Βίντεο από τη Σμύρνη του 1911 – Σπάνια πλάνα με τον μητροπολίτη Χρυσόστομο

 



Πρόκειται για ένα ντοκουμέντο που ανήκει στο αρχείο του Κινηματογραφικού Ινστιτούτου Ολλανδίας EYE

Πανοραμικά πλάνα των σπιτιών της Σμύρνης του 1911, αλλά κυρίως ένα σπάνιο στιγμιότυπο με τον μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομο περιλαμβάνει το βίντεο-ντοκουμέντο που ανήκει στο αρχείο του Κινηματογραφικού Ινστιτούτου Ολλανδίας EYE.

Το υλικό είναι γαλλικής παραγωγής, από την εταιρεία Eclair. Ο σκηνοθέτης άγνωστος.

Το βίντεο ξεκινά με πλάνα από το όρος Πάγος και ακολουθεί μια ακόμα πανοραμική καταγραφή, από το λόφο του Μπαχρί Μπαμπά στην τούρκικη συνοικία. Στη συνέχεια η κάμερα μπαίνει στα σοκάκια της πόλης, για να καταλήξει στο λιμανάκι μπροστά στο Σταθμό Διαβατηρίων και το Τελωνείο.

Όπως αναφέρεται στην περιγραφή του φιλμ, ο Έλληνας μητροπολίτης βγαίνει από το Κυβερνείο μαζί με άλλους θρησκευτικούς, πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες, καθώς και με τους πρεσβευτές της Αγγλίας και της Γαλλίας. Στο επόμενο πλάνο γυναίκες μαντίλες προσπαθούν να δουν μέσα από το φράχτη τους υψηλούς προσκεκλημένους.

Το σύντομο φιλμ περιέχει ακόμα πλάνα με καμήλες που μεταφέρουν εμπορεύματα, δείχνει το Αδριάνειο Υδραγωγείο και τμήμα του ποταμού Έρμου, και κλείνει με πλοία στον κόλπο της Σμύρνης το σούρουπο.

Πηγή :pontosnews

κλικ εδω

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!