Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Υποψήφιος για τη λίστα της UNESCO ο αρχαιολογικός χώρος Φιλίππων

 
Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού κατέθεσε στο Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco τον φάκελο υποψηφιότητας του Αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Ας σημειωθεί ότι αποτελεί την πρώτη μετά το 2007 υποβολή υποψηφιότητας της Ελλάδας.

Για την υποβολή της υποψηφιότητας καταρτίσθηκε διαχειριστικό σχέδιο, το οποίο είναι προαπαιτούμενο για την ένταξη ενός μνημείου στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Οι προδιαγραφές της Unesco για την κατάρτιση του σχεδίου είναι ιδιαίτερα απαιτητικές και αποσκοπούν στην ολιστική προσέγγιση του χώρου και την ολοκληρωμένη διαχείρισή του.
Το σχέδιο, το οποίο εν μέρει στηρίχθηκε σε παλαιότερο διαχειριστικό σχέδιο, το οποίο είχε συντάξει ο Δήμος Καβάλας,  εξειδικεύει, και οργανώνει χρονικά και κατά προτεραιότητες τις δράσεις που θεωρούνται απαραίτητες για τη βελτίωση και ανάδειξη του χώρου όπως είναι υποδομές προστασίας, συντήρησης και ανάδειξης της αρχαίας πόλης και των εκτός των τειχών περιοχών, καθώς και δράσεις προβολής και εκπαίδευσης.


Η διαδικασία της ένταξης είναι εξαιρετικά χρονοβόρα και κατά τη διάρκειά της το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αλλά και η τοπική κοινωνία θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την επιτυχή ολοκλήρωσή της.   Η εγγραφή του μνημείου αναμένεται να επιδράσει θετικά και να έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στις δραστηριότητες της τοπικής κοινωνίας, για την οποία ανέκαθεν ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων αποτελούσε σημείο αναφοράς.

Ο φάκελος της υποψηφιότητας που υποβλήθηκε δια της Εθνικής Συντονίστριας κας Ευγενίας Γερούση, απαιτούσε συλλογική εργασία, στην οποία συνέδραμαν πολλά στελέχη του υπουργείου από διάφορες θέσεις. Οι κ.κ. Μ. Νικολαΐδου - Πατέρα, προϊσταμένη της ΙΗ’ ΕΠΚΑ και Δ. Μαλαμίδου, αρχαιολόγος της ΙΗ’ ΕΠΚΑ, και η κα Στ. Δαδάκη, προϊσταμένη της 12ης ΕΒΑ συνέταξαν κείμενα και συνέλεξαν το αρχικό υλικό. 
Στην κεντρική υπηρεσία, υπό την εποπτεία των κ.κ. Κωνσταντίνας Μπενίση και Έρσης Μπρούσκαρη, έγινε η επεξεργασία του υλικού από ομάδα εργασίας αποτελούμενη από τις κ.κ. Βασιλική Δημητροπούλου, Τζούλια Παπαγεωργίου, Εριέττα Σκουρκέα, Ελένη Σφακιανάκη και Αμαλία Τσιτούρη. Συμμετείχαν επίσης και οι κ.κ. Σωτήριος Πατρώνος και ο τοπογράφος Χρήστος Γκαρσιούδης. Ιδιαίτερη ήταν η συμβολή της προϊσταμένης της Διεύθυνσης Δημοσιευμάτων του ΤΑΠ, κας Ελένης Κώτσου στην μετάφραση του φακέλου στα αγγλικά.

Ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων είναι άρρηκτα συνδεδεμένος όχι μόνο με τη λαμπρή πόλη που ίδρυσε ο Μακεδόνας βασιλιάς Φίλιππος, αλλά και με τη φημισμένη μάχη που καθόρισε το μέλλον της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, ενώ αποτελεί την περιοχή όπου ο Απόστολος των Εθνών, Παύλος, πάτησε για πρώτη φορά το πόδι του επί ελληνικού και ευρωπαϊκού εδάφους κηρύσσοντας το Ευαγγέλιο και βαφτίζοντας στις όχθες του Ζυγάκτη ποταμού την πρώτη γυναίκα χριστιανή, την Αγία Λυδία.

Η πόλη των Φιλίππων είναι ο σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος της Ανατολικής Μακεδονίας. Οι πρώτοι οικιστές της ήταν άποικοι από τη Θάσο, που ίδρυσαν στα 360 π.Χ. την αποικία των Κρηνίδων. Ακμή γνώρισε η πόλη κατά τα ελληνιστικά χρόνια. Η ανασκαφική έρευνα άρχισε στους Φιλίππους στα 1914 από τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή. Σήμερα, η Αρχαιολογική Υπηρεσία, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή συνεχίζουν την αρχαιολογική έρευνα. Τα ευρήματα των ανασκαφών φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Φιλίππων. Στον κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς έχουν ενταχθεί συνολικά 17 χώροι από όλη την Ελλάδα και το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού φιλοδοξεί ο αρχαιολογικός χώρος Φιλίππων να γίνει ο 18ος.
Τα μνημεία της Ελλάδας, που βρίσκονται στη λίστα Unesco
1. Ναός του Επικούρειου Απόλλωνος στις Βάσσες (1986)
2. Αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης (1987)
3. Αρχαιολογικός χώρος των Δελφών (1987)
4. Ιερό του Ασκληπιού στην Επίδαυρο (1988)
5. Άγιο Όρος (1988)
6. Μετέωρα (1988)
7. Παλαιοχριστιανικά και βυζαντινά μνημεία Θεσσαλονίκης (1988)
8.  Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου (1988)
9.   Αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας (1989)
10. Αρχαιολογικός χώρος του Μυστρά (1989)
11. Αρχαιολογικός χώρος της Δήλου (1990)
12. Μονή Δαφνίου, μονή Οσίου Λουκά και η νέα μονή Χίου (1990)
13. Αρχαιολογικός χώρος Ηραίου στη Σάμο (1992)
14. Αρχαιολογικός χώρος των Αιγών (1996)
15. Αρχαιολογικοί χώροι Μυκηνών και Τίρυνθας (1999)
16. Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και το σπήλαιο της Αποκάλυψης στην Πάτμο (1999)
17. Παλαιά πόλη της Κέρκυρας (2007).
 
  naftemporiki.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!