Σε 'Ελληνες το πρώτο βραβείο για το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων

Διάκριση ανάμεσα σε 89 αρχιτεκτονικές προτάσεις από όλον τον κόσμο
 
Μία ελληνική αρχιτεκτονική πρόταση ήρθε πρώτη στην διεθνή διαγωνισμό για την μετατροπή του παλαιού SILO στο Κεντρικό Λιμάνι του ΟΛΠ στον Πειραιά σε Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων και του περιβάλλοντος χώρου του σε ελεύθερο ανοιχτό χώρο υπαίθριας ψυχαγωγίας. Πρόκειται για την πρόταση των αρχιτεκτόνων Ευάγγελου Αντωνόπουλου, Θάλειας Βέττα, Γιώργου Γαβαλά, Μαρίας _Κυριακής Ρήγα, Αναστασίας Σταμούλη και Μαρίας Πυλαρινού, η οποία προκρίθηκε ομόφωνα από την Κριτική Επιτροπή ανάμεσα σε 89 αρχιτεκτονικά γραφεία από όλο τον κόσμο που συμμετείχαν στον διαγωνισμό.
Οπως είναι γνωστό στον χώρο της Πολιτιστικής Ακτής Πειραιά δημιουργούνται τρία Μουσεία, το Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων, το Θεματικό Αρχαιολογικό Μουσείο Λιμένος και το Μουσείο Μετανάστευσης, καθώς και θεματικά Πάρκα με κτίρια και ελεύθερους χώρους (πάρκα και πλατείες), συνδέοντας έτσι την πόλη και το λιμάνι της, σε μία περιοχή στην οποία σήμερα δεν υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση. Για το σκοπό αυτό άλλωστε υπάρχει θεσμική συνεργασία και συναντίληψη μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Αττικής και του ΟΛΠ Α. Ε. ως κύριου των χερσαίων χώρων και προϊσταμένης αρχής, καθώς και των όμορων δήμων.
Από τον διαγωνισμό το δεύτερο βραβείο αποδίδεται στον αρχιτέκτονα Uleia Andrei από την Ρουμανία. Το τρίτο στους αρχιτέκτονες Ιωάννη και Κωνσταντίνο Κίζη και Νικόλαο Μπελαβίλα. Το τέταρτο στις Ειρήνη Σακελλαρίδου, Μόρφω Παπανικολάου και Χρυσοκώνα Μαύρου. Και το πέμπτο στους πορτογάλους Joao Maria Ventura Trindade και Patricia Marques Costa.
Την Κριτική Επιτροπή του διαγωνισμού αποτελούσαν οι: Δημήτρης Φατούρος, ομ. καθηγητής Α. Π. Θ. (πρόεδρος) και Γ. Αραχωβίτης (ΟΛΠ), Ευγενία Γατοπούλου (ΥΠ. ΠΟ), Γ. Μαδεμοχωρίτης (ΣΑΔΑΣ - ΠΕΑ), Ευάγγελος Ραβανός (ΣΑΔΑ - ΠΕΑ), Φώτης Καλουδιώτης (ΣΑΔΑ - ΠΕΑ) και Αλέξιος Βικέλας (ΣΑΔΑΣ - ΠΕΑ).
Οπως αποφασίσθηκε από τον ΟΛΠ πέραν των βραβείων και της εξαγοράς των 5 μελετών που διακρίθηκαν θα γίνει περαιτέρω εξαγορά 4 ακόμα μελετών. Ολες οι μελέτες θα εκδοθούν και θα εκτεθούν
Να σημειωθεί ότι έχουν προηγηθεί η έγκριση του Master - plan όλης της περιοχής των 180.000 τ. μ. η υπογραφή Προγραμματικού Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Αττικής και ΟΛΠ Α. Ε. για όλα τα έργα, η απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού για το τελικό κτηριολογικό πρόγραμμα και ακόμη η μουσειολογική προμελέτη από τη Διεύθυνση Ενάλιων Αρχαιοτήτων του ΥΠ. ΠΟ. και απόφαση της Επιτροπής Μουσείων και τέλος η μελέτη Στατικής Επάρκειας από το Εργαστήριο Αντισεισμικής Τεχνολογίας του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου (Ε. Μ. Π.)
ΠΗΓΗ: ΤΟΟ ΒΗΜΑ, ΜΑΡΙΑ ΘΕΡΜΟΥ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!