Διαστημικά δισεκατομμύρια

Ο αστεροειδής 2012 DA14 που απόψε θα περάσει «ξυστά» από τη Γη περιέχει ορυκτά αξίας 195 δισ. δολαρίων, ΖΩΝΤΑΝΑ ΑΠΟ ΤΟ IN.GR
 
 
 
Ενα… τσουβάλι με 195 δισεκατομμύρια δολάρια είναι ο αστεροειδής 2012 DA14 που σήμερα το βράδυ, λίγο μετά τις 8, θα περάσει «ξυστά» από τη Γη, σε απόσταση περίπου 28.000 χιλιομέτρων.
Την αποτίμηση της αξίας του αστεροειδούς, που εικάζεται ότι περιέχει νερό και μέταλλα όπως σίδερο και νικέλιο, έκανε η αμερικανική εταιρεία Deep Space Industries. Είναι μια από τις εταιρείες που φιλοδοξεί στο άμεσο μέλλον να οργανώσει μια επιχείρηση παγίδευσης κάποιου αστεροειδούς και εξόρυξης των πολύτιμων συστατικών του.
Ο συγκεκριμένος αστεροειδής, βάρους περίπου 130.000 τόνων, είναι ο πρώτος που γνωρίζουμε ότι περνάει τόσο κοντά σε εμάς. Θα πλησιάσει τη Γη σε απόσταση 27.680 χιλιομέτρων. Δηλαδή θα διέλθει χαμηλότερα από το ύψος που βρίσκονται οι δορυφόροι στη γεωσύγχρονη τροχιά, 36.000 χιλιόμετρα μακριά από το έδαφος της Γης.
Από το πέρασμα αυτό δεν θα πάθει τίποτα η Γη. Η τροχιά του αποτυπώθηκε με κάθε λεπτομέρεια από τη NASA, που αποφάνθηκε ότι κίνδυνος δεν υπάρχει. Στο παρελθόν, βέβαια, τέτοιοι βράχοι έχουν πέσει στη Γη, με πιο πρόσφατο περιστατικό εκείνο στη Σιβηρία, πάνω από τον ποταμό Τουνγκούσκα, το 1908. Εξερράγη ο αστεροειδής στην ατμόσφαιρα και από το ωστικό κύμα καταστράφηκαν εκατομμύρια στρέμματα δασικής έκτασης.

ΘΗΣΑΥΡΟΙ. Η ουσία είναι ότι πλέον στη Γη πολλοί βλέπουν τους αστεροειδείς σαν ξερολούκουμα. Πιστεύουν ότι τα συστατικά τους μπορεί να αποτελέσουν μελλοντικά πηγή καυσίμων για διπλανητικές αποστολές. Το νερό που περιέχουν μπορεί να διασπαστεί σε υδρογόνο και οξυγόνο που είναι δύο βασικά στοιχεία των πυραυλικών καυσίμων. Τα μέταλλα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή νέου διαστημικού εξοπλισμού. Κι εδώ βρίσκεται η αξία της εκμετάλλευσης των αστεροειδών. Για να μεταφερθούν αυτά τα υλικά σήμερα σε τροχιά γύρω από τη Γη, ώστε να συναρμολογηθούν ή επισκευαστούν σταθμοί ανεφοδιασμού, δορυφόροι ή διαστημόπλοια, το κόστος είναι περίπου 10 εκατομμύρια δολάρια για κάθε τόνο. Αν όμως εξορύσσονταν τα υλικά στο Διάστημα και αξιοποιούνταν εκεί, τότε το κέρδος θα ήταν μεγάλο.
Εχοντας υπόψη το κόστος μεταφοράς από τη Γη στο Διάστημα, οι ειδικοί της Deep Space Industries υπολόγισαν ότι αν από την ποσότητα νερού που εικάζεται ότι περιέχει ο αστεροειδής, μπορούσε να αντληθεί το 5%, τότε η αξία του θα έφθανε τα 65 δισεκατομμύρια δολάρια. Και αν μπορούσε να εξορυχθεί το 10% των μετάλλων που εικάζεται ότι περιέχει, τότε η αξία τους θα έφθανε τα 130 δισεκατομμύρια δολάρια.

ΑΠΡΟΣΙΤΟΣ. Ο συγκεκριμένος πάντως αστεροειδής δεν προσφέρεται για εκμετάλλευση των... πλουτοπαραγωγικών του πηγών επειδή η τροχιά που ακολουθεί είναι κεκλιμένη σε σχέση με της Γης, γεγονός που σημαίνει ότι θα απαιτούνταν τεράστια ποσά ενέργειας για κάποιο διαστημόπλοιο να τον πλησιάσει.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!