Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018


Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2018, θα γιορτάσουμε την πολυμορφία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς σε όλη την Ευρώπη - σε ενωσιακό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.



Το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς θα θέσει στο προσκήνιο τον πλούτο της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς, προκειμένου να προβληθεί ο ρόλος της στη διαμόρφωση κοινής αντίληψης για την ταυτότητα και την οικοδόμηση του μέλλοντος της Ευρώπης.
Ο Επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού, κ. Τίμπορ Νάβρατσιτς, ο οποίος, στις 7/12/2017στο Μιλανο, κήρυξε επισήμως την έναρξη του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς, δήλωσε: «Η πολιτιστική κληρονομιά βρίσκεται στον πυρήνα του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής. Καθορίζει ποιοι είμαστε και δημιουργεί μιαν αίσθηση κοινής ταυτότητας. Η πολιτιστική κληρονομιά δεν συναποτελείται μόνον από τη λογοτεχνία, την τέχνη και αντικείμενα, αλλά και από τις χειροτεχνικές δεξιότητες που μαθαίνουμε, τις ιστορίες που αφηγούμαστε, τα τρόφιμα που καταναλώνουμε και τις ταινίες που βλέπουμε. Πρέπει να διαφυλάξουμε και να προστατεύσουμε την πολιτιστική κληρονομιά μας για τις επόμενες γενεές. Το εν λόγω έτος εορταστικών εκδηλώσεων θα αποτελέσει εξαιρετική ευκαιρία για να ενθαρρύνει τους πολίτες, ιδίως τους νέους, να διερευνήσουν την πλούσια πολιτισμική πολυμορφία της Ευρώπης και να προβληματιστούν σχετικά με τη θέση που κατέχει η πολιτιστική κληρονομιά στη ζωή όλων μας. Μας δίνει δε τη δυνατότητα να κατανοήσουμε το παρελθόν και να οικοδομήσουμε το μέλλον μας.»


Το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΕΠΚ) έχει ως στόχο να ενθαρρύνει περισσότερα άτομα να ανακαλύψουν και να ενστερνιστούν την πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης, και να ενισχύσει την αίσθησή τους ότι ανήκουν σε έναν κοινό ευρωπαϊκό χώρο. Το σύνθημα του ΕΕΠΚ είναι: «Η κληρονομιά μας: όταν το παρελθόν συναντά το μέλλον».
Στο πλαίσιο αυτού του έτους, προγραμματίζονται διάφορες πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη, που έχουν ως στόχο να δώσουν τη δυνατότητα στους πολίτες να γνωρίσουν καλύτερα την πολιτιστική τους κληρονομιά και να συμμετάσχουν πιο ενεργά στη διατήρησή της. Η πολιτιστική κληρονομιά διαμορφώνει την ταυτότητά μας και την καθημερινή μας ζωή, καθώς αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των πόλεων, των φυσικών τοπίων και των αρχαιολογικών χώρων της Ευρώπης. Δεν βρίσκεται μόνο στη λογοτεχνία, στην τέχνη και στα αντικείμενα, αλλά και στις παραδοσιακές τέχνες που μαθαίνουμε από τους προγόνους μας, στις ιστορίες που αφηγούμαστε στα παιδιά μας, στις γεύσεις που μοιραζόμαστε και στις ταινίες που βλέπουμε και στις οποίες αναγνωρίζουμε τους εαυτούς μας.
Περισσότερα εδώ

 



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!