Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: μεγάλη γιορτή στο κέντρο της Αθήνας και στη Θεσσαλονίκη

Η 5η Ιουνίου έχει οριστεί το 1972 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Από τότε γιορτάζεται κάθε χρόνο, για να θυμίζει σε όλους την προστιθέμενη αξία για την ανθρωπότητα και το μέλλον του πλανήτη, είναι μια υπενθύμιση της ευθύνης που έχουμε απέναντι στις μελλοντικές γενιές, αλλά ταυτόχρονα και γιορτή για ό,τι έχει επιτευχθεί στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος.
Το ΥΠΕΚΑ συνεργάζεται φέτος για πρώτη φορά με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και τον Δήμο Αθηναίων, για να συντονίσει τον εορτασμό με στόχο όσο το δυνατόν μεγαλύτερης κλίμακας δράσεις που θα κάνουν ευρύτερα γνωστό το μήνυμα της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, για τη μέρα αυτή. Η διοργάνωση των εκπαιδευτικών διαδραστικών εκδηλώσεων θα λάβει χώρα κατά κύριο λόγο στην πλατεία Συντάγματος και θα κορυφωθούν την Κυριακή 9 Ιουνίου 2013.

Στο κέντρο της πλατείας θα δημιουργηθεί μία κατασκευή – ο ιστός της πόλης – στο κέντρο της οποίας θα τοποθετηθεί ένα γιγαντιαίο δέντρο το οποίο θα περιστοιχίζεται από δεκάδες πολύχρωμα λουλούδια. Φιγούρες παιδιών με μηνύματα για την προστασία του περιβάλλοντος θα «αγκαλιάζουν» το κεντρικό έκθεμα ενώ ακτινωτά θα δημιουργηθούν 4 παρτέρια – θεματικές ενότητες – με θέμα την ανακύκλωση (κάδοι ανακύκλωσης για γυαλί, αλουμίνιο, χαρτί, μπαταρίες, ηλεκτρικές συσκευές, τηγανέλαια, ηλεκτρικούς λαμπτήρες), τους εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης (ποδήλατο, μέσα μεταφοράς) και λαχανόκηπος σε συνδιασμό με μονάδα οικιακής κομποστοποίησης. Ένα πέμπτο παρτέρι με το μήνυμα του UNEP «think.eat.save” θα δημιουργηθεί στην έξοδο του μετρό.

Παράλληλα, σε διαφορετικά σημεία της πλατείας θα υπάρχουν επιδαπέδια περιβαλλοντικά παιχνίδια, εργαστήριο σποράς με φύτευση φυτών που θα μοιραστούν στους συμμετέχοντες, εργαστήρι ανακύκλωσης χαρτιού και εργαστήρι οικιακής κομποστοποίησης. Ταυτόχρονα, θα διεξάγεται στο κέντρο της Αθήνας παιχνίδι – κυνήγι θησαυρού – με στόχο την καλύτερη γνωριμία των συμμετεχόντων με την πόλη και το αστικό περιβάλλον.

Στο τέλος της εκδήλωσης θα προβληθεί σε γιγαντοοθόνη η ταινία ντοκιμαντέρ HOME.

Σημαντική θα είναι και η παρουσία του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ), προκειμένου να παρουσιάσει το συνολικό έργο του. Η συμβολή του ΕΠΠΕΡΑΑ στην οργάνωση και υλοποίηση των δράσεων ήταν πολύτιμη.

Έχοντας ως στόχο τη διάδοση του μηνύματος ότι ο άνθρωπος έχει ανάγκη να επαναπροσδιορίσει τον εαυτό του στο χώρο που ζει, προστατεύοντας και βελτιώνοντάς τον, σε μια δύσκολη περίοδο για τον ίδιο, αλλά και για το περιβάλλον, το ΥΠΕΚΑ έχει ζητήσει τη συμβολή, με όποιον τρόπο μπορούν, όλων όσων θέλουν να συμβάλλουν σε αυτή την προσπάθεια.

Η χώρα μας είναι ένας τόπος ευλογημένος, με τεράστιο φυσικό πλούτο και δυναμικό σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Είναι ένας πλούτος που μας έχει χαριστεί απλόχερα, και οφείλουμε να τον αξιοποιήσουμε προστατεύοντάς τον παράλληλα, με γνώμονα πάντα τη διασφάλιση της δυνατότητας των μελλοντικών γενεών να απολαύσουν ένα υγιές και αρμονικό περιβάλλον. Κι αυτό επιδιώκεται μέσα από τις δράσεις που προαναφέρθηκαν.

Είναι δράσεις ευρείας απήχησης και χαμηλού ή και μηδενικού κόστους, που μας δίνουν την ευκαιρία να σκεφτούμε, έστω για μια μέρα, την άρρηκτη σύνδεση των ανθρώπινων κοινωνιών με το φυσικό περιβάλλον.

Κι επειδή η προσπάθεια για τη μεταβολή του αναπτυξιακού προτύπου των σύγχρονων πόλεων, δεν μπορεί να μην διέρχεται μέσα από τη διαδικασία της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, στο επίκεντρο υπάρχουν δράσεις με πρωταγωνιστές και παιδιά.

Σε αυτό το πλαίσιο, σημεία αναφοράς της πόλης μας, όπως η πλατεία Συντάγματος, το Μοναστηράκι, το Θησείο, θα μετατραπούν σε εργαστήρι περιβαλλοντικών δράσεων για την ευαισθητοποίηση του κοινού, με τη συμμετοχή τους εκείνες τις μέρες, με παιχνίδια, προβολές, ενημέρωση.

Κι όλα αυτά με τη συμβολή πολλών ανθρώπων, εθελοντών, οργανισμών φορέων, που θέλουν να συμβάλλουν στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Σας περιμένουμε λοιπόν όλους την Κυριακή 9 Ιουνίου στο κέντρο της Αθήνας, για γιορτάσουμε όλοι μαζί την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος, αλλά και τα επιτεύγματα που έχουμε όλοι μαζί πετύχει για την προστασία του.
                                     
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης προσκαλεί για 3η συνεχή χρονιά τους πολίτες όλων των ηλικιών να συμμετέχουν στο Greenparty, τη μεγάλη οικολογική γιορτή της πόλης. Από τις 5-9 Ιουνίου 2013, στο πάρκο του Πεδίου του Άρεως θα πραγματοποιηθεί ένα πενθήμερο δράσεων αφιερωμένων στην προστασία του περιβάλλοντος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου.
Στο Greenparty συμμετέχουν πολλοί και σημαντικοί περιβαλλοντικοί φορείς, ενώ οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν ανάμεσα σε οικολογικά εργαστήρια από τη γιορτή οικολογικής γεωργίας και χειροτεχνίας Θεσσαλονίκης, ομιλίες, κατασκευές Trash Art, origami, εικαστική θαλασσινή έκθεση μαθητών,  παιχνίδια, κυνήγι θησαυρού, πικ- νικ για μικρούς και μεγάλους, υπαίθριο σινεμά στο πάρκο,  βραβεύσεις, κληρώσεις δώρων και πολλές συναυλίες.

Η διοργάνωση φιλοξενεί για πρώτη φορά το Plastic Ocean, μια καλλιτεχνική διαδραστική κατασκευή με θέμα τη ρύπανση των ωκεανών από το πλαστικό που έχει σαν στόχο τη σχετική αφύπνιση των πολιτών ενόψει της έναρξης της καλοκαιρινής περιόδου. Το Plastic Ocean, μια πρωτοβουλία της οργάνωσης «Ελλάδα Καθαρή», παρουσιάστηκε σε πολλές χώρες της Ευρώπης, ενώ μέσα στο 2013 που είναι το Παγκόσμιο Έτος Συνεργασίας για το Νερό, θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια στη ρύπανση της θάλασσας.

Το Greenparty είναι ένας οικολογικός θεσμός που γεννήθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης και που φέτος για πρώτη φορά βρίσκει συμμάχους δύο ακόμα πόλεις, την Κοζάνη και την Κέρκυρα, επίσης μέλη του Δικτύου Ελληνικών Πράσινων Πόλεων (ΔΕΠΠ),. Στόχος του Greenparty είναι να υιοθετήσει κάθε πολίτης μια πιο οικολογική καθημερινότητα και βελτιώνοντας τον μικρόκοσμο του να συμβάλει στην βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος.

Όλες οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο πάρκο του Πεδίου του Άρεως (Πάρκο της Ανθοκομικής, απέναντι από την ΕΤ3), με ελεύθερη είσοδο, ενώ με προεγγραφή στο 2310530585 μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να δηλώσουν συμμετοχή για τη δράση «Φροντίζω ένα άγριο ζώο» που θα γίνει σε ειδικό χώρο στο Μικρόπολις (Βενιζέλου- Βασ. Ηρακλείου 18).

Σχετικά με το Greenparty ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης δήλωσε τα εξής: «Το Greenparty είναι ένας πολύ σημαντικός θεσμός για την πόλη. Κάθε χρόνο στέλνουμε όλο και πιο δυναμικά το μήνυμα ότι η φροντίδα του περιβάλλοντος δεν είναι υπόθεση μόνο της διοίκησης αλλά και των πολιτών. Θα ήθελα να καλέσω όλους τους Θεσσαλονικείς να συμμετέχουν σε αυτή τη μεγάλη οικολογική γιορτή.».

Ο Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής του Δήμου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας δήλωσε σχετικά: «Το Greenparty είναι η μεγαλύτερη γιορτή του περιβάλλοντος της Θεσσαλονίκης και των πολιτών της. Με μικρές αλλά σημαντικές συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα αλλά και με την πολύτιμη βοήθεια των εθελοντών του Greenparty καταφέρνουμε να κάνουμε πράξη μια μεγάλη διοργάνωση ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης και ψυχαγωγίας για τους πολίτες της Θεσσαλονίκης. Στόχος μας η φροντίδα για το περιβάλλον να γίνει συνείδηση και τρόπος ζωής για όλους μας».

Ολόκληρο το πρόγραμμα του Greenparty θα παρουσιαστεί επίσημα σε συνέντευξη Τύπου που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013 στις 11:00 στην αίθουσα συσκέψεων στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης Βασ. Γεωργίου 1.
Δήμος Θεσσαλονίκης
ΠΗΓΗ: econews.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!

Ολυμπιακοί Αγώνες 2012,Φωτογραφίες :Άναμμα της Ολυμπιακής Φλόγας 2012