Φωτογραφίες από τον προιστορικό κόσμο

Μία ιστορία θαυμάσια που σε κάνει να ταξιδεύεις στο παρελθόν, σε διαφορετικά χρονικά σημεία του   και που παρουσιάζεται μπροστά σου, στο τώρα.





 
 













 
12 Σεπτεμβρίου 1940. Ένα ζεστό απόγευμα στη νοτιοδυτική Γαλλία. Δύο παιδιά είχαν βγει για κυνήγι λαγού με το σκύλο τους. Σε μια κορυφογραμμή με πολύ πυκνή βλάστηση το σκυλί έχει εντοπίσει ένα λαγό τον κυνηγά και για να σωθεί μπαίνει σε μια τρύπα στο έδαφος. Τα αγόρια σκάβουν διευρύνοντας την τρύπα, αφαιρώντας μικρούς βράχους ώστε να μπορούν να ακολουθήσουν το κυνηγόσκυλό τους που έχει μπει στην τρύπα.  Αφού μπαίνουν τα παιδιά βρίσκονται σε έναν άλλο κόσμο, σε έναν κόσμο που είχε ζήσει πολλά χρόνια πριν.

Οι δύο νέοι ανακαλύπτουν ένα θησαυρό της προϊστορίας. Πολλές σπηλιές, που σήμερα είναι γνωστές ως Lascaux, που οι βράχοι τους καλύπτονταν από τοιχογραφίες που χρονολογήθηκαν 20.000 χρόνια πριν.

Το 1947 ο φωτογράφος Ralph Mors για λογαριασμό του περιοδικού Life πηγαίνει στο Lascaux και πρώτος φωτογραφίζει το χώρο με τις τοιχογραφίες, ώστε να τις γνωρίσει το κοινό.

Το 1996 ο Ralph Mors, διηγείται το, πως πήγε στις σπηλιές για να τις φωτογραφίσει.

Μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο το περιοδικό Life άνοιξε γραφείο στη Γαλλία. Κάποια μέρα ενημερωθήκαμε από τη Νέα Υόρκη ότι στη Γαλλία κάποιοι άνθρωποι αναφέρουν για μια προϊστορική σπηλιά. Μετά από έρευνα που κάναμε διαπιστώσαμε ότι σπήλαιο που ανακαλύφθηκε παλιά δεν έχει  φωτογραφηθεί ποτέ.

Σχεδόν κάνεις δεν είχε πάει σε αυτές τις σπηλιές και μόνο κάποια παιδιά για παιχνίδι κατέβαιναν σε αυτές. Για να φωτογραφίσουμε το εσωτερικό έπρεπε να βρούμε γεννήτριες για τα φώτα-φλας και με πολύ δυσκολία βρέθηκαν.

Όπως αναφέρει ο Ralph Mors όταν φτάσαμε εκεί και είδαμε τα έργα ζωγραφικής μείναμε έκπληκτοι. Εντυπωσιασμένος ήμουν με τα χρώματα που ήταν τόσο ζωντανά, που νόμιζες ότι ζωγραφίστηκαν μόλις την προηγούμενη μέρα. Οι τοιχογραφίες ήταν και πολύ μεγάλες.

Το 1948 μετά τις φωτογραφίες του Ralph Mors που έγιναν γνωστές στον κόσμο, το   σπήλαιο άνοιξε για το κοινό, αλλά 15 χρόνια αργότερα το 1963, διαπιστώνοντας οι επιστήμονες ότι διοξείδιο του άνθρακα και άλλα σωματίδια που δημιουργούταν από τους ανθρώπους το σπήλαιο έκλεισε.

Σήμερα πολύ λίγοι άνθρωποι επισκέπτονται το σπήλαιο και για λίγες μέρες του χρόνου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!