Ο Diego El Cigala στο España Festival

Ένα νέο Φεστιβάλ με άξονα το Ισπανικό ταμπεραμέντο που θέλει να μας συστήσει την ιδιαίτερη κουλτούρα αυτής της χώρας παρουσιάζοντας εικαστικές εκθέσεις, προβολές, μια παράσταση Flamenco από το συγκρότημα De Todas Formas, σεμινάριο Ισπανικής κουζίνας από τη Ισπανίδα chef Marga Baros, ενώ θα κορυφώσει τις εκδηλώσεις του με τη μεγάλη και πολυαναμενόμενη συναυλία του ζωντανού θρύλου της Ισπανικής και Παγκόσμιας μουσικής σκηνής, του DIEGO EL CIGALA.

Ο Diego El Cigala συμμετέχει στο Espana Festival και το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013 δίνει ραντεβού στο Κλειστό Γήπεδο ΣΠΟΡΤIΓΚ, στα Πατήσια!

Ποια είναι όμως τα κύρια χαρακτηριστικά τόσο του Diego El Cigala ως καλλιτέχνη όσο και της μουσικής και ερμηνείας του, καθώς και οι σημαντικές διακρίσεις του διεθνώς αναγνωρισμένου ερμηνευτή του Flamenco; Ας τον γνωρίσουμε καλύτερα μέσα από τις παρακάτω θεματικές ενότητες...

Diego El Cigala - O Καλλιτέχνης

Ο Diego Ramón Jiménez Salazar γνωστός ως Diego El Cigala είναι ο σημαντικότερος εν ζωή Ισπανός τραγουδιστής Flamenco με Τσιγγάνικες ρίζες. Το καλλιτεχνικό του "El Cigala" προέκυψε από τρεις σολίστες της κιθάρας τους Los Losada, επειδή ήταν πολύ λεπτός! Μια από τις μεγάλες παραγωγές του είναι εκείνη του 2003 το "Lágrimas Negras", μια συνεργασία με τον τότε 85χρονο, Κουβανό πιανίστα Bebo Valdés. Η εντυπωσιακή μίξη των Κουβανέζικων ρυθμών με τα φωνητικά του Flamenco ήταν η μαγική συνταγή για μια διεθνή επιτυχία αυτού του δίσκου.

Γεννημένος σε μια οικογένεια με Ισπανούς Τσιγγάνους καλλιτέχνες και διανοούμενους της Μαδρίτης, ο Diego El Cigala ξεκίνησε να τραγουδά στα γνωστά flamenco peñas (για τους fans του είδους!) και στα  tablaos, μέχρι που η εξαιρετική του αντίληψη και το ακριβές του μέτρο -στο να αποτυπώνει τον ρυθμό- κέρδισε την προσοχή παγκοσμίου φήμης χορευτών, όπως οι Mario Maya, Faíco, Farruco, El Güito, Manuela Carrasco, Cristóbal Reyes, Carmen Cortés, Joaquín Cortés, και έτσι ξεκίνησε να περιοδεύει ως μέλος του εκάστοτε γκρουπ. Στα τέλη της δεκαετίας του 90 και έχοντα ήδη συνεργαστεί στις ηχογραφήσεις με καλλιτέχνες όπως οι Camarón, Tomatito, Gerardo Núñez και Vicente Amigo, ήταν πλέον έτοιμος να ηχογραφήσει το δικό του cd. Με την επιτυχία του "Undebel" σηματοδότησε και την καριέρα τους ως solo τραγουδιστής. Από τότε μέχρι σήμερα έχει ήδη ηχογραφήσει 8 CDs! Του έχουν απονεμηθεί 2 Grammys, ενώ ήταν 5 φορές υποψήφιος για τα Latin Grammys.
ΚΛΙΚ ΕΔΩ VIDEO



Diego el Cigala - Ο ερμηνευτής

Αντικατοπτρίζει τη νοσταλγική ηχώ της ζωής και του πάθους, τον αιώνιο ψίθυρο της αγάπης αλλά και τη σπαρακτική σιωπή του θανάτου. Η ζωή, η αγάπη και ο θάνατος είναι μέσα του, αφού μέσα από την ερμηνεία του διακρίνουμε το πνεύμα, την ψυχή και τη σιωπή. Το τραγούδι του Diego el Cigala είναι ένα τραγούδι ικανό να διασχίζει τους ωκεανούς ελεύθερο και να φλερτάρει με το λίκνο της Κουβανέζικης μουσικής ή με τις ρίζες του Αργεντίνικου Τango, αλλά το κάνει χωρίς όμως ποτέ να πάψει να εκφράζει ασίγαστα την εσωτερικότητα του Flamenco.

Ο τσιγγάνος από τη Μαδρίτη, όπου μεγάλωσε στην El Rastro και είναι ανιψιός του μεγάλου Rafael Farina, οδηγεί το τραγούδι κατευθείαν στην καρδιά και την ψυχή των θεατών-ακροατών του! Οι Φλαμανδικές του ρίζες έρχονται από πολύ μακριά και είναι βαθιά ριζωμένες μέσα του, ένα γεγονός που του επιτρέπει να εμπλακεί σε άλλους μουσικούς κόσμους και -δίχως να χάσει το Φλαμανδικό "άρωμα"- να εξακολουθεί να είναι ο ίδιος: "Δεν κάνω επιδρομές, προσπαθώ να 'συναντηθώ' με το διαφορετικό ήχο, χωρίς όμως το τελικό αποτέλεσμα να  παύει να είναι flamenco" είναι σε θέση να αντιμετωπίσει όλες τις διαφορετικές παραμέτρους μέχρι, όπως ο ίδιος παραδέχεται, την πιο δύσκολη, όπως η solea.

Η επιρροή του θρυλικού και ιδιαίτερα δημοφιλή flamenco cantaor (τραγουδιστή) Camaron ήταν τεράστια στην περαιτέρω εξέλιξη του Cigala. Για τον Cigala σημαντικό πράγμα είναι το συναίσθημα, η αλήθεια και η συγκίνηση: "Αν η μουσική μου με συγκινεί τότε ξέρω ότι υπάρχει συγκίνηση, αν τραγουδάω το θρήνο, τότε το κάνω για τους ανθρώπους που θρηνούν. Μόνο τα τραγούδια που εξιτάρουν την τέχνη και μπορούν να ικανοποιήσουν την 'πείνα' μου με γοητεύουν και με ελέγχουν" και συνεχίζει: "Η δημιουργικότητα δεν περιορίζεται στον τομέα της ερμηνείας, αλλά σε οδηγεί να διασχίσεις τα σύνορα για να βρεις νέα θέματα και κόσμους σε εκείνους που τραγουδούν".

Τελειομανής σε ό,τι κάνει, ο Diego El Cigala, εφαρμόζει ανάλογη τακτική και με τις ηχογραφήσεις του. Δεν φοβάται ποτέ να προσχωρήσει στον κόσμο του πόθου, του έρωτα, της θλίψης και του πόνου αφού γνωρίζει ότι αυτός είναι ο "κόσμος" του Flamenco. Με την ίδια όμως επιδεξιότητα μπορεί να τραγουδήσει Boleros και Tangos! "Το tango είναι πραγματικά βαθύ. Είναι όπως το solea αλλά με κιθάρα και τραγούδι, ένα τραγούδι μοναχικό που μιλάει για απαγορευμένη αγάπη και προδομένο έρωτα. Αυτό είναι το Tango και επειδή το γνωρίζω καλά, τόλμησα να τραγουδήσω και αυτό".

Αυτή ακριβώς είναι και η μαγεία του Diego el Cigala. Να μπορεί να ενώνει διαφορετικούς "κόσμους" όπως εκείνοι του Tango, του Bolero και της Cuban Son δίχως ωστόσο να ξεχνά να είναι ο εαυτός του. Ένας Flamenco Cantaor (Τραγουδιστής Φλαμένκο)! Και ο τρόπος που το κάνει είναι μοναδικός αφού επικεντρώνεται στην ουσία! Την ουσία του ότι μουσικοί, ποιητές και ερμηνευτές "μιλούν" για τα αιώνια εκείνα θέματα που μας χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινα όντα. Η ερμηνεία του είναι γεμάτη πάθος, αγάπη, μοναξιά και πόνο αλλά και γεμάτη όνειρα και ελπίδα. Το τραγούδι του μας θυμίζει ότι εκείνο που είναι σημαντικό στη Ζωή, είναι η αγάπη πάνω από όλα και ότι θα πρέπει να μάθουμε να αγαπάμε και... να γελάμε!



Diego el Cigala - "Romance de la luna Tucumana"
The Concert!

Ο Diego El Cigala στη συναυλία του το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου στο Κλειστό Γήπεδο  ΣΠΟΡΤIΓΚ στα Πατήσια, θα παρουσιάσει  το τελευταίο του άλμπουμ με τίτλο "Romance de la luna Tucumana". Με τη συνοδεία της κιθάρας του Diego Garcia "El Twanguero" (τον οποίο συνάντησε στην Αμερική παίζοντας με τον Andrés Calamaro).

Οι αγαπημένοι ήχοι του Diego El Cigala, ένας συνδυασμός Κούβας και Αργεντινής μαζί, εξελίσσονται σε κάτι νέο. Πάντα με την προσθήκη του χαρακτηριστικού "γρατσουνίσματος" της κιθάρας του Diego Garcia.

Κατά το πρώτο μισό της συναυλίας ο Diego El Cigala θα μοιραστεί με το κοινό μερικά υπέροχα τραγούδια από το νέο ρεπερτόριο του, όπως το "Por una Cabeza" των Gardel και Lepera, "Naranjo en Flor" και "Siempre Paris" των αδερφών Expósito ή το τραγούδι που δίνει και το όνομα στο CD ("Romance de la luna Tucumana") του Atahualpa Yupanqui. Κατά τη διάρκεια της συναυλίας θα ακουστούν και γνωστά τραγούδια από τις προηγούμενες δουλειές του ερμηνευτή από τα: "Cigala & Tango", "Dos Lágrimas" και "Negras Lágrimas".

Συνοδευόμενος από τον Diego Garcia "El Twangero" στην κιθάρα, Jaime Calabuch "Jumitus" στο πιάνο, Yelsy Heredia στο κοντραμπάσο και Isidro Suarez στα κρουστά, ο Diego El Cigala θα παρουσιάσει -στο πλαίσιο του Espana Festival- ό,τι καλύτερο από το ρεπερτόριό του  σε μια συναυλία γεμάτη δύναμη, ενθουσιασμό και καλή μουσική.

Ημέρα & Ώρα:
Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013
Ώρα έναρξης: 20.00

Κλειστό Γήπεδο ΣΠΟΡΤIΓΚ, Πατήσια
Σταθμός ΗΣΑΠ, Αγ. Ελευθέριος, Ηλία Ζερβού 89 & Σαρανταπόρου

Η προπώληση των εισιτηρίων για το Espana Festival -που θα κορυφώσει τις εκδηλώσεις του με τη μεγάλη συναυλία του Diego El Cigala- συνεχίζεται:

Τιμές εισιτηρίων:
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ: 25€ στην Αρένα και 30€ στην Κερκίδα
ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ: 30€ στην Αρένα και 35€ στην Κερκίδα

ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
• Ticket Services: Πανεπιστημίου 39(Στοά Πεσμαζόγλου)-Τηλ.: 210 72 34 567
• Καταστήματα Public
• Enzzo de Cuba - Αγ.Παρασκευής 70-72/Μπουρνάζι/Τηλ.:210 5782610
• Rock Around the Clock-Χάλκης1-Πλ.Πετρούπολης
Εισιτήρια Online:

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!