Με έμφαση στην ελληνική δημιουργία το Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου 2014-Το Πρόγραμμα

ελcBLOG - Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών 2014
 
 
 
Εμφαση στην ελληνική δημιουργία δίνει το φετινό Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που θα δούμε το καλοκαίρι σε Ηρώδειο, Επίδαυρο, Πειραιώς αλλά και στους λοιπούς χώρους οι οποίοι τα τελευταία χρόνια φιλοξενούν παραστάσεις της διοργάνωσης (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, θέατρο Πόρτα κ.λ.π) παρουσιάστηκε στις 17 Μαρτίου από τον πρόεδρο και καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Γιώργο Λούκο. Μόνος στο πάνελ ο τελευταίος, απόντος του Υπουργού Πολιτισμού κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου, παρουσίασε το πρόγραμμα με την συνδρομή ορισμένων από τους παριστάμενους συντελεστές των εκδηλώσεων...

Σε ό,τι αφορά το θέατρο, το πρόγραμμα περιλαμβάνει 27 εγχώριες παραγωγές, ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου: απ΄αυτές οι 23 θα παιχθούν στην Αθήνα, τρεις στα Επιδαύρια και μία στην Μικρή Επίδαυρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετές εξ΄αυτών υπογράφονται από νέους, πρωτοεμφανιζόμενους στο Φεστιβάλ σκηνοθέτες. Παράλληλα, στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται πέντε ξένες παραστάσεις, χαρακτηριστικές των σύγχρονων τάσεων. Ανάμεσά τους, με ενδιαφέρον αναμένονται οι «Ψευδοεξομολογήσεις» του Μαριβό σε σκηνοθεσία Λικ Μποντί με πρωταγωνίστρια την Ιζαμπέλ Υπέρ (12-14 Ιουνίου/Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών), το «Green Porno» με την Ιζαμπέλα Ροσελίνι (24-26 Ιουνίου/Πειραιώς 260) αλλά και η παράσταση της ισπανίδας, ταυτισμένης με την θεατρική πρωτοπορία καλλιτέχνιδας Αντζέλικα Λιντέλ με το «Todo el cielo sobre la tierra» (15-17 Ιουνίου/Πειραιώς 260)




Με το κάλεσμα σε νέους Ελληνες σκηνοθέτες ν΄αναμετρηθούν με το αρχαίο δράμα τιμώνται, εξάλλου, τα εφετινά 60χρονα του Φεστιβάλ Επιδαύρου ενώ παράλληλα, επιχειρείται ένα νέο άνοιγμα: σε συνεργασία με το "Διάζωμα", η περισυνή παράσταση «Γυναίκα της Ζάκυθος» του Διονύσιου Σολωμού σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη με την Ολια Λαζαρίδου θα παρουσιαστεί στα "άδεια κοχύλια" των αρχαίων θεάτρων ανά την χώρα.

Αναφορικά με την μουσική, τον τόνο δίνουν κι εδώ τα εγχώρια σύνολα: διπλή παρουσία για την Εθνική Λυρική Σκηνή με τον "Ντον Τζιοβάννι" του Μότσαρτ σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά (13,14,15 και 17 Ιουνίου/Ηρώδειο) και τον "Οθέλλο" του Βέρντι που υπογράφει ο Γιάννης Κόκκος (27&29-31/7, Ηρώδειο). Διπλή παρουσία, ωστόσο, και για την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και την Καμεράτα. Αναφερόμενος στην Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής,μάλιστα _ οι εργαζόμενοι της οποίας βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας_  ο Γιώργος Λούκος εξέφρασε την συμπαράστασή του κι ευχήθηκε να ξεπεραστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και να συνεχίσει να υπάρχει στο μέλλον, με δεδομένη, μάλιστα, την σημαντική διεθνή της παρουσία.

«Γιατί απουσιάζουν τα μεγάλα διεθνή ονόματα από τις εκδηλώσεις κλασικής μουσικής;» ρωτήθηκε ο Γιώργος Λούκος. «Οταν γνωρίζεις τί χρήματα έχεις στη διάθεσή σου μόλις πέντε μήνες πριν από το Φεστιβάλ, ούτε καν διανοείσαι ν΄αγγίξεις χώρους όπου ο προγραμματισμός γίνεται χρόνια νωρίτερα» απάντησε. Ο ίδιος αναφέρθηκε σε περισυνές ακυρώσεις λόγω περικοπής προϋπολογισμού λέγοντας ότι ο εφετινός κινείται στα 2 εκ ευρώ διευκρινίζοντας, παράλληλα, ότι προσβλέπει και σε ιδιωτικές χορηγίες.

Στο κομμάτι του χορού, ο προγραμματισμός για μια ακόμη χρονιά στήνει "γέφυρες" με την παγκόσμια σκηνή προσφέροντας, παράλληλα, βήμα και στους νέους Ελληνες χορογράφους. Χορογράφοι που σφράγισαν την δημιουργία του 20ου και 21ου αιώνα όπως η Τρίσα Μπράουν και ο Γίρζι Κίλιαν επιστρέφουν στην Πειραιώς 260 ενώ το εγχώριο δυναμικό ενισχύεται μέσω της ανάθεσης νέων παραγωγών. Κι εφέτος, τέλος, στο Φεστιβάλ περιλαμβάνονται και εικαστικές εκδηλώσεις.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!