ΣΥΡΙΑ:Σε κίνδυνο η πολιτιστική κληρονομιά της

Η πολιτιστική κληρονομιά της Συρίας κινδυνεύει λόγω της εξελισσόμενης ιμπεριαλιστικής επέμβασης που γίνεται με αιχμή του δόρατος μισθοφόρους ισλαμιστές, με αποτέλεσμα να μεταφερθούν από τα μουσεία της χιλιάδες αρχαίοι θησαυροί για φύλαξη σε ειδικούς χώρους αποθήκευσης, ώστε να προστατευθούν από τις λεηλασίες.
Ο Μααμούν Αμπντουλκαρίμ, επικεφαλής των αρχαιοτήτων και μουσείων της Συρίας, σημειώνει ότι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς διατρέχει σοβαρότατο κίνδυνο. Πρόκειται για τη μεσαιωνική σκεπαστή αγορά στο Χαλέπι, που κατέστρεψαν σε μεγάλο βαθμό οι πυρκαγιές, οι οποίες έβλαψαν και το τέμενος Ουμαγιάντ.
Επιπλέον, παράνομες ανασκαφές απειλούν τάφους στην ιστορική πόλη Παλμύρα, στην έρημο, και στον οικισμό της εποχής του χαλκού στην Εμπλα, ενώ η Ιντερπόλ αναζητεί ένα άγαλμα 2.700 ετών που εκλάπη από τη Χάμα. Στη χώρα υπάρχουν επίσης εκπληκτικά κάστρα σταυροφόρων, ρωμαϊκά ερείπια και Ιστορία που εκτείνεται από τις μεγάλες αυτοκρατορίες της Μέσης Ανατολής έως την αυγή του ανθρώπινου πολιτισμού. Γι' αυτό ο Μααμούν Αμπντουλκαρίμ τονίζει ότι πρόκειται για μια μάχη για την ίδια την ύπαρξη του έθνους: «Εχουμε αδειάσει τα μουσεία. Είναι κενές αίθουσες, με μόνη εξαίρεση τα μεγάλων διαστάσεων έργα, που είναι δύσκολο να μετακινηθούν», δήλωσε στο «Ρόιτερς» ο Αμπντουλκαρίμ κατά την επίσκεψή του στην Ιορδανία. Σημείωσε ότι δεκάδες χιλιάδες αρχαιότητες που καλύπτουν 10.000 έτη Ιστορίας, μεταφέρθηκαν σε ειδικούς χώρους αποθήκευσης για να αποφευχθεί μια εισβολή, όπως εκείνη στο μουσείο της Βαγδάτης από τους αρχαιοκάπηλους, αμέσως μετά την εισβολή των ΗΠΑ.
Η UNESCO εφιστά την προσοχή σε έξι μνημεία της χώρας, που εντάσσονται στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, συμπεριλαμβανομένων των παλαιών πόλεων της Δαμασκού, του Χαλεπιού, της Μπόσρα, καθώς και του επιβλητικού κάστρου των σταυροφόρων, Κρακ-ντε-Σεβαλιέ. Πολλά από αυτά έχουν μετατραπεί σε πεδία μαχών.
Αν πέσουν στα χέρια αρχαιοκαπήλων οι θησαυροί των μουσείων, αυτό θα σηματοδοτήσει την οριστική διάλυση της Συρίας, τονίζει ο Αμπντουλκαρίμ. «Αν τελικά φτάσουν σε αυτούς τους χώρους, η Συρία θα πάψει πλέον να υπάρχει... Αυτό θα σηματοδοτήσει το τέλος του τέλους», σημειώνει ο 46χρονος καθηγητής Αρχαιολογίας και διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Μουσείων της Συρίας, τονίζοντας: «Η Συρία όπως την ξέρουμε τότε θα πάψει να υπάρχει».
ΠΗΓΗ: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!