ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ:«3D Printing»

Στο πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν, η τουαλέτα σας κερδίζει τις εντυπώσεις. Oλοι αναρωτιούνται τον οίκο μόδας και τη φίρμα, όταν τους αποστομώνετε λέγοντας: την εκτύπωσα πριν από λίγο!
Ο νέος κόσμος του 3D printer
Oχι. Δεν μπλοφάρετε! Εφτασε η ώρα που με το πάτημα ενός κουμπιού στον υπολογιστή η φούστα, οι γόβες και η τσάντα που ονειρευτήκατε θα... εκτυπώνονται μπροστά στα μάτια σας! Η αναπαυτική σας πολυθρόνα θα φτάνει στον χώρο σας μέσω... εκτυπωτή, ενώ μέχρι και το σπίτι σας θα μπορείτε να κατασκευάσετε με τον ίδιο τρόπο.
Διότι όλα, πλέον, εκτυπώνονται σε τρεις διαστάσεις: από μία καρέκλα έως μία καρδιά, από έναν λεμονοστίφτη έως ένα σπίτι, από χριστουγεννιάτικα στολίδια μέχρι κοσμήματα και από ρούχα μέχρι πρόσθετα ανθρώπινα μέλη. 'H ακόμα και μία μινιατούρα του εαυτού σας! Ακούγεται σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά είναι το μέλλον που μας χτυπά σήμερα την πόρτα.
Πώς θα είναι μια εποχή όπου ο καθένας θα μπορεί να εκτυπώσει τα πάντα; Ποιες οι δυνατότητες και ποια τα διλήμματα; Αυτό που μόνο σαν όνειρο έμοιαζε έχει ήδη γίνει και παρουσιάζεται στο -1 της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.
Ο νέος κόσμος του 3D printer
Η έκθεση «3D Printing» από τη Δευτέρα (και έως τις 31/1) μας ταξιδεύει στον συναρπαστικό κόσμο της τρισδιάστατης εκτύπωσης. Με 80 εκτυπωμένα αντικείμενα, ευφυή μηχανήματα και συναρπαστικά βίντεο από 34 καλλιτέχνες, σχεδιαστές και επιστημονικές ομάδες από όλο τον κόσμο, αλλά και με εργαστήρια και ομιλίες ο επισκέπτης της έκθεσης εξερευνά τις τρεις διαστάσεις της τέχνης, της μόδας, του ντιζάιν, της επιστήμης και της αρχιτεκτονικής.
Ο νέος κόσμος του 3D printer
Η γοητεία των αντικειμένων
Ο,τι δεν μπορούσε να υλοποιηθεί με τα συμβατικά μέσα, σήμερα εκτυπώνεται τρισδιάστατα αλλάζοντας συνήθειες, ανατρέποντας τις υπάρχουσες θεωρίες και μετακινώντας τις γνώριμες διαχωριστικές γραμμές. Αυτή η τεχνολογία αλλάζει τη ζωή μας - και το κάνει τώρα! «Σε αυτή την έκθεση, η επιστήμη, η τέχνη, η αρχιτεκτονική και η μόδα συγκατοικούν μέσα σε έναν εκτυπωτή. Η γοητεία των αντικειμένων δεν βρίσκεται μόνο στο τώρα, αλλά -κυρίως- στο πριν. Στη διαδρομή τους έως εδώ. Εσείς, τι θα τυπώνατε; Με αυτή την έκθεση, εμείς προσπαθήσαμε να τυπώσουμε το μέλλον. Ένα μέλλον που έχει ήδη φτάσει» σημειώνει η Αφροδίτη Παναγιωτάκου, Διευθύντρια Επικοινωνίας & Marketing Εκτελεστική Υποδιευθύντρια Στέγης. «Τα εργαστήρια απομυθοποιούν την τεχνολογία και δείχνουν πώς η θεμελιώδης ώσμωση που αυτή επιτυγχάνει μεταξύ σχεδιαστή, παραγωγού και καταναλωτή θα αφήσει το αποτύπωμά της στη ζωή όλων μας», λένε για την έκθεση οι επιμελητές της «Double Decker», Wilhelm Finger και Μελίτα Σκαμνάκη. Απόδεξη; Μια επίσκεψη στη Στέγη θα σας πείσει! Νέες μέθοδοι, πειραματικές επεμβάσεις και ερευνητικές θεραπείες μπορούν πια να δοκιμάζονται χάρη σε τρισδιάστατα εκτυπωμένα ομοιώματα ανθρώπινων μελών στον επιστημονικό τομέα.
Στην έκθεση θα παρουσιαστούν προσθετικά μέλη που έχουν διευκολύνει την καθημερινότητα των ασθενών, ενώ στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο θα εκτίθεται μία τρισδιάστατα εκτυπωμένη καρδιά που δημιουργήθηκε με σκοπό να βοηθήσει στην υλοποίηση λεπτών χειρουργικών επεμβάσεων. Τα φουτουριστικά καπέλα της Gabriela Ligenza και τα γεμάτα φαντασία κοσμήματα της Silvia Weidenbach, μας δείχνουν πως μπορούμε πια όχι μόνο να υφαίνουμε ή να ράβουμε αλλά και να τυπώνουμε αυτά που φοράμε. Με ποικιλία υλικών, με χρώμα ή χωρίς, οι σχεδιαστές ανά τον κόσμο στρέφονται όλο και συχνότερα στην τρισδιάστατη εκτύπωση για τις δημιουργίες τους.
Σήμερα, στην ευρύτατη γκάμα εκτυπωμένου ρουχισμού συμπεριλαμβάνονται τα ελαστικοποιημένα ρούχα, οι διαφάνειες και τα εντυπωσιακά εύκαμπτα ρούχα που μιμούνται με μεγάλη ακρίβεια τις κινήσεις των ανθρώπινων μυών και εφαρμόζουν τέλεια στο σώμα. Ενας 3D εκτυπωτής μπορεί να εκτυπώσει μέχρι και τρία κυβικά μέτρα υλικών κατασκευής μέσα σε μία ώρα. Με τον ρυθμό αυτόν, η κατασκευή ενός κτιρίου θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μέσα σε μία εβδομάδα! Στον μαγικό κόσμο της αρχιτεκτονικής μάς ταξιδεύει η έκθεση: από το Αμστερνταμ όπου οι DUS Architects σχεδιάζουν το πρώτο εκτυπωμένο σπίτι μέχρι το φεγγάρι όπου οι Foster & Partners, σε συνεργασία με το European Space Agency (ESA) θα δημιουργήσουν μία σεληνιακή βάση κατασκευασμένη από φουσκωτά τμήματα και εκτυπωμένο σεληνιακό βράχο. Η τρισδιάστατη εκτύπωση έρχεται να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζουμε και κατασκευάζουμε έπιπλα και χρηστικά αντικείμενα, επιτρέποντας στους σχεδιαστές να επινοήσουν εκ νέου κάθε συνηθισμένο αντικείμενο, αλλά και στους καταναλωτές να συμμετάσχουν στη διαμόρφωση του τελικού προϊόντος.
Η τέχνη στην εποχή του 3D printing αλλάζει. Η ψηφιακή γλυπτική καθιερώνεται ως ένας διακριτός κλάδος τέχνης.
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ. gr,Αντιγόνη Καράλη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!