Τρίτη, 8 Οκτωβρίου 2013

Aνοίγει στο κοινό το Κέντρο Επισκεπτών του Κέντρου Πολιτισμού «Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος»

Με ξεναγήσεις στο εργοτάξιο του Κέντρου Πολιτισμού και ενημέρωση για τους οργανισμούς που θα στεγαστούν εκεί
Aνοίγει στο κοινό το Κέντρο Επισκεπτών του Κέντρου Πολιτισμού «Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος»
Η νέα Εθνική Λυρική Σκηνή, η νέα Εθνική Βιβλιοθήκη και το Πάρκο που συναποτελούν το συγκρότημα του Κέντρου Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» (ΚΠΙΣΝ) αρχίζουν να μπαίνουν στη ζωή μας. H κατασκευή τους θα ολοκληρωθεί το 2015 και η έναρξη της λειτουργίας τους τοποθετείται στις αρχές του 2016 μπορούμε όμως να γνωρίσουμε αυτούς τους σημαντικούς χώρους πολιτισμού και αναψυχής από τα γεννοφάσκια τους, να τους οικειοποιηθούμε ήδη κατά τη διαδικασία της υλοποίησής τους. Τον σκοπό αυτής της γνωριμίας εξυπηρετεί το Κέντρο Επισκεπτών που δημιουργήθηκε έξω από το εργοτάξιο του ΚΠΙΣΝ στο Φαληρικό Δέλτα, επί της Εσπλανάδας, και άνοιξε τις πύλες του στο κοινό. Εκεί θα οργανώνονται ξεναγήσεις στο εργοτάξιο, θα γίνονται ομιλίες και προβολές, θα γίνεται η γνωριμία με τις λειτουργίες της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Λυρικής Σκηνής μέσα από διαδραστικές εφαρμογές για μεγάλους και ειδικά παιχνίδια για παιδιά.
Η μακέτα του ΚΠΙΣΝ από τον ιταλό αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο, που έχει σχεδιάσει το ΚΠΙΣΝ, δεσπόζει στον χώρο, ο οποίος παρουσιάστηκε τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου στους δημοσιογράφους. Το Κέντρο Επισκεπτών χωρίζεται αδρομερώς σε τέσσερις γωνιές: μια γωνιά για την Εθνική Βιβλιοθήκη, μια γωνιά για τη Λυρική Σκηνή και μια γωνιά για το Πάρκο και ανάμεσα στις δύο πρώτες χαρούμενες ζωηρόχρωμες μαξιλάρες στο πάτωμα οριοθετούν μια γωνιά ενημέρωσης ειδικά για τα παιδιά.Κέντρο Επισκεπτών
Ο Άγις-Παναγιώτης Μουρελάτος και ο Σπυρίδωνας Γιωτάκης, δύο νέοι φοιτητές Αρχιτεκτονικής, σχεδίασαν το Κέντρο Επισκεπτών. Ήταν εκείνοι οι οποίοι τον Μάρτιο του 2013 αναδείχθηκαν από τον Ρέντσο Πιάνο νικητές σε σχετικό διαγωνισμό που είχε προκηρύξει το ΚΠΙΣΝ.
Μια επίπεδη μονώροφη κατασκευή στις απλές γεωμετρικές γραμμές του μοντερνισμού, επενδυμένη με τζάμι, πολυλειτουργική αλλά προσωρινή και γι’ αυτό πλήρως ανακυκλώσιμη, το Κέντρο Επισκεπτών είναι λιτό και αέρινο. «Αν θα έπρεπε να χαρακτηρίσω με μία μόνο λέξη το Κέντρο Επισκεπτών, θα επέλεγα τη λέξη “διάφανο”», είπε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης ο Γιάννης Τροχόπουλος, διευθύνων σύμβουλος και γενικός διευθυντής του ΚΠΙΣΝ, και εξήγησε: «Με διάφανο σχεδιασμό και κυρίως διάφανη λειτουργία, το Κέντρο Επισκεπτών επινοήθηκε και υλοποιήθηκε έχοντας έναν διπλό στόχο: να προσφέρει ελεύθερη και ανοιχτή πρόσβαση στο κοινό και να φέρει ακόμα πιο κοντά τους πολίτες στη μεγαλόπνοη ιδέα του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Σχεδιασμένο από δύο δημιουργικούς εκπροσώπους της νέας γενιάς της χώρας μας και με τη φροντίδα του Οργανισμού ΚΠΙΣΝ, το Κέντρο Επισκεπτών ευχόμαστε να αποτελέσει έναν φιλικό χώρο ψυχαγωγίας για τους κατοίκους της πόλης, ένα μέσο συνεχούς ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για την πρόοδο του υπό κατασκευή μεγάλου έργου, του ΚΠΙΣΝ».Κέντρο Επισκεπτών
Στη γωνιά της Εθνικής Λυρικής Σκηνής οι επισκέπτες μπορούν να φορέσουν ακουστικά και να ακούσουν αποσπάσματα από όπερες και να λάβουν πληροφορίες γι’ αυτές μέσα από οθόνες που έχουν αναρτηθεί σε ειδική όρθια κατασκευή. Ένα διαδραστικό παιχνίδι περιμένει τα παιδιά. «Βάλε τον κάθε συντελεστή μιας παράστασης στο πόστο του» ζητάει η οθόνη και τα παιδιά καλούνται να τοποθετήσουν τους τραγουδιστές της όπερας, την ορχήστρα, το βοηθητικό προσωπικό στη σωστή τους θέση στους χώρους της Λυρικής Σκηνής. Στον χώρο υπάρχουν τρόλεϊ με ενημερωτικό και εκπαιδευτικό υλικό για τα μηχανήματα, τα εργαλεία και τα υλικά που υπάρχουν στο εργοτάξιο και οθόνες αφής προκαλούν τους μικρούς επισκέπτες σε παιγνίδια γνωριμίας με τις ειδικότητες των εργαζομένων που απασχολούνται στην κατασκευή του ΚΠΙΣΝ και τους ζητούν να ντύσουν καθένα εργαζόμενο με το κράνος, το γιλέκο, τη στολή και τα εργαλεία που αντιστοιχεί στην εργασία του. Η μουσειολογική ομάδα της Ερατώς Κουτσουδάκη με τους Ανδρομάχη Γκαζή, Χριστόφορο Μπρέλλη και Καλλιόπη Κουτρουμπή ανέλαβε αυτήν την εκθεσιακή διαμόρφωση του Κέντρου Επισκεπτών και την κατασκευή του πραγματοποίησε η τεχνική εταιρεία Μπαλλιάν βασισμένη σε μελέτες των εταιρειών Betaplan, LDK και ΟΜΕΤΕ.Κέντρο Επισκεπτών
Ο λόγος ύπαρξης του Κέντρου Επισκεπτών είναι, όπως ειπώθηκε, «να μεταφέρει στο κοινό τις καλλιτεχνικές προοπτικές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, την ερευνητική και κοινωνική διάσταση της Εθνικής Βιβλιοθήκης, καθώς και την περιβαλλοντική ταυτότητα του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος» και η λειτουργία του θα σταματήσει το 2015, οπότε και θα ολοκληρωθούν, όπως έχει προγραμματιστεί, οι εργασίες κατασκευής του ΚΠΙΣΝ.Κέντρο Επισκεπτών
Ο περιβάλλων χώρος του Κέντρου Επισκεπτών έχει ήδη φυτευτεί με λεβάντες, δεντρολίβανα και άλλους μυρωδάτους θάμνους της εντόπιας βλάστησης και προσφέρεται για μια οικογενειακή βόλτα. Το Κέντρο Επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ είναι εύκολα προσβάσιμο με λεωφορείο από το κέντρο της Αθήνας, με το τραμ, με τα πόδια από τη λεωφόρο Συγγρού, από το Παλαιό Φάληρο ή την Καλλιθέα. Αν ερχόμαστε με το λεωφορείο, κατεβαίνουμε στη στάση «Ωνάσειο» επί της λεωφ. Συγγρού και βαδίζουμε προς την είσοδο της ειδικά διαμορφωμένης πεζογέφυρας στην οδό Ευριπίδου, η οποία οδηγεί κατευθείαν στο Κέντρο Επισκεπτών. Αν ερχόμαστε από το Παλαιό Φάληρο, περνούμε στο απέναντι ρεύμα μέσα από την υπόγεια διάβαση στο ύψος του Πλανητάριου και στη συνέχεια κατευθυνόμαστε στην είσοδο της πεζογέφυρας στην οδό Ευριπίδου. Με τραμ κατεβαίνουμε στη στάση «Δέλτα Φαλήρου» και προσεγγίζουμε το Κέντρο Επισκεπτών μέσω της Εσπλανάδας, από την οποία γίνεται η πρόσβαση και από όσους έρχονται από τη Ναυταθλητική Μαρίνα Καλλιθέας.
Το Κέντρο Επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ θα είναι ανοιχτό για το κοινό από Τρίτη έως Κυριακή, 10.00 π.μ. ως 4.30 μ.μ. Πληροφορίες για τις οργανωμένες ξεναγήσεις του κοινού στο εργοτάξιο του ΚΠΙΣΝ και τις εκδηλώσεις που θα φιλοξενεί το Κέντρο Επισκεπτών θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα www.snfcc.org.
ΠΗΓΗ:ΤΟ ΒΗΜΑ, ΚΟΥΖΑΛΗ ΛΑΜΠΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου