Εκθεση για τα 150 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή:Τα ζωγραφισμένα του Καβάφη

Τα ζωγραφισμένα του Καβάφη«Οσο κι αν φανεί αιρετικό, ο Καβάφης σκέφτεται με εικόνες», γράφει στον κατάλογο της έκθεσης «Ζωγραφισμένα», η κυρία Ελένη Αρβελέρ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δελφών, δίνοντας έτσι μια ακόμα διάσταση στην ποίηση του Αλεξανδρινού. Κι έρχονται 40 σύγχρονοι έλληνες ζωγράφοι, ξεκινώντας από τον Νίκο Χατζηκυριάκο-Γκίκα και τον Γιάννη Τσαρούχη να το επιβεβαιώσουν περίτρανα. Αυτό ακριβώς είναι και το περιεχόμενο της έκθεσης που θα εγκαινιαστεί το βράδυ της Τετάρτης στο Ιδρυμα Βασίλης και Μαρίνα Θεοχαράκη, από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια. Εκεί που οι στίχοι του ποιητή συναντούν τα σχήματα, τα χρώματα και τα πρόσωπα, η έκθεση τιμά με τη σειρά της τα 150 χρόνια από την γέννηση του Κ.Π. Καβάφη, μέσα στο πλαίσιο του εορτασμού του Κέντρου Δελφών στην Αθήνα.

Τέτσης, Τσόκλης, Μυταράς, Λεβίδης, Μακρουλάκης, Φανακίδης, Ξένου, Δασκαλάκης, Ψυχοπαίδης, Αρφαράς, Μαδένης, Γυπαράκης, Δρούγκας, Φασιανός, Ισαρης, αλλά και ο ίδιος ο Βασίλης Θεοχαράκης, μεταξύ άλλων, εμπνεύστηκαν από τα «Κεριά», τα «Τείχη», την «Πόλη», το «Οσο Μπορείς», την «Ιθάκη», το «Επέστρεφε», τη «Θάλασσα του Πρωϊού» και τα τόσα άλλα ποιήματα του Καβάφη για να δώσουν την εικαστική τους εκδοχή.

«Για τους Ελληνες, κάθε τι είναι μορφή», σημειώνει με τη σειρά του ο διευθυντής του εικαστικού προγράμματος του Ιδρύματος και επιμελητής της έκθεσης Τάκης Μαυρωτάς, και αναφέρεται στα «Ζωγραφισμένα» που περιλαμβάνουν πάνω από εκατό έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτιτκής, σχέσια, εγκαταστάσεις μαζί με χειρόγραφα και πολύτιμες εκδόσεις του Καβάφη που ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές και ιδρύματα.

Η έκθεση στο Ιδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη (Βασ. Σοφίας 9 & Μέρλιν) θα παραμείνει ανοιχτή ως τις 8 Δεκεμβρίου. Κάθε Δευτέρα-Τρίτη-Τετάρτη-Σάββατο-Κυριακή από 10.00 ως 18.00 και κάθε Πέμπη και Παρασκευή από 10.00 ως 20.00. 
ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!

Ολυμπιακοί Αγώνες 2012,Φωτογραφίες :Άναμμα της Ολυμπιακής Φλόγας 2012