Τουλάχιστον 1.000 οι τραυματίες στη Ρωσία από συντριβή μετεωρίτη

VIDEO

Τουλάχιστον 1000 τραυματίες και ανυπολόγιστες υλικές ζημιές προκάλεσε η πτώση μετεωρίτη, βάρους περίπου 10 τόνων, την Παρασκευή το πρωί στην κεντρική Ρωσία.

Τον αριθμό των τραυματιών ανακοίνωσε πριν από λίγο το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφαξ, επικαλούμενο αξιωματούχους.

Ζημιές καταγράφηκαν σε έξι πόλεις, ενώ κατέρρευσε και μέρος της οροφής ενός μικρού εργοστασίου.

Οι ρωσικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι ο μετεωρίτης εισήρθε στην ατμόσφαιρα της γης με ταχύτητα 54.000 μέτρων και έσπασε σε κομμάτια σε απόσταση 30-50 χιλιομέτρων από το έδαφος.

Η πτώση των κομματιών προκάλεσε εκρήξεις, από τις οποίες έσπασαν τζάμια στην περιοχή.

«Είδαμε μια μεγάλη λάμψη και βγήκαμε έξω να δούμε τι ήταν. Τότε ακούσαμε έναν τρομακτικά δυνατό θόρυβο», περιέγραψε ένας κάτοικος του Τσελιανμπίνσκ, που ήταν το επίκεντρο της πτώσης. Το Τσελιανμπίνσκ βρίσκεται περί τα 200 χιλιόμετρα νότια του Γιεκατερίνεμπουργκ στην κεντρική Ρωσία.

Σύμφωνα με τις Αρχές, ένας μετεωρίτης εξεράγη στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας με αποτέλεσμα τα φλεγόμενα κομμάτια του να πέσουν σε μια μεγάλη περιοχή των Ουραλίων.

Αρχικά, το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών είχε ανακοινώσει ότι «βροχή μετεωριτών προκάλεσε τον τραυματισμό 50 ανθρώπων», κυρίως από τζάμια που έσπασαν στο Τσελιαμπίνσκ και σε άλλες πόλεις, στην περιοχή των Ουραλίων.

Τελικά, οι τραυματίες ήταν περισσότεροι από 750, από τους οποίους, οι 34 μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία.


«Επεφταν φλεγόμενα αντικείμενα από τον ουρανό»
Κάτοικοι στο Τσελιαμπίνσκ και στο Σβερντλόσκ περιέγραψαν σκηνικά αποκάλυψης, με «φλεγόμενα αντικείμενα να πέφτουν από τον ουρανό», τη «γη να τρέμει» και τζάμια των κτιρίων να σπάνε ενώ είχαν ενεργοποιηθεί οι περισσότεροι συναγερμοί αυτοκινήτων επιτείνοντας τον πανικό.

«Υπήρξε πανικός. Κανείς δεν γνώριζε τι συνέβη. όλοι τρέχαμε από σπίτι σε σπίτι να ρωτήσουμε αν είναι όλοι καλά» λέει ο Σεργκέι Χαμέτοφ από το Τσελιαμπίνσκ. «Είδαμε μία λάμψη στον ουρανό και ακολούθησε μία εκκωφαντική βροντή» Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο εξωτερικών ζημιές έχουν καταγραφεί σε περισσότερες από έξι πόλεις στην περιοχή των Ουραλίων.
Το πρωτοφανές για κατοικημένες περιοχές γεγονός προκάλεσε σοκ και σύγχυση στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης και τις τοπικές Αρχές. Οι πρώτες πληροφορίες από το υπουργείο Αντιμετώπισης Κρίσεων ανέφεραν πως «σημειώθηκε βροχή μετεωριτών, χωρίς να πέσουν κομμάτια τους στη Γη. Ενας μετεωρίτης εξερράγη πάνω από την περιοχή του Τσέλιαμπινσκ. Από το κρουστικό κύμα έσπασαν τα τζάμια σε πολλές περιοχές».

Ωστόσο λίγη ώρα αργότερα μαρτυρίες ανέφεραν για φλεγόμενα κομμάτια να πέφτουν στο έδαφος. Στο Τσελιανμπίνσκ αναφέρθηκε ότι κατέρρευσε και η οροφή κτιρίου.

Ακόμη και οι επιστήμονες διχάζονται. Ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για βροχή μετεώρων, ορισμένοι αστρονόμοι υποστηρίζουν ότι επρόκειτο για έναν μετεωρίτη που έσπασε σε κομμάτια κατά την είσοδό του στην ατμόσφαιρα της Γης.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!