Συγκρότηση επιτροπής από το ΕΚΠΑ για την προετοιμασία του προγράμματος εορτασμού διακοσίων χρόνων από την επανάσταση του 1821


Η Σύγκλητος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στη συνεδρία της 6ης-6-2018, συγκρότησε Επιτροπή, ενόψει του εορτασμού διακοσίων χρόνων από την Ελληνική επανάσταση του 1821, η οποία θα προετοιμάσει το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Πανεπιστημίου Αθηνών ως συμμετοχή στον γενικότερο εορτασμό. 

Ειδικότερα έργο της επιτροπής είναι η οργάνωση της συμμετοχής του ΕΚΠΑ στους εορτασμούς των 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης του 1821. Η κατανόηση της ίδιας της Επανάστασης ως ένα πολυπαραγοντικό και πολυεπίπεδο γεγονός, ο προεπαναστατικός κόσμος και η σημασία του Αγώνα για τη συγκρότηση του ελληνικού κράτους, η ανάδειξή του ως μείζον ευρωπαϊκό και διεθνές φαινόμενο, η συμβολή του ΕΚΠΑ στη μελέτη και στη διατήρηση της μνήμης του αποτελούν ορισμένους από τους άξονες του έργου της Επιτροπής.

Μέσα από συνέδρια, εκδηλώσεις, καλλιτεχνικά δρώμενα, το παλαιότερο πανεπιστήμιο της χώρας θέλει να τιμήσει την Επανάσταση του 1821 και παράλληλα να συμβάλλει στον αναστοχασμό και στην διεύρυνση του διαλόγου για την πορεία του ελληνικού κράτους από τις αρχές του 19ου αιώνα σε εκείνες του 21ου.

Η Επιτροπή συγκροτείται ως κάτωθι:
  1. Αθανάσιος-Μελέτιος Δημόπουλος, Πρύτανης, ως Πρόεδρος.
  2. Κωνσταντίνος Μπουραζέλης, Αναπληρωτής Πρύτανη, καθηγητής Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας.
  3. Νίκος Αλιβιζάτος, ομότιμος καθηγητής, με ερευνητικό και συγγραφικό έργο για τη συνταγματική ιστορία και την ιστορία των συνταγμάτων του Αγώνα.
  4. Αθανασία Γιακωβάκη, επίκουρη καθηγήτρια Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, με ερευνητικό και συγγραφικό έργο για τη μελέτη του νεοελληνικού διαφωτισμού και την πρόσληψη της αρχαιότητας.
  5. Μαρία Ευθυμίου, αναπληρώτρια καθηγήτρια, Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, με ερευνητικό και συγγραφικό έργο για την Επανάσταση του 1821.
  6. Άννα Καρακατσούλη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, με ερευνητικό και συγγραφικό έργο για τη μελέτη του φιλελληνισμού στο 1821.
  7. Ευάγγελος Καραμανωλάκης, επίκουρος καθηγητής Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πρόεδρος του Ιστορικού Αρχείου ΕΚΠΑ, με ερευνητικό και συγγραφικό έργο για τη μνήμη του 1821 στο ελληνικό κράτος.
  8. Όλγα Κατσιαρδή-Hering, ομότιμη καθηγήτρια, με ερευνητικό και συγγραφικό έργο για την ιστορία του νέου ελληνισμού, τον παροικιακό ελληνισμό και την Επανάσταση του 1821.
  9. Πασχάλης Κιτρομηλίδης, ομότιμος καθηγητής, με επιστημονικό και ερευνητικό έργο για τη μελέτη του νεοελληνικού διαφωτισμού και της ιστορίας των ιδεών στη Νοτιανατολική Ευρώπη.
  10. Παρασκευάς Κονόρτας, αναπληρωτής καθηγητής Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, με ερευνητικό και συγγραφικό έργο για την ιστορία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της παρουσίας των Ελλήνων.
  11. Ιωάννης Ξούριας, επίκουρος καθηγητής Τμήματος Φιλολογίας, με ερευνητικό και συγγραφικό έργο για την ιστορία της νεοελληνικής φιλολογίας.
  12. Αναστασία Παπαδία-Λάλα, καθηγήτρια Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, με ερευνητικό και συγγραφικό έργο για τον υπό βενετική κυριαρχία νέο ελληνισμό και τις σχέσεις του με τη Δύση.
  13. Δημήτρης Παυλόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, με ερευνητικό και συγγραφικό έργο για την ιστορία της νεοελληνικής τέχνης.
  14. Βασιλική Σειρηνίδου, επίκουρη καθηγήτρια Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, με επιστημονικό και συγγραφικό έργο για τον υπό οθωμανική κυριαρχία νέο ελληνισμό.
  15. Ευάνθης Χατζηβασιλείου, καθηγητής - Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, με ερευνητικό και συγγραφικό έργο για την πολιτική και διπλωματική ιστορία στα σύγχρονα χρόνια.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!