Η συνεχιζόμενη πολεμική κατάσταση στο Αφγανιστάν έχει δημιουργήσει μεγάλη αύξηση του υποσιτισμού, κυρίως με θύματα τα παιδιά.

ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ


Στα νοσοκομεία της χώρας όπως στο Μπόστ, που βρίσκεται στην επαρχία Χελμάντ της χώρας, έχει σημειωθεί μεγάλη αύξηση , (σχεδόν 50 % αύξηση από το 2012) νοσηλευομένων με σοβαρό υποσιτισμό, κυρίως παιδιών.
Οι γιατροί αναφέρουν παρόμοιες καταστάσεις στην Κανατχάρ, Φαράχ, Κουνάρ, σε περιοχές που ο πόλεμος δημιούργησε άσχημες διατροφικές καταστάσεις .
Ακόμη και στην πρωτεύουσα έχει παρατηρηθεί αύξηση υποσιτισμού. ¨Το 2001, η κατάσταση ήταν άσχημη, λέει ο Δρ. Saifullah Abasin, επικεφαλής της πτέρυγας υποσιτισμού σε νοσοκομείο της Καμπούλ, αλλά αυτή  τη κατάσταση τώρα είναι η χειρότερη που έχω συναντήσει.
Οι λόγοι που έχει σημειωθεί υποσιτισμός είναι διάφοροι. Κυρίως λόγω του πολέμου που συνεχίζεται και της δημιουργία προσφύγων, και  του εκτοπισμού από τα χωριά στις πόλεις. Γεωργία και παραδοσιακές τοπικές πηγές κοινωνικής υποστήριξης έχουν διαταραχτεί λόγω του πολέμου. Δεν έχουν  αποδώσει μέχρι σήμερα οι προσπάθειες εκπαίδευσης του πληθυσμού σχετικά με θέματα σωστής διατροφής. Η υγειονομική περίθαλψη συχνά διακόπτεται λόγω των συντηρητικών παραδόσεων, κυρίως αυτό αφορά τις γυναίκες.
Πολλές φορές η ροή βοήθειας και υγειονομικού υλικού έχει τεθεί σε κίνδυνο ή δεν φτιάνει.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα διαπιστώνεται στο Νοσοκομείο Μπόστ το οποίο υποδέχεται 200 παιδιά το μήνα με πολύ σοβαρό υποσιτισμό τα οποία πολλά από αυτά θα πεθάνουν. Σχεδόν άλλα 40 με 50 παιδιά κάθε μέρα βρίσκονται υπό θεραπεία, ενώ σχεδόν 300 είναι σε κινητές θεραπευτικές μονάδες.
Είναι τόσο μεγάλη η αύξηση που υπάρχει πρόβλημα χώρου αλλά και φαρμάκων αι τροφίμων .

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!