Μιγκέλ Καστίγιο Ντιντιέ: «Και σήμερα η Ελλάδα παράγει πολιτισμό»

«Νομίζω ότι και σήμερα η Ελλάδα παράγει πολιτισμό. Η Ελλάδα παρά το ότι είναι μια μικρή χώρα, σε εκατό περίπου χρόνια έχει προσφέρει στον κόσμο πολλούς ποιητές παγκόσμιου βεληνεκούς. Ποιά άλλη από τις μεγάλες χώρες έχει προσφέρει έναν Καβάφη, έναν Καζαντζάκη, έναν Ελύτη, έναν Σεφέρη, έναν Ρίτσο, έναν Βρεττάκο; Και όλοι αυτοί οι μεγάλοι ποιητές προσφέρουν στον κόσμο ένα προϊόν παγκόσμιας αξίας. Αλλά και στο πεδίο της μουσικής συμβαίνει κάτι παρόμοιο. Ο Μανώλης Καλομοίρης είναι μεγάλος συνθέτης, ο Μάνος Χατζηδάκις, ο Μίκης Θεοδωράκης, αλλά και ο Βαγγέλης Παπαθανασίου αναγνωρίζονται ως μεγάλοι δημιουργοί και έχουν παγκόσμια απήχηση και παγκόσμια αξία» είπε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Χιλιανός ελληνιστής καθηγητής, Μιγκέλ Καστίγιο Ντιντιέ.

Η σπουδαία αυτή προσωπικότητα, είναι διευθυντής του Κέντρου Αρχαίων, Βυζαντινών και Νέων Ελληνικών Σπουδών «Φώτιος Μαλλέρος», στο Σαντιάγο της Χιλής από το 1993. Επί 35 χρόνια διδάσκει αρχαία και νέα ελληνική γλώσσα, αρχαία και νεότερη ελληνική λογοτεχνία. Έχει μεταφράσει το Έπος του Διγενή Ακρίτα, τα 'Απαντα του Καβάφη, του Σεφέρη και του Κάλβου, μεγάλο μέρος του έργου του Ελύτη, αλλά και Καζαντζάκη, Παπαδιαμάντη, Τσίρκα και Βενέζη. Ο καθηγητής Ντιντιέ επισκέφθηκε την Ελλάδα καλεσμένος του Ινστιτούτου Θερβάντες, για την παρουσίαση του βιβλίου του «Φρανσίσκο ντε Μιράντα, Φιλέλληνας, Πρόδρομος και Ήρωας της Λατινοαμερικάνικης Ανεξαρτησίας».

«Ο Μιράντα είναι ο μόνος από τους απελευθερωτές της Λατινικής Αμερικής που ήρθε στην Ελλάδα κατά την εποχή της Τουρκοκρατίας, όταν τα πράγματα δεν ήταν εύκολα, αντίθετα ήταν επικίνδυνα. Και γιατί ήρθε στην Ελλάδα; Επειδή είναι η χώρα στην οποία γεννήθηκε η ελευθερία. Από τα ιδεώδη της Αρχαίας Ελλάδας εμπνεύστηκε την ιδέα της απελευθέρωσης της Λατινικής Αμερικής. Είναι ο μοναδικός από τους ήρωες της Λατινικής Αμερικής που δημιούργησε μια πλουσιότατη ελληνική βιβλιοθήκη που ακόμη και σήμερα, ένα μεγάλο πανεπιστήμιο θα ζήλευε. Όταν ήρθε στην Ελλάδα θέλησε να αγοράσει και αγόρασε ένα σπίτι, στην πόλη της σοφίας, την Αθήνα κάπου κάτω από τον βράχο της Ακρόπολης. Πρόκειται για έναν ήρωα που αγωνίστηκε σε τρεις επαναστάσεις, των Ηνωμένων πολιτειών, τη Γαλλική επανάσταση και την επανάσταση για την απελευθέρωση της Λατινικής Αμερικής» μας είπε ο καθηγητής Ντιντιέ, μιλώντας για τον ελληνολάτρη αγωνιστή που τον ενέπνευσε.

Ο Μιγκέλ Καστίγιο Ντιντιέ που έχει βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών και από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής και τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος και είναι μέλος της Χιλιανής Ακαδημίας, της Βασιλικής Ισπανικής Ακαδημίας και του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, το 1976 εξορίστηκε στο Καράκας της Βενεζουέλας, όπου δίδαξε ελληνική γλώσσα και λογοτεχνία. Επέστρεψε στη Χιλή το 1989 και το 1991 έγινε καθηγητής αρχαίας και νεοελληνικής γλώσσας.

«'Αρχισα να μελετάω τα αρχαία ελληνικά, τη γλώσσα και τη λογοτεχνία διότι στο πανεπιστήμιο είχαμε έναν Έλληνα καθηγητή, τον Φώτιο Μαλλέρο, ο οποίος ήρθε στη Χιλή λίγο μετά τον Β' παγκόσμιο πόλεμο και προσπάθησε να διαδοθεί και η βυζαντινή ιστορία, η οποία τότε ήταν παντελώς άγνωστη, όπως και η ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Ήμουν φοιτητής αρχαίας ελληνικής γλώσσας, όταν σε μία διάλεξη ένας καθηγητής μάς παρουσίασε το μυθιστόρημα του Καζαντζάκη "ο Χριστός ξανασταυρώνεται" που είχε τότε μεταφραστεί από τα γαλλικά στα ισπανικά και τρία ποιήματα του Καβάφη. Αυτή η γνωριμία με τον Καζαντζάκη και τον Καβάφη ήταν αυτό που με ώθησε να ασχοληθώ με τη νεότερη Ελλάδα και σιγά- σιγά ανακάλυψα ότι ήταν μία πολύ ενδιαφέρουσα λογοτεχνία. Έτσι άρχισα να κάνω μεταφράσεις λογοτεχνών, για να γνωρίσουν και οι άλλοι αυτό που εγώ ανακάλυψα» ανέφερε ο καθηγητής εξηγώντας την αγάπη του για την ελληνική γλώσσα και συμπλήρωσε: «υπάρχουν και σήμερα αρκετοί φοιτητές στη Χιλή που ασχολούνται με την ελληνική γλώσσα, αν συνυπολογίσει κανείς ότι οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές, σε ολόκληρο τον κόσμο, για τις ανθρωπιστικές επιστήμες. Στο Κέντρο Αρχαίων Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών είχαμε φέτος 27 φοιτητές που σπουδάζουν αρχαία ελληνικά και 9 φοιτητές που σπουδάζουν τη νεοελληνική γλώσσα. Είναι σημαντικός ο αριθμός αν σκεφτεί κανείς ότι αυτοί που κάνουν τέτοιες σπουδές δεν θα κερδίσουν ποτέ ούτε ένα δολάριο από αυτές και το κάνουν μόνο από αγάπη».

Αναφερόμενος στη σύγχρονη Ελλάδα ο φιλέλληνας καθηγητής τόνισε: «πιστεύω ότι και σήμερα η Ελλάδα παίζει σημαντικό ρόλο. Βεβαίως οι περιστάσεις είναι διαφορετικές, οι δυσκολίες είναι μεγάλες, ξέρουμε ότι η Ελλάδα περνάει μια πολύ μεγάλη κρίση, αλλά υπάρχει η αρχαία κληρονομιά και ο σεβασμός γι' αυτή και γι' αυτό, αυτοί που αγαπούν την Ελλάδα, σε όλο τον κόσμο, αγαπούν όχι μόνο την αρχαία και την Βυζαντινή αλλά και τη σύγχρονη Ελλάδα, τουλάχιστον αυτό συμβαίνει στη Χιλή. Θεωρούν ότι είναι η χώρα που φυλάει τη μεγάλη αρχαία κληρονομιά».

Ο καθηγητής Ντιντιέ σημείωσε ότι τον φοβίζει ο ρατσισμός και ο φασισμός που υπάρχει πια σε πολλές χώρες και είπε: «στη Λατινική Αμερική υπάρχει δυστυχώς ρατσισμός εναντίον των εγχώριων λαών αλλά υπάρχει και ρατσισμός κατά των μαύρων. Ο Μιράντα και οι άλλοι ήρωες ονειρεύτηκαν την Αμερική ενωμένη, ελεύθερη και πλουραλιστική. Το μήνυμα του Μιράντα είναι της ειρηνικής συμβίωσης θρησκειών, εθνών και αιμάτων, αυτό ήθελε για την ήπειρο μας, την ανοχή του άλλου, του διαφορετικού».

Ο Μιγκέλ Καστίγιο Ντιντιέ έχει γράψει ένα βιβλίο που λέγεται 1000 χρόνια ελληνικής ποίησης, που ξεκινάει από τον Διγενή Ακρίτα και φτάνει ως τις τελευταίες δεκαετίες του 20ου αιώνα και περιέχει ποιήματα περίπου εκατό ποιητών. «Στη Χιλή διαβάζουν περισσότερο Καβάφη και Καζαντζάκη αλλά και Σεφέρη και Ελύτη» σημείωσε ο Χιλιανός καθηγητής και συμπλήρωσε: «αναμφίβολα ο σύγχρονος κόσμος μπορεί να πάρει μαθήματα από τα ιδεώδη του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Αυτό ακριβώς έλεγε ο Μιράντα».
Express.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!