Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης δείχνει το δρόμο για την αντιμετώπιση της κρίσης από τους πολιτιστικούς οργανισμούς

Θεραπεία Αρχαία Ελλάδα1  ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ.Μία μεγάλη έκθεση προετοιμάζεται για τον Νοέμβρίο του 2014 έως το Μάιο 2015 με θέμα :Ι Α Σ Ι Σ. Υγεία, Νόσος, Θεραπεία από τον Όμηρο στον Γαληνό.

Παρά την πολιτιστική και οικονομική κρίση του αιώνα που διανύουμε, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ανακοινώνει την προετοιμασία της οργάνωση μιας μέγαλης έκθεσης με τη συνεργασία άλλων ελληνικών και ξένων πολιτιστικών οργανισμών, τα οποία  θα διαθέσουν αρχαία αντικείμενα που κατέχουν για να παρουσιαστούν στην έκθεση.  

Από την αυγή της ύπαρξής του, ο άνθρωπος πασχίζει να βελτιώσει τις συνθήκες της ζωής του σε όλα τα επίπεδα. Ωστόσο, το πρωταρχικό του μέλημα και ενδιαφέρον σε όλες τις χρονικές περιόδους του πολιτισμού του υπήρξε η επίτευξη και διατήρηση της υγείας του, η αναζήτηση και κατανόηση των αιτιών που προκαλούν τις ασθένειες και, κυρίως, η ανεύρεση τρόπων αντιμετώπισής τους.

Οι πρωιμότερες γραπτές μαρτυρίες που αφορούν στην ελληνική θεραπευτική προέρχονται από τα Ομηρικά έπη, από τα οποία προκύπτει σαφώς ότι οι ασθένειες θεωρούνταν ως σημάδια θεϊκής οργής και δυσαρέσκειας. Για τον εξευμενισμό των θεών οι άνθρωποι κατέφευγαν σε προσευχές, καθαρμούς και θυσίες. Ωστόσο, ήδη από τα τέλη του 6ου αι. π.Χ., η φιλοσοφία άρχισε να ασκεί μιαν ιδιαίτερη επιρροή στην εξέλιξη της ιατρικής. Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν οι πρώτοι που απήλλαξαν την ιατρική από μαγικά και θρησκευτικά στοιχεία αντιλαμβανόμενοι ότι η διατήρηση της υγείας και η καταπολέμηση της ασθένειας εξαρτώνται από φυσικά αίτια.

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης προετοιμάζει μια μεγάλη έκθεση πάνω σ’ ένα πανανθρώπινο θέμα που προσφέρει μια επισκόπηση της εξέλιξης των αρχαίων θεραπευτικών πρακτικών, εξετάζοντας τη μετάβαση από την μαγικο-θρησκευτική θεραπεία στην ορθολογική, επιστημονική ιατρική.

Η έκθεση – η οποία θα περιλαμβάνει σχεδόν 300 αρχαία αντικείμενα από 42 μουσεία της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Μεγάλης Βρετανίας,  της Δανίας, της Ολλανδίας, και της Ελβετίας – θα διαρθρώνεται σε τρεις ενότητες: Υγεία, Νόσος, Θεραπεία


Επιμελητές

Καθηγητής Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης
Διευθυντής Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης

Γιώργος Τασούλας
Επιμελητής Αρχαιοτήτων, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!