Πύργος Μπελένη Λέρος :Έκθεση αντίκας κατά την διάρκεια της 10ης Πανελλήνιας Συνάντησης Φουσκωτών Σκαφών


Ο πύργος Μπελένη χτίσθηκε γύρω στα 1903, ενώ κατά τον Μανόλη Ήσυχο το 1925-26. Ανήκε  στον Παρίση Ι. Μπελλένη, ο οποίος γεννήθηκε στη Λέρο το 1871, εργολάβο μεγάλων τεχνικών έργων και δραστηριοποιήθηκε τόσο στην Αίγυπτο, όσο και στην Ελλάδα, πραγματοποιώντας δωρεές και πολλές μεγάλες  υπηρεσίες προς την Ελλάδα. Ονομάστηκε Εθνικός Ευεργέτης και Μεγάλος Ευεργέτης της Λέρου.

Ο Πύργος περιήλθε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 εξ ολοκλήρου στον Δήμο Λέρου και μετά την αναπαλαίωση του το 1988, στεγάστηκε το Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Λέρου , το Λαογραφικό και ιστορικό Μουσείο και Αρχείο Λέρου. Είναι λιθόκτιστο, διώροφο και στους πυργίσκους του τριώροφο κτήριο, δεσπόζει στην παραλιακή οδό στα Άλιντα της Λέρου. Περιβάλλεται από ωραίο και μεγάλο κήπο, που το κάνει ορατό από μεγάλη απόσταση. Στην μπροστινή μεριά του κήπου και στα δύο άκρα του υπάρχουν ισόγεια κτίσματα του ίδιου ρυθμού.

Αρχιτεκτονικά το κτίσμα έχει μεγάλο ενδιαφέρον, καθότι παρατηρούμε ένα πολύ ωραίο πάντρεμα μεσαιωνικής οχυρωματικής αρχιτεκτονικής με νεοκλασικά στοιχεία. Οι σκούροι ακρογωνιαίοι λίθοι σχηματίζουν ένα ωραίο κάδρο που περικλείει τα ορθογώνια και, στην κορυφή, κυκλικά δίλοβα ανοίγματα, παρασύροντας έτσι το μάτι και προετοιμάζοντάς το για την απόληξη, δηλαδή τις πολεμίστρες, οι οποίες αποτελούν και την κύρια οχυρωματική έκφραση του κτηρίου. Τα κυκλικά δίλοβα ανοίγματα δένουν αρμονικά με τον κυκλικό πυργίσκο δημιουργώντας έτσι ένα συμμετρικό σύνολο. Η αρμονική διαμόρφωση του κήπου είναι απομεινάρι της νεοκλασικής τεχνοτροπίας.

Σήμερα στον Πύργο Μπελένη εκτός από το μουσείο   στην αυλή του διοργανώνονται κυριώς κατά τη θερινή περιόδο, μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Έτσι και κατά την διάρκεια της 10ης Πανελλήνιας Συνάντησης Φουσκωτών Σκαφών που πραγματοποιήθηκε στη Λέρο 23 /8/2015, στον περίβολο χώρο του πύργου και εντευκτηρίου του ΛΕΡ.Ο.Σ., έκθεση αντίκας από τον Μοτοσυκλετικό Όμιλο Λέρου.
ΠΗΓΕΣ:
Ήσυχος, Μ., Το Πανόραμα της Λέρου, εκδ. Λέρος 1989.
  
 
 


 
 
 
 


 

 

 

 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!

Ολυμπιακοί Αγώνες 2012,Φωτογραφίες :Άναμμα της Ολυμπιακής Φλόγας 2012