Συναυλία στο Ηρώδειο:«Μίκης και Μάνος... in jazz»

 «Μίκης και Μάνος... in jazz»
 Η Ντούλτσε Πόντες
Ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Μάνος Χατζιδάκις συναντώνται την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου, στη σκηνή του Ηρωδείου με φόντο την τζαζ. «Μίκης και Μάνος... in jazz» είναι ο τίτλος της συναυλίας, στην οποία οι μουσικές των δύο παραπάνω συνθετών «πειράζονται» από σημαντικούς τζαζίστες και αποδίδονται με έναν διαφορετικό αλλά άκρως ενδιαφέρον τρόπο. Συμμετέχουν ο Δημήτρης Καλαντζής και το κουιντέτο του, η Ορχήστρα Πατρών εμπλουτισμένη με τρία χάλκινα πνευστά υπό την διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη ενώ τα τραγούδια τους ερμηνεύει η τραγουδίστρια Ντούλτσε Πόντες από την Πορτογαλία. Το ρεπερτόριο της παράστασης καλύπτει ένα σημαντικό χρονικό διάστημα από την συνθετική παραγωγή του Μίκη, από τις «Μικρές Κυκλάδες» ως το «Άξιον Εστί» και του Μάνου, από μελωδίες και τραγούδια που γράφτηκαν κυρίως για το θέατρο και τον κινηματογράφο. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι η μουσική αυτή βραδιά πραγματοποιείται για την ενίσχυση των σκοπών του Ελληνικού ιδρύματος Ερευνας του καρκίνου ΕΛΙΕΚ.

Για την πρωτότυπη αυτή παράσταση ο συνθέτης Δημήτρης Καλαντζής δηλώνει καταρχήν για τον Μίκη Θεοδωράκη ότι «οι μουσικές συνθέσεις του Μίκη είναι επηρεασμένες από την Βυζαντινή μουσική, ένα είδος στο οποίο κυριαρχούν τρόποι μουσικοί και ισοκράτες, στο περιβάλλον μιας κατανυκτικής ατμόσφαιρας, στοιχεία αναγνωρίσιμα στα σημεία αυτά της τζαζ δισκογραφίας, που χαρακτηρίζονται ως modal. Η αναφορά στον John Coltrane είναι σαφής και υπογραμμισμένη. Η μουσική του τροπική, κατανυκτική, υπό - επιβλητική, ίσως θρησκευτική». Από την άλλη πλευρά στον Μάνο Χατζιδάκι σημειώνει ότι «... η πρότασή μου για τον Μάνο προέκυψε απλά, σαν φυσική διαδικασία, από την ανάγκη μας να τραγουδήσουμε τη μουσική αυτή, που χαράχθηκε στις καρδιές μας από μικρά παιδιά στη δική μας καθομιλουμένη γλώσσα, τη τζαζ. Η ουσία και η διάθεση των μελωδιών του Μάνου είναι πάντα εκεί και εμείς είμαστε κάθε φορά ευτυχείς να το ανακαλύπτουμε Ξανά και ξανά...».

Από την δική πλευρά ο συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης σημειώνει «... ήταν μία από τις πιο όμορφες και συγκινητικές στιγμές της ζωής μου, όταν άκουσα την διασκευή των τραγουδιών μου σε μορφή τζαζ. Γιατί από πολύ μικρός είχα την τύχη να ακούω καθημερινά στον σπάνιο για την εποχή του (δεκαετία του' 20) φωνόγραφο δίσκους τζαζ της κλασικής της περιόδου. Μια μουσική που με σημάδεψε και που τόσο θα ήθελα να γνωρίσω σε βάθος. Όμως οι συνθήκες τότε (ξένη κατοχή) δε μου το επέτρεψαν. Έτσι η τζαζ έκτοτε παραμένει μέσα μου σαν ένα μεγάλο απωθημένο. Για τον λόγο αυτό, χαιρετίζω την πρωτοβουλία του Δ. Καλαντζή να ντύσει τα τραγούδια μου με τους ήχους της τζαζ και μάλιστα με τρόπο τόσο υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου...»


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ QUINTET
Δημήτρης Καλαντζής πιάνο, ενορχηστρώσεις
Τάκης Πατερέλης σαξόφωνο
Ανδρέας Πολυζωγόπουλος τρομπέτα
Αλέξανδρος - Δράκος Κτιστάκης τύμπανα
Γιώργος Γεωργιάδης μπάσσο

ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΠΑΤΡΩΝ
Μίλτος Λογιάδης διεύθυνση ορχήστρας
Γιάννης Αντωνόπουλος ενορχήστρωση εγχόρδων
Α΄ Βιολιά: Βλαντισλάβ Ιβανώφ (εξάρχων), Γκενάντι Μπύκωφ, Λουντμίλα Λιμόροβα, Νίκος Μαυρίδης
Β΄ Βιολιά: Σλάβα Τόκαρεφ (κορυφαίος), Αναστασία Μπεσσόνοβα, Μαρία Γούτου
Βιόλες: Σβετλάνα Χμούροβα (κορυφαία), Λαουρέντιο Ματασουάρου
Τσέλα: Γιούρι Μπεσσόνωφ (κορυφαίος), Νικολάι Κομισσάροφ
Κοντραμπάσσο: Βιλέν Καραπετιάν

ΧΑΛΚΙΝΑ ΠΝΕΥΣΤΑ
Δημήτρης Παπαδόπουλος τρομπέτα
Διονύσης Κοκκόλης τρομπέτα
Γιώργος Ζαρέας τρομπόνι


ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ - ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
    TICKET SERVICES
    Ταμεία: Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου)
    Καταστήματα PUBLIC
    Εισιτήρια Online: www.ticketservices.gr
    Τηλεφωνική αγορά: 210 7234567

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΕΛΒΑ - τηλ: 210 6728080

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Διακεκριμένη Ζώνη:    55 €
Α' Ζώνη:    45€
Β' Ζώνη:    35 €
Γ΄ Ζώνη:    30 €
Δ' Ζώνη: Άνω Διάζωμα    19 €
Φοιτητικό - Ανέργων (Άνω Διάζωμα) :    10 €
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 21.00

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!

Ολυμπιακοί Αγώνες 2012,Φωτογραφίες :Άναμμα της Ολυμπιακής Φλόγας 2012