάκη, παίζοντας το ρόλο της Πρωθιέρεια, περνά την Ολυμπιακή φλόγα στην ελληνική σκιέρ Γιάννη Αντωνίου, ο πρώτος λαμπαδηδρόμος της λαμπαδηδρομίας, στο χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας στην Ελλάδα, στις 28 Σεπτεμβρίου 2013. (Reuters / Γιάννης Μπεχράκης )
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κρατά ένα δαυλό στη Μόσχα στις 6 Οκτωβρίου, 2013, η Ολυμπιακή Φλόγα για την XXII Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Σότσι το 2014, έφτασε στη Ρωσία. (Alexander Nemenov / AFP / Getty Images)
Ναταλία Usacheva, στο παγωμένο νερό κολυμπά κατά μήκος της Tatyshev Κανάλι του ποταμού Yenisei σε Κρασνογιάρσκ, Ρωσία, στις 26 Νοεμβρίου 2013. (AP Photo/Olympictorch2014.com)
101-ετών Αλέξανδρος Kaptarenko μεταφέρει την Ολυμπιακή δάδα στο Νοβοσιμπίρσκ, στις 7 Δεκεμβρίου 2013. Kaptarenko, ο οποίος εξακολουθεί να παίζει πινγκ-πονγκ(AP Photo / Ilnar Salakhiev)
Μια γυναίκα που φορά ένα λαϊκό κοστούμι ζεσταίνει τα αυτιά της, και αυτή παίρνει μέρος σε μια τελετή υποδοχής της Ολυμπιακής λαμπαδηδρομίας στο Νοβοσιμπίρσκ, στις 6 Δεκεμβρίου 2013. (AP Photo / Ilnar Salakhiev)
Soyuz TMA-11M μεταφέρει στο διαστημικό σκάφος της Ρωσίας ένα διεθνές πλήρωμα, συμπεριλαμβανομένων του Ιάπωνα αστροναύτη Koichi Wakata, τον Ρώσο κοσμοναύτη Μιχαήλ Tyurin και των ΗΠΑ αστροναύτη Rick Mastracchio μαζί με μία ολυμπιακή δάδα για τους 2014 Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σότσι πάνω εκρήξεις μακριά από το ρωσικό μισθωμένων του Καζακστάν κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, το Νοέμβριο 7, 2013. (Kirill Kudryavtsev / AFP / Getty Images)
ΣτοΔιεθνούς Διαστημικού Σταθμού Rassvet Mini-Έρευνα Ενότητα 1, τον Ρώσο κοσμοναύτη Φιόντορ όμως κυρίες και κύριοι κρατά την Ολυμπιακή δάδα, μετά την άφιξή του πάνω σε ένα διαστημόπλοιο Σογιούζ. (NASA)
Μέλος του πληρώματος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού ο Ρώσος κοσμοναύτη Φιοντ κρατά τη δάδα του 2014 Σότσι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες μετά την προσγείωση του κοντά στην πόλη της Zhezkazgan στο κεντρικό Καζακστάν, στις 11 Νοεμβρίου 2013. (Reuters / Shamil Zhumatov)
Στο εθνικό υπαίθριο μουσείο με περισσότερα από 80 ιστορικές ξύλινες κατασκευές στο νησί της Kizhi, κοντά στο κέντρο της λίμνης Onega στη Δημοκρατία της Καρελίας, στις 22 Οκτωβρίου 2013. (AP Photo/Olympictorch2014.com)
Alexander Chudnovskiy, κρατώντας την Ολυμπιακή δάδα, ωθείται σε ένα έλκηθρο κατά τη διάρκεια τελετής υποδοχής στο Taltsy υπαίθριο μουσείο στις όχθες του ποταμού Angara, 47 χλμ. (29 μίλια) νότια του Ιρκούτσκ στη Σιβηρία, στις 23 Νοεμβρίου 2013. Σχετικά με χιλιάδες καλλιτέχνες ντυμένοι με φορεσιές συμμετείχε στην Ολυμπιακή φλόγα τελετή υποδοχής. (AP Photo/Olympictorch2014.com)
Ένας συνδυασμός από στατικές εικόνες που λαμβάνονται από το βίντεο δείχνει (top LR) ο λαμπαδηδρόμος και πρώην πρωταθλητής κολύμβησης Shavarsh karapetyan λαμβάνει την Ολυμπιακή δάδα, πριν η φλόγα έχει σβήσει Και (κάτω LR) ένας άγνωστος άνδρας κατά μήκος της διαδρομής ξανάναμμα τη δάδα με έναν αναπτήρα . Κρεμλίνο Μόσχα, στις 6 Οκτωβρίου, 2013. (Reuters / Reuters)
Oleg Καλίνιν (αριστερά) και ο Vyacheslav Kalyuzhny κρατούν Ολυμπιακές δάδες στο ανθρακωρυχείο Kedrovsky στην περιοχή Κεμέροβο, δυτική Σιβηρία, στις 29 Νοεμβρίου 2013. (AP Photo/Olympictorch2014.com)
Όλγα Nasonova (κέντρο) μεταφέρει τη δάδα, στο χειμερινό θέρετρο Sheregesh στην Tashtagol, περιοχή Κεμέροβο, δυτική Σιβηρία, στις 29 Νοεμβρίου 2013. (AP Photo / Ilnar Salakhiev)
Mikahil Chuyev χρησιμοποιεί ένα σύστημα τζετ για να παραδώσει την ολυμπιακή δάδα από μια βάρκα στην ακτή κατά τη διάρκεια της ολυμπιακής λαμπαδηδρομίας στη λίμνη Βαϊκάλη στη Σιβηρία, στις 23 Νοεμβρίου 2013. (AP Photo/Olympictorch2014.com)
Ναυαγοσώστης Nikolai Rybachenko βυθίζει με μια Ολυμπιακή δάδα ανθεκτική στο νερό στη λίμνη Baikal, κατά τη διάρκεια της ολυμπιακής λαμπαδηδρομίας στη Σιβηρία, στις 23 Νοεμβρίου 2013. (AP Photo/Olympictorch2014.com)
Εκατερίνα Andreyeva (δεξιά) και ο Αλέξανδρος Vronsky, κρατούν Ολυμπιακό δάδες υποβρύχια, στη λίμνη Βαϊκάλη, στις 23 Νοεμβρίου 2013. (AP Photo/Olympictorch2014.com)
Galina Zhigunova (δεξιά), ένας υπάλληλος της Baltika Breweries εταιρείας, και της τζαζ σαξοφωνίστας Igor Butman λάβουν μέρος στο Σότσι 2014 Χειμερινούς Ολυμπιακούς λαμπαδηδρομίας μπροστά από την εκκλησία του Σωτήρα στη χυθεί αίμα στο κέντρο της Αγίας Πετρούπολης, στις 27 Οκτώβρη του 2013 . (Reuters / Alexander Demianchuk)
Μια δαδούχος που συνοδεύεται από τους αναβάτες με φορεσιές, κατά τη διάρκεια μιας λαμπαδηδρομία κοντά Ulan Ude, την ανατολική Σιβηρία, στις 22 Νοεμβρίου 2013. (AP Photo/Olympictorch2014.com)
Evgeny Zemskov οδηγεί την καμήλα κατά τη διάρκεια της ολυμπιακής λαμπαδηδρομίας στο Chelyabinsk, στις 17 Δεκέμβρη του 2013, (AP Photo/Olympictorch2014.com)
Κάτοικοι παρακολουθήσουν την λαμπαδηδρομία της Ολυμπιακής φλόγας στην Ufa, την περιφερειακή πρωτεύουσα της περιοχής του Βόλγα ποταμό του Μπασκορτοστάν, στις 21 Δεκεμβρίου 2013. (AP Photo/Olympictorch2014.com)
Vladimir Ivanov (δεξιά) και Σβετλάνα Emelyanova κατέχουν Ολυμπιακό δάδες στο Ulan Ude, Σιβηρία, στις 22 Νοεμβρίου 2013. (AP Photo/Olympictorch2014.com)
Μια ομάδα κρατά την Ολυμπιακή δάδα στο Βόρειο Πόλο, τον Αρκτικό Ωκεανό, στις 19 Οκτωβρίου 2013. Το πυρηνοκίνητο παγοθραυστικό 50 Let Pobedy (50 Χρόνια της Νίκης) είναι στο παρασκήνιο. (AP Photo / Sergei Dolya)
Ρωσικήκαταγωγής αλπινιστής Vladimir Gunko βρίσκεται στην κορυφή του βράχου που ονομάζεται "The First Stolb" (ο πρώτος πυλώνας) στο Stolby εθνικό πάρκο της φύση κατά τη διάρκεια του Σότσι 2014 Χειμερινούς Ολυμπιακούς λαμπαδηδρομίας στην περιοχή της Σιβηρίας Τάιγκα έξω από Κρασνογιάρσκ, στις 26 Νοεμβρίου 2013. (Reuters / Ilya Naymushin)
Lorisa Oorzhak (κέντρο) κρατά μια ολυμπιακή δάδα πλασιομένως από άνθρωπους ντυμένους με φορεσιές κατά τη διάρκεια τελετής υποδοχής στο Aldyn Bulak, στην Τούβα, στη νότια Σιβηρία, στις 28 Νοεμβρίου 2013. (AP Photo/Olympictorch2014.com)
Radomir Proshchenko μεταφέρει την Ολυμπιακή δάδα και τον κρατά ένα καλώδιο κατά τη διάρκεια της ολυμπιακής λαμπαδηδρομίας σε Tyumen, δυτική Σιβηρία, στις 11 Δεκεμβρίου 2013. (AP Photo/Olympictorch2014.com)
Valentina Volokitina άλματα με την Ολυμπιακή δάδα κατά τη διάρκεια της λαμπαδηδρομίας στο Καζάν, Ρωσία, στις 31 Δεκεμβρίου 2013. (AP Photo/Olympictorch2014.com)
ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ Η λέξη χαγιάτι προέρχεται από την περσική και τουρκική λέξη hayat, όμως η συνήθεια των κατοίκων των ελληνικών περιοχών να κατασκευάζουν χαγιάτια δεν είναι επηρεασμένη από τους τούρκους, όπως και οι αρχιτεκτονική τους. Ο Νικόλαος Μουτσόπουλος υποστηρίζει ότι οι ανασκαφές που έχει πραγματοποιήσει στη Ρεντίνα έδειξαν ότι το χαγιάτι εμφανίζεται από τον 9ο αιώνα, περίοδος προγενέστερη της εμφάνισης των Οθωμανών στον ελλαδικό χώρο. Το χαγιάτι είναι ο σκεπαστός εξώστης, στον όροφο του σπιτιού, που αποτελεί προέκταση του εσωτερικού χώρου. Χαρακτηρίζει τα περισσότερα σπίτια του Βαρουσίου και αποτελεί στοιχείο πολλών βορειοελλαδίτικων αρχοντικών, με άλλη ίσως ονομασία, όπως “ηλιακός “ ή “κρεββάτα” στα Γιάννενα, ή “λιακωτό” στη Βέροια. Πολλές φορές προεξείχε από τον τοίχο είναι ανοιχτό, και στηρίζονταν με αντηρίδες ξύλινες με προσκέφαλα., που κρατάνε τα δοκάρια της στέγης. Συχνά επίσης διαμορφώνεται ένα είδος τοξοστοιχίας με τόξα από μπαγδατί, που παλιότερα ...
Από την απώτατη αρχαιότητα το άλογο συνεισέφερε στον άνθρωπο, πρώτα ως τροφή, κατόπιν στις μεταφορές του, στον πόλεμο και τέλος, ως σήμερα, στη διασκέδαση. Το άλογο, είναι κοινωνικό ζώο που ζει άγριο σε αγέλες. Δεν έχει δυνατές άμυνες κατά των σαρκοβόρων, εκτός από τις κλοτσιές που δίνει και το γρήγορο τρέξιμό του, γι’ αυτό και η φύση το προίκισε με το χάρισμα να κοιμάται ελάχιστα, ξαπλωμένο στο έδαφος. Όταν συμβαίνει αυτό, ποτέ δεν ξαπλώνει όλη η αγέλη. Μερικά άλογα μένουν ξάγρυπνα και φρουρούν εκείνα που κοιμούνται με βαθύ ύπνο. Όμως, το άλογο χρειάζεται μόνο 15 λεπτά βαθύ ύπνου. Μετά ξυπνάει και σηκώνεται με αρκετά αργές κινήσεις. Τον υπόλοιπο χρόνο παίρνει υπνάκους όρθιο! Αυτό το κάνει για να βρίσκεται συνεχώς σε εγρήγορση, έτσι, τόσο στην άγρια φύση όσο και στην υπηρεσία του ανθρώπου, το άλογο είναι πάντοτε έτοιμο να δράσει. Πώς όμως κατορθώνει να στέκεται όρθιο ενώ κοιμάται; Αυτό είναι δυνατό γιατί τα μπροστινά του πόδια ακινητοποιούνται με το βάρος του σώματός του που πέφτε...
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου