Ο πολιτισμός ταξιδεύει Χάλκη, Ηρακλειά, Σχοινούσα, Θηρασιά, Αρκιούς, Πάτμο, Λειψούς, Καστελόριζο, Κάρπαθο, Γαύδο

Το πρόγραμμα «Αγονη Γραμμή Γόνιμη», το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό και πολιτιστικό πρόγραμμα στα απομακρυσμένα νησιά του Αιγαίου, συνεχίζεται και φέτος για όγδοη χρονιά, υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και με την υποστήριξη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και περιλαμβάνει από εργαστήρια αυτόματου ελέγχου και ρομποτικής, σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, μέχρι μαθήματα χιπ χοπ από τον αφρικανικής καταγωγής περφόρμερ Mc Yinka.
Οι μαθητές των (δέκα) ακριτικών νησιών έχουν φέτος την ευκαιρία να μυηθούν στους κανόνες του κουνγκ φου από τον παγκόσμιο πρωταθλητή Γιώργο Διβάνη, να πάρουν μέρος σε μουσικά εργαστήρια πιάνου και κιθάρας που διδάσκουν καθηγητές του Ωδείου Φίλιππος Νάκας, να διδαχτούν την τέχνη του ψηφιδωτού από την Ειρήνη Συριανού, να γυμναστούν με τη μέθοδο πιλάτες υπό τις οδηγίες της Κλέας Σαμαντά, να παρακολουθήσουν σεμινάρια φλαμένκο από το δυναμικό του Studio Flamenco Pellizco.
Στις φετινές δραστηριότητες έχει ενταχθεί επίσης το Κινητό Πλανητάριο (Mini Planetarium)καθώς και ένα ξεχωριστό παιχνίδι θησαυρού για όλη την οικογένεια («Βρες Αν το Θες»).
Ο πολιτισμός ταξιδεύει στα ακριτικά νησιά
Στην Ηρακλειά, σταθερό προορισμό του προγράμματος «Αγονη Γραμμή Γόνιμη» από το 2007, το μουσικό εργαστήριο πιάνου σε μαθητές του γυμνασίου του νησιού έχει ήδη ξεκινήσει και όπως δηλώνει ο διευθυντής του σχολείου, Γ. Γαβαλάς, «η προσφορά του προγράμματος σε γνώσεις, άθληση και πολιτισμό, είναι ανεκτίμητη. Οι δωρεές σε πάγιο υλικό εξοπλισμό, όπως το πιάνο, μεγάλης αξίας για όλους. Κάθε χρόνο ανυπομονούμε για την άφιξη των μελών της ομάδας, που γεμίζουν δημιουργικά τους χειμερινούς μήνες το νησί μας».
Τα εργαστήρια ψηφιδωτού στην Πάτμο ξεκίνησαν στις αρχές Φεβρουαρίου και σύμφωνα με τη διευθύντρια του γυμνασίου του νησιού, Χρ. Δελημάρου, «παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες -λίγος χρόνος, μεταφορά των υλικών κ.ο.κ.- στέφτηκαν από επιτυχία. Ελπίζουμε στη συνέχεια της δράσης».
Εργαστήρια μουσικής, ψηφιδωτού αλλά και συναυλίες από την ΚΟΑ πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος «Αγονη Γραμμή Γόνιμη»
Εργαστήρια μουσικής, ψηφιδωτού αλλά και συναυλίες από την ΚΟΑ πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος «Αγονη Γραμμή Γόνιμη»
Μαθήματα ψηφιδωτού πραγματοποιούνται και στο Δημοτικό Σχολείο Αρκιών, ο προϊστάμενος του οποίου, Θωμάς Ντίνος, αναγνωρίζει πως «τέτοιες πρωτοβουλίες μας κάνουν να πιστεύουμε και να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο για τη χώρα μας».
Εξίσου θερμά είναι τα σχόλια των κατοίκων και των εκπαιδευτικών της Θηρασιάς. Οπως αναφέρει ο διευθυντής του τοπικού γυμνασίου, Κ. Λιοντήρης, σε ευχαριστήρια επιστολή του, «το υλικό που μας αποστείλατε (βιβλία για τη βιβλιοθήκη, χάρτες, γεωμετρικά όργανα, μπάλες, παζλ, τέμπερες, φαρμακείο, αναλώσιμα, software) θα χρησιμοποιηθεί για να καλύψει ουσιαστικές ανάγκες και ελλείψεις του σχολείου μας. Με την ενέργειά σας αυτή μας δώσατε δύναμη να συνεχίσουμε και το δικό μας δύσκολο έργο σ' αυτό το μικρό νησί με τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες».
«Βάζουμε ξανά στον χάρτη τους Ακρίτες του Αιγαίου»
Πολύτιμοι σύμμαχοι του προγράμματος «Αγονη Γραμμή Γόνιμη» παραμένουν η Εθνική Λυρική Σκηνή και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα για τρίτη και έκτη χρονιά αντίστοιχα. Οπως επισημαίνει ο διευθυντής της ΕΛΣ Μύρων Μιχαηλίδης, «ο πολιτισμός δεν περιορίζεται μονάχα στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά αφορά όλους, ιδιαίτερα δε τους κατοίκους των απομακρυσμένων νησιωτικών περιοχών που βιώνουν έναν δύσκολο χειμώνα με συνεχή προβλήματα στις καθημερινές μετακινήσεις τους και στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψή τους».
Συναυλίες
Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών θα ταξιδέψει φέτος στην Πάτμο, στους Αρκιούς, τους Λειψούς, στο Καστελόριζο, στη Γαύδο και στη Σχοινούσα. Σύμφωνα με τον διευθυντή της, Βασίλη Χριστόπουλο, «βάζουμε ξανά στον χάρτη τους Ακρίτες του Αιγαίου. Και ταξιδεύουμε μέχρι το νοτιότερο και μέχρι το ανατολικότερο άκρο της Ελλάδας με ορθάνοιχτα πανιά και προορισμό που ανταποκρίνεται σε ό,τι θεωρούμε χρέος μας, στο πλαίσιο της κοινωνικής και εκπαιδευτικής αποστολής της πρώτης ορχήστρας της χώρας».
Πέρα από τις συναυλίες της ΕΛΣ και της ΚΟΑ, το φετινό πρόγραμμα είναι εμπλουτισμένο και με εμφανίσεις των μουσικών Απ. Καλτσά, Σ. Παπαλάμπρου και Σ. Μπαρκή καθώς και του μουσικοχορευτικού σχήματος «Caja Secrteta» που αντλεί τη θεματολογία του από την τέχνη του φλαμένκο.
ΠΗΗ: ΕΘΝΟΣ,ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΡΑΛΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!