Άνοιξε για το κοινό το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Άνοιξε τις πύλες του, μετά από πολύμηνη αναμονή, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης το οποίο στεγάζεται στο ανακατασκευασμένο κτίριο ΦΙΞ  στην Αθήνα. Οι χώροι που εγκαινιάστηκαν, τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου το βράδυ, είναι το ισόγειο και το υπόγειο του μουσείου όπου φιλοξενούνται η έκθεση «Κρίσιμοι Διάλογοι: Αθήνα – Αμβέρσα», με την οποία εγκαινιάζεται ο χώρος των περιοδικών εκθέσεων του μουσείου και η δράση «το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στον κόσμο».
Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν η διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κατερίνα Κοσκινά και ο διευθυντής του Φλαμανδικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Μπαρτ Ντε Μπαρ.
Η έκθεση «Κρίσιμοι Διάλογοι: Αθήνα- Αμβέρσα αρθρώνεται σε 22 θεματικές ενότητες, με περισσότερα από 70 έργα 66 Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών και θα διαρκέσει μέχρι και τις 29 Ιανουαρίου 2017. Σε αυτήν συναντά κανείς από πίνακες μέχρι ασυνήθιστες εγκαταστάσεις και βιντεοπροβολές. Σκοπός είναι η μελέτη για την συμβολή της σύγχρονης τέχνης στον προβληματισμό και τις αντιδράσεις επί καίριων τοπικών και παγκόσμιων ζητημάτων. Έννοιες βαθιά ανθρώπινες αποτελούν τη θεματική προμετωπίδα της έκθεσης, ενώ προβάλλεται και η δυναμική του σώματος.
Στη σύντομη ομιλία της η κ. Κοσκινά τόνισε ότι ξεκίνησε «η περίοδος της εξωστρέφειας» για το μουσείο, σημειώνοντας ότι ένα μουσείο χωρίς κόσμο και καρδιά δεν είναι τίποτε». Έκανε επίσης λόγο για υπέρβαση περιγράφοντας τις προσπάθειες που έγιναν για να πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια καθώς και τις δυσκολίες που υπερσκελίστηκαν, μεταξύ των οποίων οι, ποικίλλων λόγων, καθυστερήσεις, και εξήρε τη συνεισφορά και της τέως διευθύντριας του μουσείου Άννας Καφέτση.
Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Φλαμανδικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Μπαρτ Ντε Μπαρ, περιέγραψε τον καλλιτεχνικό διάλογο που έχει ανοίξει ανάμεσα σε Ελλάδα και Βέλγιο ως μια ευκαιρία. Η έκθεση μετά το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης θα μεταφερθεί στο Φλαμανδικό Μουσείο, όπου θα εγκαινιαστεί τον Απρίλιο του 2017 ταυτόχρονα με τους ανακαινισμένους του χώρους.
Προς το παρόν και μέχρι να ολοκληρωθεί ο εμπλουτισμός της μόνιμης έκθεσης του μουσείου θα παρουσιάζονται περιοδικές εκθέσεις.
ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!