Ned Kelly:ένας εξεγερμένος αγωνιστής της ισονομίας, της ισοπολιτείας, της κοινωνικής δικαιοσύνης

Η κηδεία και η ταφή των λειψάνων, 132 χρόνια μετά τον απαγχονισμό του στη Μελβούρνη του 1880, έγινε είδηση σχεδόν σε ολόκληρο τον αγγλόφωνο κόσμο. Θάφτηκε σε έναν ανώνυμο επαρχιακό τάφο της νοτιοανατολικής Αυστραλίας, δίπλα στη μάνα του. Είναι ο πιο αναγνωρίσιμος «παράνομος» αυτής της μεγάλης χώρας του νότου, ίσως και το πιο αναγνωρίσιμο ιστορικό της πρόσωπο...


Η ζωή και η δράση, ακόμη και η «κηδεία» του Νεντ Κέλι (Ned Kelly) 132 χρόνια μετά τον απαγχονισμό του, καταδικάστηκε γιατί σκότωσε σε ενέδρα τρεις αστυνομικούς, εξακολουθεί να συναρπάζει, εξακολουθεί να διχάζει το συλλογικό φαντασιακό των σημερινών Αυστραλών.

 Τα οστά του ήταν μέσα σε ένα κουτί σε έναν ομαδικό τάφο μαζί με άλλους κρατούμενους και κακοποιούς. Το 2010 μετά από εξέταση DNA αποδείχτηκε πως πρόκειται όντως για τον Ned Kelly και από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε η διαμάχη για την ταφή του. Όπως αναφέρει στο BBC ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης Peter Norden, ο Ned Kelly ακόμα και σήμερα συνεχίζει να διχάζει την κοινή γνώμη καθώς οι απόγονοι των δύο πλευρών συνεχίζουν μια αντιπαράθεση που κρατάει πάνω από έναν αιώνα.

Για τους υποστηρικτές του ο Ned Kelly ήταν περισσότερο ένα θύμα της διεφθαρμένης και άπληστης άρχουσας τάξης παρά ένας θύτης. Αποτελεί ουσιαστικά την προσωποποίηση της σύγκρουσης μεταξύ φτωχών Ιρλανδών μεταναστών και των πλουσίων της βρετανοαυστραλιανής άρχουσας τάξης. Για τους πολέμιούς του πρόκειται απλά για έναν «φαύλο» κακοποιό που λήστευε και σκότωσε τρεις αστυνομικούς.

Η ιστορία του Ned Kelly

Ο Ned Kelly γεννήθηκε στο Beveridge το 1854. Γιος φτωχών καθολικών Ιρλανδών, μιας τυπικής οικογένειας μεταναστών εκείνης της περιόδου. Οι δύσκολες συνθήκες διαβίωσης, η διαφθορά, η αυθαιρεσία και η κοινωνική ανισότητα οδηγούσαν συχνά μέρος του φτωχότερου πληθυσμού σε παράνομες δραστηριότητες. Ένας από αυτούς ήταν και ο Ned Kelly, ο οποίος για πρώτη φορά θα βρεθεί ενώπιον του δικαστηρίου σε ηλικία 15 ετών.

Ο 15χρονος Ned κατηγορείται για επίθεση σε έναν κτηνοτρόφο αλλά και για συνέργεια σε ληστείες. Ο Ned κρίθηκε αθώος και για τις δύο κατηγορίες, ωστόσο πριν το τέλος του ίδιου έτους καταδικάζεται τελικά σε έξι μήνες υποχρεωτικής βαριάς εργασίας για άσεμνη επίθεση και συμπεριφορά.

Σε διάστημα μόλις τριών εβδομάδων από την απελευθέρωσή του, ο Ned Kelly συλλαμβάνεται και πάλι αυτή τη φορά για κλοπή ενός αλόγου. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες και δηλώνει αθώος, ωστόσο το δικαστήριο τον καταδικάζει εκ νέου σε υποχρεωτική σκληρή εργασία, αυτή τη φορά όμως για τρία χρόνια.

Με την απελευθέρωσή του ο 19χρονος πλέον Ned δεν είναι ο ίδιος. Έχει γίνει σκληρότερος αλλά και με περισσότερες εμπειρίες από τους υπόλοιπους νέους της ηλικίας του. Επιστρέφοντας στο σπίτι του μαθαίνει πως οι τοπικές αρχές είχαν κλέψει τα άλογα της οικογένειας του, δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα από αυτά που ήδη αντιμετώπιζε. Για λίγο σκέφτηκε να παραμείνει στο πλαίσιο της νομιμότητας, ωστόσο σύντομα ζητάει εκδίκηση και περνάει και πάλι στην παρανομία, αυτή τη φορά οριστικά. Τα αντίποινα κατά συγκεκριμένων προσώπων των τοπικών αρχών που συμμετείχαν στην αρπαγή των αλόγων αλλά και άλλες πράξεις αυθαιρεσίας ξεκινούν.

Τον Απρίλιο του 1878, ένας αξιωματούχος της τοπικής αστυνομία, ο Alexander Fitzpatrick, επισκέπτεται το σπίτι της οικογένειας Kelly υποστηρίζοντας πως ήρθε να συλλάβει τον Dan, τον νεότερο αδερφό του Ned. Ωστόσο τα κίνητρα της επίσκεψής του φάνηκε πως ήταν τελείως διαφορετικά. Ο Alexander Fitzpatrick παρενοχλεί την αδερφή του Ned. Οι οικογένεια Kelly παρεμβαίνει, επιτίθεται και διώχνει από το σπίτι τον Alexander Fitzpatrick, ο οποίος ταπεινωμένος και προσβεβλημένος που η εξουσία του δεν έφερε το επιθυμητό για αυτόν αποτέλεσμα κατηγορεί όλα τα μέλη της οικογένειας για απόπειρα δολοφονίας.

Τρεις αστυνομικοί στέλνονται για να συλλάβουν τους δύο αδερφούς Kelly, τον Ned και τον Dan. Αυτοί αντιδρούν και κατά τη συμπλοκή σκοτώνουν τους αστυνομικούς. Ακολουθεί η μαζική κινητοποίηση των αρχών αλλά και η διαφυγή των δύο αδερφών Kelly που πλέον, μαζί με δύο ακόμα φίλους τους, τον Steve Hart και τον Joe Byrne, και οι δύο ληστές τραπεζών, αναγνωρίζονται και καταζητούνται ως εγκληματική συμμορία.

Οι τέσσερίς τους καταλήγουν στην πόλη Glenrowan. Κόβουν τα σύρματα του τηλέγραφου και αναγκάζουν τους εργάτες του σιδηροδρόμου να καταστρέψουν τις σιδηροδρομικές γραμμές ώστε να εμποδίσουν την άφιξη των τρένων που μετέφεραν αστυνομικούς. Παράλληλα περισσότεροι από εξήντα άνθρωποι πιάνονται όμηροι εκείνη την ημέρα. Η ιστορία συνεχίζεται με πληροφορίες που δίνει στην αστυνομία ένας τοπικός δάσκαλος και μια ένοπλη σύγκρουση στο ξενοδοχείο που βρισκόταν η συμμορία. Μετά από ώρες μάχης το κτίριο καίγεται ολοκληρωτικά. Ο Ned, μαζί με την περίφημη πανοπλία του, συνελήφθη βαριά τραυματισμένος και τα άλλα τρία μέλη σκοτώθηκαν.

Ο Ned Kelly μεταφέρθηκε στη Μελβούρνη όπου δικάστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο. Στις 11 Νοεμβρίου του 1880 απαγχονίστηκε και μετατρέπεται σε θρύλο περνώντας μια για πάντα στην αιωνιότητα. Όπως ο ίδιος φέρεται να είπε λίγο πριν η αγχόνη τον οδηγήσει στο τέλος «Αυτή είναι η ζωή».

* Η ιστορία του Ned Kelly έχει μεταφερθεί δύο φορές στη μεγάλη οθόνη με τελευταία, το 2003,την ομώνυμη ταινία του Gregor Jordan με τους Heath Ledger, Orlando Bloom, Naomi Watts και Geoffrey Rush. Το 1970 την ταινία Ned Kelly σκηνοθέτησε ο Tony Richardson με πρωταγωνιστές τους Mick Jagger και Mark McManus. Εκτός από τον κινηματογράφο η ιστορία του έχει μεταφερθεί και στη λογοτεχνία.
Αξίζει να σημειωθεί πως μετά τον απαγχονισμό του, η έρευνα των αρχών εκείνης της εποχής, υποβίβασε ή έδιωξε από το σώμα της αστυνομίας αστυνομικούς που σχετίζονταν με την καταδίωξη του Νεντ Κέλι.
Η λευκή Αυστραλία εποικήθηκε με το μύθο της «άδειας χώρας». Γεννήθηκε με αποίκους-εποίκους και κατάδικους. Μεγάλοι απελευθερωτικοί αγώνες, εθνικοί ή κοινωνικοί, όπως π.χ. στις ΗΠΑ, σε χώρες της λατινικής Αμερικής, ή στη Γαλλία, δεν έγιναν ποτέ. Όμως η αίσθηση της κοινωνικής αδικίας, οι θρησκευτικές, οι ταξικές, οι πολιτισμικές, οι εθνοτικές διαφορές, έστω και αν δεν γνώρισαν ποτέ την έξαρση ή τη συλλογική σύγκρουση άλλων κοινωνιών και χωρών, όλα αυτά, είναι παράγοντες που έκαναν τον Νεντ Κέλι στο συλλογικό φαντασιακό της λαϊκής Αυστραλίας κάτι περισσότερο από έναν απλό παράνομο...
Για ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας της Αυστραλίας, ο Νεντ Κέλι ήταν -και εξακολουθεί να είναι συν τοις άλλοις- ένας εξεγερμένος αγωνιστής της ισονομίας, της ισοπολιτείας, της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!