Σεισμούς στον επερχόμενο αστεροειδή μπορεί να προκαλέσει η Γη

Σεισμούς πάνω στον αστεροειδή 2012 DA 14 είναι πιθανό να προκαλέσει η Γη, όταν αυτός θα περνά σε απόσταση αναπνοής από τον πλανήτη μας, στις 9.25 (ώρα Ελλάδας) το βράδι της Παρασκευής.

Αιτία είναι το ισχυρό βαρυτικό της πεδίο, το οποίο όπως έχουν παρατηρήσει επιστήμονες, συνηθίζει να προκαλεί σεισμική δραστηριότητα σε αστεροειδείς που περνούν σχετικά κοντά.


Ήδη πριν από δύο μέρες, αστρονόμοι από την Αυστραλία φωτογράφισαν τον αστεροειδή που βρισκόταν σε απόσταση 1,2 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά μας και κινούνταν με ταχύτητα μεγαλύτερη από 20.000 χιλιόμετρα την ώρα, προς τη Γη.

Ο καθηγητής πλανητικών επιστημών στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) διατύπωσε την εκτίμηση ότι όταν ο αστεροειδής περάσει πολύ κοντά στο βαρυτικό πεδίο της Γης, είναι πιθανό να υποστεί ένα σεισμικό σοκ σαν «καλωσόρισμα».

Ο ίδιος μαζί με συνεργάτες του, θα παρακολουθούν την τροχιά του αστεροειδούς καθώς πλησιάζει ολοένα και περισσότερο προς τον πλανήτη μας. Αν διαπιστώσουν όπως λένε κάποια διαφοροποίηση στο χρώμα, το ρυθμό περιφοράς, την αντανακλαστικότητα ή το σχήμα του, εξαιτίας της αλληλεπίδρασής του με το βαρυτικό πεδίο της Γης, τότε αυτό θα σημάνει ότι σείεται.

Ο 2012 DA14 θα πλησιάσει τον πλανήτη μας σε απόσταση περίπου 28.000 χιλιομέτρων χωρίς όμως, όπως έχει διαβεβαιώσει η NASA, να προκαλέσει το παραμικρό.

Καμία ζημιά δεν θα πάθουν ούτε οι δορυφόροι που βρίσκονται στη γεωσύγχρονη τροχιά, δηλαδή σε απόσταση 36.000 χιλιομέτρων.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!