ΚΥΜΗ :ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

 Κωμόπολη χτισμένη αμφιθεατρικά σε καταπράσινη περιοχή, η αρχοντική και φιλόξενη Κύμη προσφέρει θαυμάσια θέα στο Αιγαίο. Στην Κύμη γεννήθηκε, μεταξύ άλλων, ο διαπρεπής γιατρός Γεώργιος Παπανικολάου, που έγινε παγκόσμια γνωστός για το επιστημονικό έργο του (PAP TEST, μέθοδος έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας).

Τα πετρόχτιστα σπίτια και αρχοντικά, τα πλακόστρωτα στενά και η κεντρική πλατεία με το μητροπολιτικό ναό του Αγίου Αθανασίου αποτελούν ενδιαφέροντα δείγματα της κουμιώτικης αρχιτεκτονικής.

Η κωμόπολη με την αξιόλογη ναυτική παράδοση (η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού της Κύμης ιδρύθηκε το 1955) φημίζεται για τα μεταξωτά της («κουκουλάρικα κάντρα»), τα αποξηραμένα σύκα της και τα παραδοσιακά γλυκά της.

Τα παραδοσιακά κουμιώτικα προϊόντα


Πιστές στην παράδοση, που περνά από γενιά σε γενιά, από χέρι σε χέρι, οι γυναίκες του Αγροτικού Σηροτροφικού Συνεταιρισμού Κύμης σχεδιάζουν, κόβουν και ράβουν τα ονομαστά μεταξωτά της περιοχής, τα «κουκουλάρικα κάντρα» (χειροτεχνήματα κατασκευασμένα από κουκούλια). Στο εκθετήριο του συνεταιρισμού εκτίθενται παραδοσιακά κουμιώτικα προϊόντα.

Οι γευστικές απολαύσεις της Κύμης

Η Κύμη φημίζεται για τα αποξηραμένα σύκα της (προϊόν με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης) και τα παραδοσιακά γλυκά της (μπακλαβά, αμυγδαλωτά, γλυκά από μούστο, όπως σουτζούκια και χαϊμαλιά).

Στα σημαντικότερα αξιοθέατα της Κύμης και της ευρύτερης περιοχής συγκαταλέγονται τα ακόλουθα:
Η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου

Το Λαογραφικό Μουσείο

Το Μουσείο, που ιδρύθηκε το 1981 από το Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Κύμης, στεγάζεται σε νεοκλασικό του τέλους του 19ου αιώνα. Στα πολυάριθμα εκθέματα περιλαμβάνονται υφαντά, κεντήματα, ενδυμασίες, αντικείμενα μεταλλοτεχνίας, κεραμικά, ξυλόγλυπτα, δείγματα λαϊκής ζωγραφικής και λιθογλυπτικής.

Η Παραλία Κύμης

Γραφικός παραθεριστικός οικισμός και λιμάνι με μεγάλη αλιευτική δραστηριότητα. Οι επισκέπτες του οικισμού συγκεντρώνονται στις ψαροταβέρνες, τα καφέ μπαρ και τα εργαστήρια ζαχαροπλαστικής κατά μήκος της παραλιακής ζώνης. Το επίνειο της Κύμης συνδέει ακτοπλοϊκώς την Εύβοια με τη Σκύρο.

Η μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα

Το μοναστηριακό συγκρότημα, που ιδρύθηκε πιθανώς το 15ο αιώνα, είναι χτισμένο σε απόσταση 5 χλμ Β από την Κύμη, σε περιοχή με όμορφη θέα.

Η Πλατάνα

Γραφικός παραθαλάσσιος οικισμός, με παραδοσιακό χρώμα και μεζεδοπωλεία.

Το Στόμιο (παραλία Οξύλιθου)

Όμορφη παραθαλάσσια περιοχή με εκτεταμένη αμμουδιά, όπου εκβάλλει ο ποταμός Μανικιάτης.

Το κάστρο του Αγίου Γεωργίου

Σώζονται λείψανα οχύρωσης Μεσαιωνικών Χρόνων στην ομώνυμη κορυφή με την πανοραμική θέα.

Η Χηλή

Παραθαλάσσιος οικισμός με βραχώδεις δαντελωτές ακρογιαλιές. Μπροστά της, το ομώνυμο νησί.

Η Ενορία

Υπέροχο οικιστικό σύνολο, χτισμένο αμφιθεατρικά, με νησιώτικο χρώμα και μοναδική θέα στο Αιγαίο.

Οι Καλημεριάνοι

Ορεινό χωριό με θαυμάσια θέα, όμορφα σπίτια και αρχοντικά, καθώς και την εκκλησία της Ευαγγελίστριας.

Οι όρμοι Τσίλαρο και Θαψά

Επιβλητικό το φυσικό ανάγλυφο της περιοχής, υπέροχες οι παραλίες των όρμων.

Πατήστε εδώ για να βρείτε όλα όσα θα θέλατε να γνωρίζετε για την Κύμη και την ευρύτερη περιοχή.
in.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!