Θεσσαλονίκη:Photobiennale



Photobiennale: Έχεις "Λόγο" να βρεθείς στη Θεσσαλονίκη



Μία μεγάλη φωτογραφική έκθεση του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης στρέφει την προσοχή μας για μία ακόμη αφορά στη συμπρωτεύουσα η οποία φέτος έχει πολλούς λόγους να υπερηφανεύεται. Η 22η Διεθνής Φωτογραφική Συνάντηση - Photobiennale μας περιμένει σε διάφορα σημεία της πόλης για να μας ξεναγήσει στο έργο φωτογράφων από όλον τον κόσμο.
Τι είναι ένα φωτογραφικό έργο; Μία στιγμή στο χρόνο, αποτυπώνοντας ένα συγκεκριμένο τόπο, παρουσιάζοντας μία ιστορία. Ή δεν είναι τόσο απλό; Αυτό το ερώτημα μέσα από το δικό του θεματικό πρίσμα κλήθηκε να προσεγγίσει κάθε διοργάνωση της PhotoBiennale από το 2008. Ο θεατής είχε τη δυνατότητα να δει πώς κάθε δημιουργός νοηματοδοτούσε μέσα από την εκάστοτε σειρά των έργων του τις παραπάνω έννοιες, τονίζοντας διαφορετικά στοιχεία μέσα από ποικίλες φωτογραφικές πρακτικές.
Μετά το Χρόνο (2008) και τον Τόπο (2010-2011), η θεματική του Λόγου αναπτύσσεται μέσα από μια σειρά δράσεων (εκθέσεις, συζητήσεις, παράλληλες εκδηλώσεις, προβολές, συναυλίες) σε περισσότερα από 20 σημεία στη Θεσσαλονίκη, χάρη στην εξαιρετική συνεργασία φορέων και οργανισμών με το ΜΦΘ, ενώ στη συνέχεια θα ταξιδέψει και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.
Oι δράσεις της PhotoBiennale παρουσιάζονται σε μουσεία, γκαλερί και άλλους εκθεσιακούς χώρους σε όλη τη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού, σε συνεργασία με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Πέρα από το Κεντρικό Πρόγραμμα, το Παράλληλο Πρόγραμμα, τις προτάσεις των αιθουσών τέχνης και τις εκθέσεις που ταξιδεύουν, η διοργάνωση περιλαμβάνει παράλληλες εκδηλώσεις και δράσεις, όπως τα Portfolio Reviews, αλλά και το διεθνές βραβείο Cedefop/Photomuseum, το οποίο σχετίζεται με την εργασία και τη φωτογραφία.
Photobiennale: Έχεις "Λόγο" να βρεθείς στη Θεσσαλονίκη
Από την έδρα του Μουσείου Φωτογραφίας στην Αποθήκη Α στο Λιμάνι, μέχρι τις παλιές Αποθήκες και τα Γραφεία Στρατού στην Α΄ Προβλήτα του Λιμανιού που ανοίγουν για πρώτη φορά τις πόρτες τους χάρη στη συνεργασία του ΟΛΘ κι από τους αρχαιολογικούς χώρους και το Μουσείο Αρχαίας Αγοράς Θεσσαλονίκης, που θα υποδεχθεί για πρώτη φορά δράσεις που σχετίζονται με τη φωτογραφία, μέχρι τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, ο Λόγος κυριαρχεί.Έτσι, το κοινό έχει την ευκαιρία να γνωρίσει περισσότερα από 1.000 έργα 100 Ελλήνων και διεθνών δημιουργών από 23 χώρες από όλο τον κόσμο, οι οποίοι πραγματεύονται, μέσα από τη δουλειά τους, άλλοτε με περισσότερο και άλλοτε με λιγότερο πρόδηλο τρόπο, την αλληλεπίδραση του λόγου με την εικόνα.
Αυτό συμβαίνει με την ενεργή παρουσία της γλώσσας, όπου οι λέξεις εντάσσονται μέσα στο σώμα του έργου, ή διαμορφώνουν έναν ευθύ διάλογο μαζί του, πλαισιώνοντάς το. Γίνεται επίσης με εικόνες που παραπέμπουν σε λογοτεχνικά είδη: σε ιστορίες ημερολογίου, σε αυτοβιογραφίες ή με φωτογραφίες που λειτουργούν περισσότερο δημοσιογραφικά, καταγγέλλοντας ή αποκαλύπτοντας, δίνοντας λόγο εκεί όπου κυριαρχεί η απουσία.
Τέλος, εμφανίζεται με τη διερεύνηση των ορίων μεταξύ φανταστικού και πραγματικού, εκεί όπου επεκτείνονται τα όρια της φωτογραφικής εμπειρίας και αντίστοιχα των συμβάσεων της πραγματικότητας. Με αυτό τον τρόπο ο λόγος – αυτή τη φορά υπό την έννοια της δομής – ανατρέπεται για να ανακαλυφθεί εκ νέου από τον θεατή, σύμφωνα με τις συνθήκες που το έργο του ορίζει.
Πέρα από το φωτογραφικό λόγο που θα εκφραστεί μέσα από τα έργα, και σε αυτή τη PhotoBiennale θα βρεθούν στη Θεσσαλονίκη (ιδιαίτερα τα τριήμερα 29-30/05-01/06 και 27-30/06) ειδικοί και άνθρωποι του χώρου της φωτογραφίας από διαφορετικές χώρες του κόσμου, για να συμμετάσχουν σε ανοιχτές συζητήσεις, να δώσουν masterclasses, να πραγματοποιήσουν workshops.
Το Μουσείο Φωτογραφίας είναι ένα εξειδικευμένο μουσείο για το μέσο της φωτογραφίας, το μοναδικό στην Ελλάδα, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού και λειτουργεί ταυτόχρονα ως Μουσείο, ως Κέντρο και ως διοργανωτής Φεστιβάλ.
Μέσα από τη δράση του αποκαλύπτει στο κοινό οπτικές πάνω: α) στην τέχνη, μια και η αισθητική του μέσου δεν αποκλίνει από αυτή των καλών τεχνών, β) στην τεχνολογία, μέσα από τη χρήση ψηφιακών εφαρμογών, γ) στις ανθρωπιστικές επιστήμες, καθώς η φωτογραφία φανερώνει τον κόσμο και την κοινωνική του δράση. Σκοπός του είναι να προσεγγίζει τις διαφορετικές χρήσεις και εφαρμογές της φωτογραφίας (ντοκουμέντο, τεκμήριο, καλλιτεχνικό έργο, φωτοδημοσιογραφία, βιομηχανική φωτογραφία, διαφήμιση, κλπ.).
Η συγκρότηση του φορέα ξεκίνησε το 1998. Το 2001 στεγάστηκε στην Αποθήκη AΆ στον Α΄ Προβλήτα στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης.
Από το 2006, βάσει της νέας στρατηγικής του και στο πλαίσιο της αποστολής του, λειτουργεί γύρω από τους άξονες της μνήμης, της συνάντησης και της ανακάλυψης, στοχεύοντας σε δράσεις τοπικής, εθνικής και διεθνούς εμβέλειας μέσα από τις παρακάτω ενέργειες: το σχεδιασμό και υλοποίηση εκθέσεων βάσει θεματικών κύκλων, τη συγκρότηση αρχείων και συλλογών, την έκδοση εντύπων, την οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, τη διεξαγωγή της PhotoΒiennale (διεθνούς φεστιβάλ φωτογραφίας).
Παράλληλα, ενισχύει το διάλογο και τις συναντήσεις μέσα από τις αξιολογήσεις φωτογραφικών προτάσεων (portfolio reviews), την καθιέρωση βραβείων, τη διοργάνωση ανοιχτών συζητήσεων (σειρά «Λέξεις και Εικόνες») και ημερίδων, όπως και με την πραγματοποίηση παράλληλων εκδηλώσεων σε συνεργασία με άλλους φορείς.
H PhotoBiennale χαρτογραφείται στα ευρωπαϊκά φεστιβάλ φωτογραφίας μεταξύ της Photobiennale της Μόσχας και της PhotoEspana της Μαδρίτης, ενώ το διεθνές κύρος του θεσμού πιστοποιείται και από την ένταξή του στο διεθνές δίκτυο φωτογραφικών φεστιβάλ “Festival of Light”.
Περισσότερες πληροφορίες και το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!