Το Μουσείο J. Paul Getty ανακοινώνει την επιστροφή της κεφαλής του Άδη που χρονολογείται από 400-300 π.Χ.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΧΩΡΟ



Την 11-1-2013 το Μουσείο J. Paul Getty ανακοίνωσε την απόφασή του, οικειοθελώς να επιστρέψει στη Σικελία Morgantina μία κεφαλή από τερακότα που χρονολογείται 400-300 π.Χ. και αναπαριστά τον θεό Αδη. Το μουσείο απέκτησε το γλυπτό το 1985.
Η απόφαση λήφθηκε μετά το αποτέλεσμα κοινών ερευνών που πραγματοποίησαν επιστήμονες του μουσείου, με επιστήμονες της Σικελίας και κατέληξαν ότι είναι μέρος των τεσσάρων πήλινων θραυσμάτων που βρέθηκαν το 2011 κοντά στη Morgantina της Σικελίας.
Ο επιμελητής του Μουσείου J. Paul Getty και ο διευθυντής του αρχαιολογικού πάρκου της Morgantina επιβεβαίωσαν την αναγνώριση της σχέσης της κεφαλής με τα τμήματα των ευρημάτων στη Morgantina και ανακοίνωσαν ότι η αρχική θέση της κεφαλής ήταν στην περιοχή του ιερού της Δήμητρας, το οποίο είχε ανασκαφεί παράνομα στα τέλη της δεκαετίας του 1970.
Ο Timothy Potts, διευθυντής του J. Paul Getty Museum. Δήλωσε ότι η συνεργασία με τους συναδέλφους του στη Σικελία την Πολιτιστική Συνεργασία που έγινε το 2010, κατά την οποία αναπτύχθηκε ακαδημαϊκός διάλογος , αλλά και δάνεια αντικειμένων μεταξύ των μουσείων.
Η κεφαλή του Άδη θα μεταφερθεί σε διάφορα μουσεία της Σικελίας στα πλαίσια της περιοδεύουσας έκθεσης «Τέχνη και Εφεύρεση ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρώμη» , στο Morgantina μέχρι 21 Ιανουαρίου 2013, στο Getty Villa από 3 Απρ.-19 Αυγ. 2013, στο Cleveland Museum of Art από 30 Σεπ 2013 έως 5 Ιανουαρίου 2014, και θα καταλήξει στο Palazzo Ajutamicristo στο Παλέρμο από τον Φεβρουάριο έως Ιούνιο του 2014.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!