27ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου














Το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου θα διεξαχθεί φέτος από την Πέμπτη 16 Οκτωβρίου, μέχρι και την Κυριακή 26 Οκτωβρίου, στους Κινηματογράφους Ααβόρα και Άστυ. Το Tvxs.gr είναι χορηγός επικοινωνίας στο μακροβιότερο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Αθήνας και αρχή γενομένης από σήμερα θα σας μεταφέρουμε αναλυτικά τα νέα του φεστιβάλ που φέτος συμπληρώνει 27 χρόνια συνεχούς παρουσίας και κατέχει μία ιδιαίτερη θέση στα κινηματογραφικά τεκταινόμενα της πόλης.
AT-M Ad 
Ανανεώνοντας το φθινοπωρινό ραντεβού του με τους λάτρεις του καλού σινεμά, το 27ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου επιστρέφει ανανεωμένο και στις 14 ημέρες της διάρκειας του, θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε 70 ταινίες από την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια κινηματογραφία.

Ταινίες οι οποίες φέτος θα παρουσιαστούν στον Κινηματογράφο Ααβόρα από 16 έως και 22 Οκτωβρίου και στον Κινηματογράφο Άστυ από 16 έως και 29 Οκτωβρίου (να σημειώσουμε ότι από τις 27 έως και τις 29 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθούν στο Άστυ επαναληπτικές προβολές του κυρίως προγράμματος).

Το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου προσανατολίζεται κυρίως στην ανάδειξη του ευρωπαϊκού και του ελληνικού κινηματογράφου, σύγχρονου αλλά και παλαιότερου, χωρίς να παραγνωρίζει κινηματογραφίες από τον υπόλοιπο κόσμο. Στα 27 χρόνια της πορείας του, το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου αναδείχθηκε σε ένα καλλιτεχνικό θεσμό που κάθε φθινόπωρο, σφραγίζει την πολιτιστική ζωή της Αθήνας.

Ο νέος βρετανικός κινηματογράφος, ο κινηματογράφος της περεστρόικα, ο νέος ιταλικός κινηματογράφος, η κωμωδία των στούντιο Ealing, ο κινηματογράφος του φανταστικού, οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας, οικολογικά και άλλα προβλήματα, η λογοκρισία στον κινηματογράφο, τα 200 χρόνια της Γαλλικής Επανάστασης, τα 40 χρόνια του περιοδικού «Καγιέ ντι Σινεμά», Depression - το μεγάλο οικονομικό κραχ, έρωτας και ερωτισμός στον κινηματογράφο, είναι μόνο ορισμένα από τα αφιερώματα σε επίκαιρα θέματα, που έχει φιλοξενήσει το φεστιβάλ, όλα αυτά τα χρόνια.

Η επίσημη έναρξη του φετινού Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 16 Οκτωβρίου στον κινηματογράφο Άστυ, με την ταινία του καταξιωμένου Βρετανού σκηνοθέτη John Boorman, “Queen and Country”. Φιλμ το οποίο αποτελεί το πολυαναμενόμενο sequel του “Hope and Glory” («Ελπίδα και Δόξα»).

Εννέα χρόνια μετά τα γεγονότα της υποψήφιας για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας του 1987, το “Queen and Country” βρίσκει τον πρωταγωνιστή Μπιλ Κόχαν στην ηλικία των δεκαοκτώ ετων, να ονειρεύεται τη ζωή του μακριά από το σπίτι της οικογένειας τού. O Μπιλ κατατάσσεται στον στρατό για να πολεμήσει στον πόλεμο της Κορέας. Στο στρατόπεδο γνωρίζεται με τον Πέρσι, έναν αμοραλιστή φαρσέρ, μαζί με τον οποίο θα σχεδιάσουν την πτώση του σκληρού βασανιστή τους, επιλοχία Μπράντλι.

Κατά τη διάρκεια μιας άδειάς τους, ο Μπιλ ερωτεύεται μια προβληματική καλλονή, ενώ ο Πέρσι ερωτεύεται τρελά την αδελφή του Μπιλ, την Ντον. Η πραγματικότητα του πολέμου όμως θα πλήξει και την υπόλοιπη ζωή του Μπιλ, όταν θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις κατεστραμμένες ζωές των τραυματιών που επιστρέφουν από την Κορέα. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Callum Turner, Caleb Landry Jones και David Thewlis.
 Όπως κάθε χρόνο ο κεντρικός κορμός του Πανοράματος είναι αφιερωμένος στον Ευρωπαϊκό Κινηματογράφο. Στο καθιερωμένο πλέον Διαγωνιστικό Τμήμα του φεστιβάλ περιλαμβάνονται Ευρωπαϊκές ταινίες, οι οποίες προβάλλονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ανάμεσά τους: το “The Smell of Us” του ανατρεπτικού Larry Clark και το “Incompresa” της πολυτάλαντης Asia Argento (φώτο).

Tο βραβείο του Φεστιβάλ θα δώσει τριμελής κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από μέλη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κινηματογράφου (FIPRESCI), ενώ το βραβείο κοινού θα απονείμει όπως κάθε χρόνο, από πενταμελής επιτροπή αναγνωστών του περιοδικού Αθηνόραμα.

Στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ συμπεριλαμβάνονται ακόμη και ταινίες σε πρώτη προβολή από τον παγκόσμιο κινηματογράφο, καθώς κι ένα ξεχωριστό αφιέρωμα με 8 Έλληνες σκηνοθέτες να προτείνουν και να προλογίζουν την αγαπημένη τους ευρωπαϊκή ταινία.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου δίνει και φέτος τη δυνατότητα σε ανέργους να παρακολουθήσουν δωρεάν τις ταινίες του προγράμματός του, προσφέροντας συνολικά περισσότερα από 700 εισιτήρια. Συγκεκριμένα, θα διατίθενται για κάθε προβολή 10 δωρεάν εισιτήρια, τα οποία οι ενδιαφερόμενοι θα προμηθεύονται από τα ταμεία των κινηματογράφων, 45 λεπτά πριν την έναρξη της προβολής, με σειρά προσέλευσης, μέχρι και εξαντλήσεώς τους. Για την ελεύθερη είσοδο, είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία του ενδιαφερομένου, η επίδειξη της επικυρωμένης και σε ισχύ κάρτα ανεργίας, καθώς και η αστυνομική ταυτότητά του.

Στα 27 χρόνια της πορείας του, το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου έχει φιλοξενήσει και βραβεύσει διακεκριμένες προσωπικότητες από το χώρο της τέχνης όπως οι Φράνσις Φορντ Κόπολα, Χιου Χάντσον, Μικελάντζελο Αντονιόνι, Χάρολντ Πίντερ, Άρθουρ Πεν, Κρίστοφερ Λι, οι «Μόντι Πάιθον» (Τέρι Τζόουνς και Τέρι Γκίλιαμ), Αλέν Κορνό, Κλοντ Σοτέ, Ντούσαν Μακαγιέβεφ, Κεν Λόουτς, Οτάρ Ιοσελιάνι, Γιέρζι Σκολιμόφσκι, Χάριετ Άντερσον, Στίβεν Φρίαρς, Βιμ Βέντερς, Εμίρ Κουστουρίτσα, Αμπάς Κιαροστάμι, Κάρελ Ράις, Κώστας Γαβράς, Ρότζερ Κόρμαν, Φραντζέσκο Ρόζι, Έτορε Σκόλα, οι αδερφοί Ταβιάνι, Ανιές Βάρνα και Μαξ φον Σίντοβ, μεταξύ άλλων.

Το 27ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, και του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων. Το Tvxs.gr είναι χορηγός επικοινωνίας στο Φεστιβάλ, το οποίο θα διεξαχθεί φέτος από την Πέμπτη 16 Οκτωβρίου, μέχρι και την Κυριακή 26 Οκτωβρίου, στους Κινηματογράφους Ααβόρα και Άστυ (επαναληπτικές προβολές θα πραγματοποιούνται στο Άστυ έως και τις 29/10). Εισιτήρια: Γενική Είσοδος: 5 ευρώ - Διαρκείας 10 προβολών: 30 ευρώ. Για περισσότερες πληροφορίες, παραθέτουμε και τον επίσημο ιστότοπο του Φεστιβάλ.
txvs.Γιώργος Ρούσσος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!