«ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΕΣ» της Μεσογείου στην αυγή της Ιστορίας

ΚΛΙΚ ΕΔΩ VIDEO «ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΕΣ» της Μεσογείου στην αυγή της Ιστορίας
ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ
Μία έκθεση που ο επισκέπτης πραγματοποιεί ένα ταξίδι στο παρελθόν, γνωρίζοντας τη ζωή των γυναικών, μέσα από το θάνατό τους.

Εικοσιτέσσερα παραδείγματα «πριγκιπισσών» σε πέντε αίθουσες του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

Τα εκθέματα ομαδοποιημένα για κάθε μία ταφή, τοποθετημένα σε προθήκες χωροχρονικά, ακλουθώντας το χρόνο από τις παλαιότερες στις νεώτερες ( από το 1000π.Χ. έως το 500π.Χ. και από την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Νότια Ιταλία και την Ετρουρία)χωρίς όμως να αισθάνεται ο επισκέπτης κάποιον αυστηρό περιορισμό στο πως θα κινηθεί για να δει τα εκθέματα. Μπορεί να κινηθεί ελεύθερα στο χώρο και να μην χάσει τίποτα από την ιστορία που έχει σκοπό να του διδάξει η έκθεση.

Τοποθετημένα σωστά τα εκθέματα (ίσως κάποια όχι, αλλά μάλλον το μέγεθος έπαιξε κάποιο ρόλο) , οι πινακίδες, τα κείμενα, ώστε να  δίνεται επαρκώς η δυνατότητα για συγκρίσεις, διαπιστώσεις, μεταξύ των προσώπων και των  αντικειμένων σε κάθε ταφή.

Σημαντική συμβολή έχει και το οπτικοακουστικό υλικό που παρέχεται στον «αναγνώστη» επισκέπτη, αλλά και οι ξεναγήσεις που γίνονται ορισμένες ώρες από το μουσείο, με το ίδιο αντίτιμο εισόδου σ’ αυτό.

Φεύγοντας από την έκθεση, εντυπωσιασμένος από τα όμορφα πολυτελή αντικείμενα, τόσο παλιά, παίρνεις μαζί σου και τις ιδέες που αντιπροσωπεύουν αυτές οι ταφές και τα αντικείμενα τους. Παίρνεις μαζί σου τον πολιτισμό της εποχής τους, τους τρόπους ταφής, τα ήθη, τα έθιμα, την τέχνη,  τον ρόλο της γυναίκας, τη θέση της στη κοινωνία(όχι για όλες, οι γυναίκες αυτές που ανήκαν στην υψηλή κοινωνική τάξη της εποχής),  τις ενασχολήσεις της ως ιέρεια, ως γυναίκα, ως οικοδέσποινα ( διαπιστώνεις έντονα την ενασχόληση των γυναικών αυτών με τις εργασίες εντός του οίκου τους). Οι γυναίκες αυτές  έχουν ως πρότυπο την Πηνελόπη, την Ήρα, ή τη Μήδεια.

Μία έκθεση που πρέπει να επισκεφτείτε και που θα φιλοξενείται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης έως της   10-4-2013.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!