33 μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι ανοιχτά από 08:00 έως 20:00

 
 
Την πρωτοβουλία να ανοίγουν 33 μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι από τις 8:00 έως τις 20:00, κατά τη θερινή περίοδο, ανακοίνωσε ο Αντώνης Σαμαράς από το Μουσείο της Ακρόπολης, όπου διεξάγεται υπηρεσιακή σύσκεψη υπό τον υπουργό Πολιτισμού Πάνο Παναγιωτόπουλο.

«Θέλω να σας ανακοινώσω σήμερα μία πρωτοβουλία, που αποτέλεσε για μένα στοίχημα προσωπικό, ήδη, από τον καιρό που βρέθηκα κοντά σας στο υπουργείο Πολιτισμού και θέλω να ευχαριστήσω τον υπουργό που συνέχισε αυτήν την πρωτοβουλία. Και μιλάω για κάτι που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και δεκαετίες. Κατορθώσαμε -και λέω το ρήμα αυτό γιατί έγινε μέσα σε δύσκολες στιγμές, που η οικονομία περνάει πολύ δύσβατα μονοπάτια- για ολόκληρη τη θερινή περίοδο τα σημαντικότερα μουσεία μας να παραμένουν ανοιχτά από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, επτά ημέρες την εβδομάδα» δήλωσε ο κ. Σαμαράς.

«Η πρωτοβουλία αυτή αφορά τα 33 μεγαλύτερα μουσεία μας, τα οποία συγκεντρώνουν το 95% των επισκεπτών και των εισπράξεων, για την περίοδο από 1ης Απριλίου μέχρι και την 31η Οκτωβρίου» πρόσθεσε.

«Εάν ο καθένας από εσάς γυρίσει με το μυαλό του σε περασμένα χρόνια, μιλώντας σε ξένους, κυρίως, αλλά και σε Έλληνες, υπήρχε πάντα αυτό το αδυσώπητο ερώτημα: "Καλά, στην Ελλάδα του πολιτισμού, είναι δυνατόν να μην μπορεί ο ξένος που έρχεται από την Ιαπωνία ή από την Αυστραλία να πάει σε ένα μουσείο και να το βρει ανοιχτό; Να θέλει να επισκεφθεί τους Δελφούς το Σαββατοκύριακο και να μην μπορεί γιατί είναι κλειστοί;". Αυτό έληξε. Και είναι ένα ουσιαστικό βήμα προόδου, που δεν έχει να κάνει με καμία ιδεολογία. Δεν πάω να πουλήσω κεντροδεξιά. Έχει να κάνει με την απλή λογική, η οποία λέει ότι η Ελλάδα πρέπει να δείχνει αυτό που είναι. Και πάνω από όλα η Ελλάδα είναι πολιτισμός» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, όπως είπε, θα προωθηθούν πολιτικές αναβάθμισης και συντήρησης, καθαριότητας και πρασίνου στον περιβάλλοντα χώρο, πωλήσεων αντιγράφων, καθώς και ανασυγκρότησης του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ).

Ο κ. Σαμαράς ανακοίνωσε, επίσης, ότι όσοι έχουν κάρτα ανεργίας θα μπορούν να επισκέπτονται όλα τα μουσεία δωρεάν. «Σε λίγο αυτή η πολιτική θα επεκταθεί για τους ανέργους και σε άλλους πολιτιστικούς χώρους. Ο πολιτισμός είναι πηγή υπερηφάνειας για όλους τους Έλληνες, είναι κυριαρχικό στοιχείο της κοινής εθνικής μας ταυτότητας. Στον πολιτισμό έχουν όλοι δικαίωμα και καμία διάκριση δεν επιτρέπεται, κανένας αποκλεισμός δεν συγχωρείται» είπε χαρακτηριστικά.
ΠΗΓΗ:ΤΟ ΒΗΜΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!