Η βιολογική γεωργία έχει ενδυναμώσει τις κοινότητες βαμβακιού στο Μπενίν

 
Όλες οι εικόνες: Μπενίν, Αφρική. 2024. © Lindokuhle Sobekwa / Magnum Photos
Το Μπενίν είναι ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς βαμβακιού στην αφρικανική ήπειρο. Το Textile Exchange , ένας παγκόσμιος μη κερδοσκοπικός οργανισμός που έχει θετικό αντίκτυπο στην κλιματική αλλαγή στις βιομηχανίες μόδας, κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης, αναφέρει ότι το 2020/21, το Μπενίν αντιπροσώπευε περίπου το 0,6% της παγκόσμιας παραγωγής βιολογικού βαμβακιού, με τη συμμετοχή περίπου 6.621 αγροτών σε η χώρα.
Νωρίτερα φέτος, ο Lindokuhle Sobekwa ταξίδεψε στο Μπενίν κατά τη διάρκεια της περιόδου συγκομιδής για να καταγράψει πώς η βιολογική γεωργία έχει μεταμορφώσει την παραγωγή βαμβακιού και πώς έχει γίνει συνυφασμένη με τις ζωές των αγροτών και των οικογενειών.
Ένα από τα μέρη που επισκέφθηκε ήταν η πόλη Glazoué στην κεντρική περιοχή Aklampa της χώρας. Εκεί, ακολούθησε την ιστορία του Paul Leode και της Elisabeth Degbohoue, που καλλιεργούν βαμβάκι εκ περιτροπής με αρακά περιστεριών, φιστίκια, σουσάμι και μανιόκα. Λειτουργούν χρησιμοποιώντας ένα βιολογικό γεωργικό σύστημα προκειμένου να αποφευχθούν οι εισροές χημικών.
"Ενώ το βαμβάκι υποστηρίζει τα προς το ζην του μισού πληθυσμού στο Μπενίν, η βιολογική γεωργία θεωρούνταν από καιρό αντίθετη προς τα σιτηρά και οι γυναίκες έμειναν εκτός συζήτησης", εξηγούν το Textile Exchange .
«Αναγνωρίζοντας την αξία που θα μπορούσε να φέρει μια εναλλακτική προσέγγιση στη γεωργία στις τοπικές κοινωνίες, ο γεωπόνος καθηγητής Simplice Davo Vodouhe ίδρυσε τον Οργανισμό του Μπενίν για την Προώθηση της Βιολογικής Γεωργίας (OBEPAB). Το 1996, άρχισε να εκπαιδεύει αγρότες σε ένα βιολογικό μοντέλο που να περιλαμβάνει το φύλο, με την υποστήριξη του Pesticide Action Network UK (PAN UK).
«Αυτή η πρακτική προσέγγιση, που βασίζεται στην επιτόπια εκπαίδευση, έδωσε έκτοτε τη μάθηση στα χέρια των αγροτών, ενώ παράλληλα κατανοεί και αντιμετωπίζει τις ανάγκες τους – δημιουργώντας τους μακροπρόθεσμη ανθεκτικότητα και ανεξαρτησία».
«Η προσέγγισή μου ήταν να δω τον αντίκτυπο που έχει η βιολογική γεωργία στην οικογένεια του Paul, όπως πολλές οικογένειες που κάνουν φυτείες βαμβακιού στο Μπενίν και επωφελούνται από αυτό. Κατάλαβα πόσο μεγάλο ρόλο έπαιξε στην οικογένειά του», γράφει ο Sobekwa. «Μέσω της βαμβακοκαλλιέργειας, κατάφερε να χτίσει ένα σπίτι για την οικογένειά του. έχει τα δικά του βοοειδή και πήγε τα παιδιά του στο σχολείο. Απασχόλησε επίσης πολλούς ανθρώπους από την κοινότητά του για να εργαστούν στο αγρόκτημα. Η γυναίκα του έχει μια επιχείρηση όταν δεν είναι στο αγρόκτημα. Με ενδιέφερε πώς συλλέγεται το βιολογικό βαμβάκι στο χωράφι και από το εργοστάσιο μέχρι τη διανομή του».
Το 2022, μαζί με τη Magnum Photos, η Textile Exchange ξεκίνησε το Materials Matter, έναν ετήσιο διαγωνισμό που καλεί τους φωτογράφους να βοηθήσουν στην αναδημιουργία μιας οπτικής αφήγησης μεταξύ υφασμάτων και ανθρώπων, τόπου, πολιτισμού και φύσης.
Κάθε χρόνο, φωτογράφοι από όλο τον κόσμο ενθαρρύνονται να υποβάλουν μια ιστορία με θέμα Textile Transformations . Η κριτική επιτροπή αποτελείται από κορυφαίες προσωπικότητες από τις βιομηχανίες μόδας και βιωσιμότητας, ακτιβιστές και δύο φωτογράφους Magnum κάθε χρόνο. Οι νικητές λαμβάνουν προμήθεια από το Textile Exchange καθώς και καθοδήγηση από έναν από τους συμμετέχοντες φωτογράφους Magnum, με σκοπό να εμπλουτίσουν τη δημιουργική τους εξέλιξη και την επαγγελματική τους εξέλιξη. 
Το έργο αφορά την «αλλαγή της στάσης μας απέναντι στα καθημερινά είδη», εξηγεί η Textile Exchange. "Όλα αυτά παρέχοντας ένα εφαλτήριο για τα αναδυόμενα ταλέντα για να αγκαλιάσουν την οπτική αφήγηση με τον τρόπο Magnum." 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!