ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ:Διάλεξη του Μπρούνο Λατούρ. "First and Second Nature: What Politics?"

Διάλεξη του Μπρούνο Λατούρ. Στις 8 Ιανουαρίου 2014, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης καλωσορίζει τον γαλλικής καταγωγής φιλόσοφο, Μπρούνο Λατούρ
ως Διακεκριμένο Επισκέπτη - Καθηγητή Φιλοσοφίας. Μαζί με τη φημισμένη του ευστροφία ως κοινωνιολόγο, ανθρωπολόγο και ιστορικό της επιστήμης και της τεχνολογίας, ο Λατούρ έχει αναδυθεί ως (ίσως), ο πλέον πρωτότυπος φιλόσοφος στην Ευρώπη σήμερα.  Η επίσκεψη αυτή, για το ελληνικό κοινό αποτελεί μία σπάνια ευκαιρία να ακούσει ένα σπουδαίο σύγχρονο φιλόσοφο, του οποίου το ανατρεπτικό έργο απασχολεί έντονα τη φιλοσοφική και επιστημονική κοινότητα.

Συγκεκριμένα, ο Λατούρ διαπρέπει τα τελευταία χρόνια με βραβεία και τιμητικές διακρίσεις. Το 2013 του απονεμήθηκε το βραβείο
Holberg Memorial
(το πλησιέστερο ισοδύναμο του βραβείου Nobel για τις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες).  Ακόμη, με τις μονογραφίες του, το 2007, κέρδισε τη 10η θέση μεταξύ των πιο παρατιθέμενων συγγραφέων βιβλίων των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών.

Σε γενικές γραμμές, ο Λατούρ είναι σημαντικός για την συμβολή του στην μελέτη της επιστήμης, για την φιλοσοφική του προσέγγιση πάνω στην άνοδο και την πτώση της νεωτερικότητας, για τις καινοτόμες σκέψεις του για την πολιτική, τη φύση, την οικολογία αλλά και την τέχνη. Αναλυτικά, ο Λατούρ μετά τη διδασκαλία στο Κέντρο Κοινωνιολογίας της Καινοτομίας École des Mines de Paris διδάσκει σήμερα, στο Sciences Po Paris. Είναι επισκέπτης-καθηγητής φιλοσοφίας στο UCSD, στο London School of Economics και στo Πανεπιστήμιο Harvard. Έχει γράψει σημαντικά βιβλία μεταξύ των οποίων, (το πιο γνωστό) We have never been Modern (Ουδέποτε Υπήρξαμε Μοντέρνοι,1991), το Laboratory Life (Εργαστήριο Ζωής, 1979), και το Science in Action (Επιστήμη σε Δράση, 1987). Η συμβολή του στον κλάδο της κοινωνιολογίας είναι γνωστή  από την διάσημη θεωρία του, Αctor-Network Theory (θεωρία δράστη-δικτύου). 

Η θεωρία δράστη-δικτύου, πρώτον, προτείνει τη ριζοσπαστική αρχή της γενικευμένης συμμετρίας σύμφωνα με την οποία η κοινωνιολογική ανάλυση πρέπει να αποδίδει εξηγητικό ρόλο όχι μόνο στις ανθρώπινες αλλά και στις μη-ανθρώπινες οντότητες και δεύτερον, (μέσα από τη μεταφορά του «ετερογενούς δικτύου»), προκαλεί την κοινωνιολογική εμμονή, που ισχυρίζεται ότι, το αντικείμενο της κοινωνιολογίας είναι αποκλειστικά οι ανθρώπινες σχέσεις. Η θεωρία δράστη-δικτύου επεκτείνει την έννοια του «κοινωνικού» στις μη-ανθρώπινες οντότητες, ορίζοντάς το, ως μια κίνηση επανένωσης, επανασυναρμολόγησης και επανεξέτασης των σχέσεχων ετερογενών υλικών (ανθρώπινων και μη-ανθρώπινων).

Η επίσκεψη του Λατούρ στην Αθήνα σηματοδοτεί το άνοιγμα του νέου κύκλου του προγράμματος διαλέξεων Τί να Κάνουμε; στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το οποίο επιμελείται η ιστορικός τέχνης Μαρίνα Βρανοπούλου.
Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2014 θ’ ακολουθήσουν ομιλίες των Μπόρις Γκρόις, Άντρεα Φρέιζερ και Άντον Βιντόκλε.

  Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014, 19.00-20.30
Αίθουσα Διαλέξεων, 5ος όροφος
Γενική Είσοδος: 5€ / Φίλοι ΜΚΤ: Είσοδος ελεύθερη

Η διάλεξη θα διεξαχθεί στα αγγλικά

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!