Η Αμφίπολη στις κορυφαίες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 2014

Στις δέκα κορυφαίες αρχαιολογικές ανακαλύψεις της χρονιάς εντάσσει στη λίστα του το περιοδικό Archaeology, που εκδίδει το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, τα ευρήματα της Αμφίπολης.

Σύμφωνα με το περιοδικό, η ανακάλυψη «του μεγαλύτερου γνωστού ελληνικού τύμβου αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς η αρχαιολογία μπορεί να αιχμαλωτίσει τη φαντασία του κοινού και έτσι κέρδισε εύκολα μια θέση στη λίστα μας με τις δέκα κορυφαίες ανακαλύψεις» του έτους που φεύγει.
Από τη στιγμή που έγινε γνωστή η ανακάλυψη του τάφου, τον περασμένο Αύγουστο, οι λάτρεις της αρχαιολογίας ανά τον κόσμο περίμεναν με ανυπομονησία κάθε νέα είδηση από τον αρχαιολογικό χώρο» τονίζεται στην εισαγωγή του άρθρου.
To top 10
1) Το υπόγειο του Stonehenge στην Αγγλία

Mια υπόγεια νεολιθική κατασκευή από πέτρα, ηλικίας 5.000 ετών.
2) Ο θησαυρός Seaton Down  στην Αγγλία

Eντοπίστηκε με... ανιχνευτή μετάλλου και αποτελείται από 22.000 νομίσματα, που χρονολογούνται από το 260 έως το 340 μ.Χ.
3) Ο τύμβος της Αμφίπολης στην Ελλάδα

4) Οι απαρχές του Βουδισμού στο Νεπάλ

Στο Λουμπίνι, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στοιχεία μιας προγενέστερης δομής από ξυλεία πάνω στην οποία βασίστηκε η κατασκευή των επομένων. Χρονολογείται τον 6ο αι. π.Χ. και οι ερευνητές πιστεύουν ότι από αυτό έγινε το αρχαιότερο βουδιστικό τέμενος στον κόσμο.
5) Αποκωδικοποίηση του DNA των Νεάντερταλ στο Ισραήλ

Οι επιστήμονες από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ και το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ για την Ανθρώπινη Εξέλιξη εξερεύνησαν την επιγενετική των Νεάντερταλ. Τα ευρήματά τους έδωσαν ενδείξεις για την εξέλιξη του σώματος και του εγκεφάλου των σύγχρονων ανθρώπων από τα χρόνια των Νεάντερταλ και μετά.
6) Το «Έρεβος»

Σπάνιες είναι οι αρχαιολογικές ανακαλύψεις που ανακοινώνονται από πρωθυπουργό του Καναδά. Αλλά η ανακάλυψη ενός ναυαγίου στα παγωμένα νερά της Αρκτικής δεν θα μπορούσε να μην έχει αυτήν την «τύχη». Επρόκειτο για το «Έρεβος», ένα από τα πλοία καπετάνιος του οποίου ήταν ο ίδιος ο Τζον Φράνκλιν.
7) Η βυθισμένη βυζαντινή βασιλική  στη Τουρκία

Μία συνηθισμένη μελέτη από αέρος της λίμνης ανακάλυψε σχεδόν ακέραιους τους τοίχους μιας βυζαντινής εκκλησίας σε ρυθμό βασιλικής του 5ου αιώνα. Ο χώρος της βασιλικής θα γίνει υποθαλάσσιο αρχαιολογικό μουσείο.

8) Μουμιοποίηση πριν από τους Φαραώ

Αναλύσεις στα νεκρικά περιτυλίγματα που φυλάσσονται στο Μουσείο του Μπόλτον στη Βρετανία από το 1930 έδειξαν ότι Αιγύπτιοι έφτιαχναν συνταγές για να ταριχεύσουν τους νεκρούς από το 4300 π.Χ., 1.500 χρόνια δηλαδή νωρίτερα από ό,τι ήταν γνωστό έως σήμερα, πολύ πριν από τους Φαραώ.
9)Το φρούριο του Μπλουτούθ στη Δανία

Σε ένα λιβάδι νοτιοδυτικά της Κοπεγχάγης βρέθηκε ένα φρούριο το οποίο μπορεί να έχει χτιστεί από τον περιβόητο πολεμιστή των Βίκινγκς,, Χάραλντ Γκόρμσον, ο οποίος έζησε τον 10ο αιώνα, είχε το προσωνύμιο «Μπλουτούθ» και έγινε ο πρώτος βασιλιάς της Δανίας.
10) Ναϊάς, η 13.000 ετών Αμερικανίδα ιθαγενής που βρέθηκε στο Μεξικό

Το 2007 στο Γιουκατάν δύτες ανακάλυψαν έναν σκελετό ενός κοριτσιού 15-16 ετών την οποία ονόμασαν Ναϊάδα. Με πολλαπλές μεθόδους χρονολόγησης των δοντιών και των οστών συμπέραναν ότι έζησε 12.000 - 13.000 χρόνια πριν.
tvxs.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!