Αρχαιολογικό Μουσείο:Κάθε Πέμπτη ανοίγει στο κοινό τα εργαστήρια συντήρησής του

Το Ανοιχτό Μουσείο είναι η νέα δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, με στόχο να γνωρίσει στο ευρύ κοινό τις πολύπλευρες εργασίες που διενεργούνται για την έρευνα, τη συντήρηση και την ανάδειξη των αρχαιοτήτων.

Τι συμβαίνει στα εργαστήρια συντήρησης, όταν οι αρχαιότητες ετοιμάζονται να συναντήσουν το φως της δημοσιότητας στους εκθεσιακούς χώρους του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, αλλά και να ταξιδέψουν σε μουσεία και εκθέσεις σε όλο τον κόσμο;

Ποιες ειδικότητες συνεργάζονται για τη μελέτη, αποκατάσταση και φροντίδα των αρχαίων που φυλάσσονται στο Μουσείο;



Μαρμάρινο άγαλμα Αφροδίτης 2ου αι. μ.Χ. (ΕΑΜ 3524). Το άγαλμα βρέθηκε ακρωτηριασμένο στην Ιταλία. Περιήλθε στη Συλλογή του Thomas Hope στις αρχές του 19ου αι. και συμπληρώθηκε από τον διάσημο Ιταλό γλύπτη Αntonio Canova. Το 1924 περιήλθε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο από δωρεά του Μ. Εμπειρίκου. Το κεφάλι και το δεξί χέρι είναι συμπληρώσεις του Canova (© TAΠΑ/Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο).

Από τον Νοέμβριο 2016 έως τον Απρίλιο 2017 θεματικές παρουσιάσεις στους εκθεσιακούς χώρους θα αποκαλύψουν στους επισκέπτες τα μυστικά των εργαστηρίων συντήρησης, τιμώντας και υπενθυμίζοντας την υπεραιωνόβια προσφορά του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου ως κέντρου συντήρησης για όλη την Ελλάδα από την αρχή της λειτουργίας του.



Το μαρμάρινο άγαλμα του Οδυσσέα από το ναυάγιο των Αντικυθήρων ενκιβωτισμένο μέσα στο κιβώτιο μεταφοράς του σε περιοδική έκθεση του εξωτερικού (© TAΠΑ/Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο).

Οι παρουσιάσεις, με διάρκεια από μισή έως μία ώρα.

Θα πραγματοποιούνται ημέρα Πέμπτη και ώρα 12.00 και θα περιλαμβάνουν επιτόπια παρατήρηση των εκθεμάτων, παρουσίαση με powerpoint, επιδείξεις τεχνικών με χρήση ειδικών επιστημονικών οργάνων, καθώς και επίσκεψη στα εργαστήρια συντήρησης.



Μαρμάρινο άγαλμα του τύπου της μικρής Ηρακλειώτισας με ίχνη πολυχρωμίας. Με ειδική φασματική απεικόνιση (VIL) εμφανίζεται να φθορίζει το αιγυπτιακό μπλέ χρώμα (© TAΠΑ/Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο).
Με τη βοήθεια της τεχνολογίας και την προσωπική επαφή με το εξειδικευμένο προσωπικό του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν σημαντικές πτυχές της επιστημονικής του δραστηριότητας.

Οι θεματικές ενότητες:
1.Αναζητώντας την αρχική όψη: η αποκατάσταση και η στήριξη των γλυπτών του μουσείου.

2.Πολύχρωμα και επιχρυσωμένα :ο κόσμος των αγαλμάτων αλλιώς.
 
3. Κρυφή φροντίδα: η προληπτική συντήρηση ως μέσο προστασίας

4. Ευαίσθητα χρώματα: από τους ξύλινους πίνακες του Πιτσά στις λευκές ληκύθους και τα πήλινα ειδώλια

5. Η συμβολή των μουσειακών ζωγράφων στην «ανάγνωση» των αρχαιοτήτων

6. Έτσι ταξιδεύουν: μετακινώντας αρχαιότητες σε όλο τον κόσμο

Οι τίτλοι των παρουσιάσεων θα ανακοινώνονται κάθε μήνα στην ιστοσελίδα του Μουσείου.
Αφετηρία θα αποτελεί κάθε φορά ένα έκθεμα που λειτουργεί παραδειγματικά για το παρουσιαζόμενο θέμα.


Πηγή:  iefimerida.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!