Τι κρύβει ο τόφος του Τουταγχαμών


 Εκατό χρόνια μετά την ανακάλυψή του, ο τάφος του Τουταγχαμών συνεχίζουν να βγαίνουν στο φως τα επτασφράγιστα μυστικά του. Ομάδα αρχαιολόγων ισχυρίζεται τώρα πως βρήκε μια κρυφή πόρτα πίσω από τον σοβά τοίχου στον κύριο ταφικό θάλαμο του βασιλιά της αρχαίας Αιγύπτου, η οποία οδηγεί πιθανώς στον τάφο της υποτιθέμενης μητέρας του Τουταγχαμών, βασίλισσας Νεφερτίτης.
Τι κρύβει ο τόφος του ΤουταγχαμώνΦημισμένη για την πρωτόγνωρη ομορφιά της, η Νεφερτίτη και το ταφικό της μνημείο αποτελούν ένα από τα περίεργα που ψάχνουν οι αρχαιολόγοι, καθώς το σημείο της ταφής της είναι σωστός γρίφος ήδη από τον ξαφνικό θάνατό της το 1340 π.Χ.
Κι έτσι, ακόμα και χωρίς τον επίμονο θρύλο με την κατάρα του Τουταγχαμών και τις εξέχουσες περιπέτειες της ανασκαφής που έφερε στο φως τον τάφο του, το μνημείο του ανήλικου φαραώ συνεχίζει να μαγεύει στέλνοντας την αρχαιολογία σε λαμπρές δόξες.
Ο ταφικός θάλαμος του βασιλιά της Αιγύπτου έχει φανερώσει πολλά μυστικά όλα αυτά τα χρόνια, αν και φαίνεται ότι μένει ένα ακόμα να απαντηθεί: κρύβει τον τάφο της Νεφερτίτης ή όχι;
tafos
Σκαλίζοντας τους τοίχους μέσα στον κυρίως θάλαμο του ταφικού μνημείου λοιπόν, φανερώθηκαν εσοχές και αχνές γραμμές, κάτι που υποδηλώνει την ύπαρξη μυστικού περάσματος αλλά και δύο πορτών. Αν λάβουμε μάλιστα υπόψη τη γεωμετρία του τάφου, τότε είναι πιθανό να κρύβεται η Νεφερτίτη πίσω από τις πύλες, ή έτσι πιστεύει τουλάχιστον ο διαπρεπής αρχαιολόγος Nicholas Reeves του Πανεπιστημίου της Αριζόνα.
tafos1
Αν κείται πράγματι η Νεφερτίτη στην αιώνια αταραξία της πίσω από την πόρτα, τότε τα νέα θα είναι κάτι παραπάνω από συγκλονιστικά, καθώς θα έρθουμε αντιμέτωποι για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία με ένα άθικτο ταφικό μνημείο φαραώ στην Κοιλάδα των Βασιλιάδων.
Πολλοί αιγυπτιολόγοι δεν συμμερίζονται βέβαια τη θεωρητική αισιοδοξία του Reeves και παραμένουν σκεπτικιστές, καθώς θεωρούν πως δεν υπάρχουν αρκετά πειστήρια που να στηρίζουν μια τέτοια υπόθεση.
tafos2
Ο φαραώ Τουταγχαμών, ανήλθε στην εξουσία το 1333 π.Χ. στην τρυφερή ηλικία των 10 ετών. Η μητέρα του ήταν πιθανότατα η βασίλισσα Νεφερτίτη και ο πατέρας του ο Ακενατόν. Ο ανήλικος ηγεμόνας πέθανε σε ηλικία 20 ετών και η διακυβέρνησή του θα ήταν σαφώς μια υποσημείωση στη σπουδαία φαραωνική ιστορία της αρχαίας Αιγύπτου αν δεν υπήρχε η μικρή αυτή λεπτομέρεια: ο βασιλικός του τάφος βρέθηκε ασύλητος και σχεδόν άθικτος. Η τιμή ανήκει στον βρετανό αιγυπτιολόγο Howard Carter και το έτος της σπουδαίας ανακάλυψης ήταν το 1922.
Ο μικρός βασιλιάς ενταφιάστηκε βιαστικά, καθώς τα ταφικά ίχνη υποδεικνύουν ότι η μπογιά δεν είχε καν στεγνώσει όταν σφραγίστηκε ο θάλαμος. Και βέβαια ο τάφος του Τουταγχαμών είναι σαφώς μικρότερος από τους άλλους στην Κοιλάδα των Βασιλιάδων, κάτι που κάνει τους ειδικούς να πιθανολογούν ότι ο θάνατός του ήταν απροσδόκητος: ο Τουταγχαμών ενταφιάστηκε άρον-άρον σε ανέτοιμο τάφο που προοριζόταν μάλλον για άλλον ένοικο.
Το νέο μυστικό
tafos3
Στα χρόνια που ακολούθησαν από την ανακάλυψη του άθικτου τάφου μέχρι και σήμερα, οι ορδές των τουριστών έχουν αφήσει το χνάρι τους στο ταλαιπωρημένο μνημείο, κι έτσι η αιγυπτιακή κυβέρνηση εξήγγειλε τη δημιουργία αντιγράφου του τάφου που θα είναι ανοιχτό στο κοινό. Στο πλαίσιο λοιπόν της κατασκευής, η εταιρία που ανέλαβε το έργο σκάναρε την επιφάνεια των τοίχων και ήταν ο αρχαιολόγος Reeves που παρατήρησε πρώτος τις ανωμαλίες στη δόμηση του τοίχου πίσω από τους σοβάδες του κεντρικού θαλάμου.
Οι διαστάσεις της κρυμμένης εισόδου αντιστοιχούν μάλιστα επακριβώς στο μέγεθος των πλαϊνών διαδρόμων, υποδεικνύοντας ότι ένα πέρασμα είχε πράγματι φτιαχτεί και χτίστηκε κατόπιν για να παραμείνει αθέατο στους περίεργους. Αλλά και ο ίδιος ο σχεδιασμός του ταφικού μνημείου υποδηλώνει πως πρέπει να υπάρχει ένα δωμάτιο σε κείνη τη θέση, καθώς η αρμονική γεωμετρία του τάφου διαταράσσεται σε αυτό το σημείο.
tafos4
Ο σχεδιασμός του μικρότερου τάφου της Κοιλάδας των Βασιλιάδων προσιδιάζει μάλιστα περισσότερο σε ταφικό μνημείο βασίλισσας παρά φαραώ, κάτι που κάνει αρκετούς αιγυπτιολόγους να υποθέτουν πως ο τάφος είχε φτιαχτεί αρχικά για τη βασίλισσα. Ο αιφνίδιος θάνατος του Τουταγχαμών ανάγκασε τους Αιγύπτιους να τον εναποθέσουν εκεί και μάλιστα στο εξωτερικό τμήμα του μνημείου, στο οποίο πιθανότατα προστέθηκαν κι άλλοι χώροι ώστε να γίνει κατάλληλο για βασιλική ταφή. Αν είναι πράγματι ο τάφος της Νεφερτίτης που κρύβεται στα έγκατα του τάφου του Τουταγχαμών μένει να φανεί, η υπόθεση πάντως φαίνεται να βρίσκει ερείσματα στην αρχαιολογική επικράτεια.
Ο ίδιος ο Carter που έφερε εξάλλου το μνημείο στο φως το 1922 γνώριζε την πιθανή ύπαρξη κρυμμένων θαλάμων πίσω από τους περίτεχνα ζωγραφισμένους τοίχους, έχοντας καταγράψει ταυτοχρόνως τις ανωμαλίες που παρουσίαζε ο τάφος του Τουταγχαμών από τα άλλα λαμπρά μνημεία της Κοιλάδας των Βασιλιάδων. Η υπόθεση της Νεφερτίτης παρουσιάζει πάντως λογικά κενά και χάσματα, καθώς η ύπαρξη κρυφού δωματίου δεν οδηγεί κατ’ ανάγκη στη Νεφερτίτη.
tafos5
Ένας εύκολος τρόπος να διαπιστωθεί τι κρύβεται πίσω από αυτό που μοιάζει με κρυμμένο πέρασμα είναι η διάνοιξη μιας τρυπούλας στον τοίχο και το πέρασμα οπτικής ίνας με κάμερα, αν και για να ανοίξεις μια τρύπα σε έναν ερμητικά κλεισμένο για 3.500 χρόνια τάφο πρέπει πρώτα να είσαι σίγουρος ότι κάτι κρύβεται από πίσω. Λιγότερο παρεμβατικές μέθοδοι έχουν προκριθεί για την ώρα ώστε να καθοριστεί με μεγαλύτερη ακρίβεια τι επιφυλάσσει το νέο μυστικό του φαραώ…
Αν ο τάφος του Τουταγχαμών κρύβει το μνημείο της σπουδαίας βασίλισσας Νεφερτίτης μένει να αποδειχθεί, για την ώρα πάντως έχουμε να λύσουμε ένα άλλο φαραωνικό μυστικό, αυτό που αναγκάζει τον νυχτοφύλακα Λάρι να πεταχτεί μέχρι το Βρετανικό Μουσείο για να διαλευκάνει ένα αιγυπτιακό μυστήριο.
ΠΗΓΗ:ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ in

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!

Ολυμπιακοί Αγώνες 2012,Φωτογραφίες :Άναμμα της Ολυμπιακής Φλόγας 2012