Οι δίδυμοι Κούροι της Κλένιας για πρώτη φορά εκτίθενται για το κοινό .

Η απόφαση του ΚΑΣ για την ανάταξη των σπάνιας τέχνης πολύπαθων αγαλμάτων ανοίγει ξανά το Αρχαιολογικό Μουσείο Κορίνθου        



Από τα στοιχεία που προέκυψαν από τις ανασκαφές συνάγεται το συμπέρασμα ότι οι δύο Κούροι έστεκαν πάνω από τις δύο σαρκοφάγους, αποτελώντας παρόδιο επιτύμβιο σύνταγμα σε κομβικό σημείο της αρχαίας οδού, όπου αυτή διακλαδώνεται.


Πέρασαν 6 χρόνια από την κατάσχεση – διάσωση τους από τους αρχαιοκάπηλους: είχαν ανασκαφεί λαθραία στην Κόρινθο, είχαν σπάσει σε κομμάτια από τους αρχαιοκάπηλους για να πωληθούν πιο εύκολα κατά τη συνήθη πρακτική, έπρεπε να συντηρηθούν και να μελετηθούν… Ο λόγος για τους – εξαιρετικής τέχνης - Κούρους της Κλένιας –  που μέχρι σήμερα δεν έχουν εκτεθεί, ακριβώς γιατί εκκρεμούσε η απόφαση μελέτης τους που τελικώς λήφθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και εντέλει την ανάταξη τους, με κοχλιωτές ράβδους τιτανίου και ειδική βάση.


Η συγκεκριμένη απόφαση κάνει λόγο και για στήριξη και από ένα τρίτο σημείο με διαφανείς ράβδους, ώστε να μην υπάρξει αισθητική αλλοίωση του τεχνικού αποτελέσματος. Μετά και την απόφαση αυτή – και κυρίως μετά τις απαραίτητες εργασίες – οι Κούροι θα εκτεθούν για πρώτη φορά στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κορίνθου τον προσεχή Ιούνιο.

Η περιπέτεια των δίδυμων Κούρων της Κλένιας που θα εκτεθούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κορίνθου ξεκινά στις 14 Μαίου του 2010, όταν τα αγάλματα κατάσχονται σχεδόν την τελευταία στιγμή από τα χέρια αρχαιοκάπηλων που ήταν έτοιμοι να τα πουλήσουν.

Τον ίδιο Μάιο του 2010 ξεκίνησε ευρύτατα ανασκαφική έρευνα σε αγρό της ίδιας περιοχής – σημείο που είχαν υποδείξει οι αρχαιοκάπηλοι – και κάπως έτσι η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως εκτεταμένο παρόδιο νεκροταφείο με διάρκεια χρήσης από το 560 π.Χ.

Στη συνέχεια μεταφέρονται για φύλαξη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο των Αθηνών με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας να προχωρά σε παράλληλες ενέργειες προκειμένου να διερευνηθεί η θέση Ξερόκαμπος στην Κλένια Κορινθίας. Εκεί ήταν που οι αρχαιοκάπηλοι είχαν προχωρήσει σε παράνομες ανασκαφές, ανελκύοντας βίαια τα αγάλματα.  Τον ίδιο Μάιο του 2010 ξεκίνησε ευρύτατα ανασκαφική έρευνα σε αγρό της ίδιας περιοχής – σημείο που είχαν υποδείξει οι αρχαιοκάπηλοι – και κάπως έτσι η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως εκτεταμένο παρόδιο νεκροταφείο με διάρκεια χρήσης από το 560 π.Χ. έως τον πρώιμο 3ο αι. π.Χ.. Στο σημείο αποκαλύφθηκαν συνολικά 77 τάφοι ποικίλων τύπων, λακκοειδείς, μονολιθικές σαρκοφάγοι και εγχυτρισμοί. Πλέον, οι έρευνες βεβαιώνουν ότι η αρχαία οδός ταυτίζεται με βεβαιότητα με τη γνωστή από τις πηγές Κοντοπορεία, τον σύντομο δρόμο που συνέδεε την Κόρινθο με το Αργος.

Ούτε 10 μέρες μετά την έναρξη της ανασκαφής, σε απόσταση 14 μέτρων δυτικότερα από τη θέση που είχε υποδειχθεί από τους αρχαιοκάπηλους, αποκαλύφθηκαν τα μέλη των Κούρων που έλειπαν: οι δύο δεξιές κνήμες των αγαλμάτων, ένα πέλμα με την πλίνθο του, απολεπίσματα της κόμης και ενός αστραγάλου.

Τα μέλη αυτά βρέθηκαν σε συνάφεια με δύο όμοιες πώρινες σαρκοφάγους, τοποθετημένες εντός ενιαίου, ταφικού ορύγματος. Οι δύο σαρκοφάγοι έφεραν καλυπτήριες πλάκες υπερδιπλάσιου πάχους σε σχέση με τις υπόλοιπες του νεκροταφείου. Από τα στοιχεία που προέκυψαν από τις ανασκαφές συνάγεται το συμπέρασμα ότι οι δύο Κούροι έστεκαν πάνω από τις δύο σαρκοφάγους, αποτελώντας παρόδιο επιτύμβιο σύνταγμα σε κομβικό σημείο της αρχαίας οδού, όπου αυτή διακλαδώνεται. Το εξαιρετικής σπουδαιότητας εύρημα – που ταυτόχρονα αποτελεί και μία σπάνια περίπτωση σύνδεσης ενός προϊόντος αρχαιοκαπηλίας με το ανασκαφικό του περιβάλλον -  παρέχει πληροφορίες για την προέλευση, τη σημασία και τη χρήση του, κατά την περίοδο της ανέγερσης του.

Τα δύο αγάλματα θα είναι έτοιμα για ανάταξη σε περίπου ενάμιση μήνα, αφού πριν στηθούν όρθια θα πρέπει να έχει προηγηθεί σταθεροποίηση των υλικών συγκόλλησης τους. Το παρήγορο είναι ότι η συντήρηση τους – που θα διαρκέσει πολλούς μήνες – θα γίνεται ενώπιον του κοινού.
ΠΗΓΗ :LIFO

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!