Δωρεά-μαμούθ στο Μητροπολιτικό Μουσείο Νέας Υόρκης από τον Λέοναρντ Λόντερ

Νέα Υόρκη
Συλλογή 78 κυβιστικών έργων, αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, αποφάσισε να δωρίσει στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης ο δισεκατομμυριούχος Λέοναρντ Λόντερ, κληρονόμος της εταιρείας καλλυντικών Estee Lauder και συλλέκτης έργων τέχνης.
Η συλλογή, η οποία δημιουργήθηκε σε διάστημα 37 ετών, «είναι μία από τις σημαντικότερες στον κόσμο» ανέφερε το Μουσείο, ανακοινώνοντας την «εξαιρετική» δωρεά που «θα μεταμορφώσει το μουσείο».
Η συλλογή περιλαμβάνει 33 έργα του Πάμπλο Πικάσο, 17 του Ζορζ Μπρακ, 14 του Χουάν Γκρις και του Φερνάν Λεζέ καθώς και μεγάλο αριθμό αριστουργημάτων και εμβληματικών έργων του κυβισμού.
Μεταξύ των έργων του Πικάσο περιλαμβάνονται τα «Το μέλλον μας είναι στον αέρα» (1912), «Εύα» (1913) και «Ζήτω η Γαλλία» (1914-1915). Ανάμεσα στα έργα του Μπρακ είναι τα «Δένδρα στο Λ' Εστάκ» (1908) και «Το βιολί» (Mozart/Kubelick) (1912).
«Είναι ένα εξαιρετικό δώρο για το μουσείο μας και την πόλη μας» δήλωσε ο διευθυντής και πρόεδρος του Μουσείου, Τόμας Κάμπελ. «Παρόλο που το Μητροπολιτικό Μουσείο είναι μοναδικό στη δυνατότητά του να παρουσιάζει περισσότερα από 5.000 χρόνια ιστορίας της τέχνης, από καιρό μας έλειπε αυτή η κριτική διάσταση στην ιστορία του μοντερνισμού. Ο κυβισμός θα αντιπροσωπεύεται τώρα με ορισμένα από τα μεγαλύτερα αριστουργήματά του» πρόσθεσε.
Ο Λέοναρντ Λόντερ εξήγησε, από την πλευρά του, πως θέλησε έτσι να κάνει «ένα δώρο στους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στη Νέα Υόρκη και σ΄αυτούς που έρχονται από ολόκληρο τον κόσμο για να επισκεφθούν τους μεγάλους καλλιτεχνικούς θεσμούς μας».
Η πρώτη έκθεση της συλλογής, η οποία συγκεντρώθηκε από το 1976 ως το 2013 και αποτελείται σε μεγάλο μέρος από έργα που έγιναν από το 1909 ώς το 1914 στη διάρκεια της πιο νεωτεριστικής περιόδου του κυβισμού, θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο του 2014.
Ο Κάμπελ πρόσθεσε πως παράλληλα με τη δωρεά αυτή, το διάσημο νεοϋορκέζικο μουσείο, το οποίο δέχεται περίπου έξι εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο, θα δημιουργήσει ένα νέο κέντρο έρευνας αφιερωμένο στη μοντέρνα τέχνη χάρη σε μια δωρεά 22 εκατομμυρίων δολαρίων που χρηματοδοτήθηκε κυρίως από τον Λέοναρντ Λόντερ.
Ο ηλικίας 80 ετών επιχειρηματίας και διάσημος συλλέκτης έργων τέχνης είναι γιος του Τζόζεφ και της Εστέ Λόντερ, συνιδρυτών της πολυεθνικής Estee Lauder Inc, που ειδικεύεται στα προϊόντα ομορφιάς. Ο Λέοναρντ Λόντερ είναι επίτιμος πρόεδρος της εταιρείας, ενώ μαζί με τον αδελφό του, τον Ρόναλντ, είναι ένας από τους σημαντικότερους συλλέκτες και μαικήνες της τέχνης στη Νέα Υόρκη.
Το περιοδικό Forbes εκτιμά την αξία της συλλογής με τα κυβιστικά έργα σε 1,1 δισεκατομμύριο δολάρια, δηλαδή στο 13,5% της προσωπικής περιουσίας του Λόντερ, που ανέρχεται σε 8,1 δισεκατομμύρια δολάρια.
Με τη δωρεά του στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, ο Λέοναρντ Λόντερ εισέρχεται «στο πάνθεον των πιο γενναιόδωρων φιλανθρώπων όλων των εποχών» προσθέτει το περιοδικό, σύμφωνα με το οποίο είναι ο 24ος άνθρωπος στον κόσμο που δωρίζει εν ζωή περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο δολάρια.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!