Μελετώντας την Εκάβη :Ομάδα μεταναστών συναντιούνται στη σκηνή του θεάτρου «Θησείον»

«Μελετώντας την Εκάβη του Ευριπίδη διαπίστωσα πως μέσα από την ενασχόληση με το 'Αλλο, εκείνο που ανακαλύπτει κανείς είναι την εγγύτητα του, την ομοιότητα του αλλά ακόμα και την ταύτιση του με τον βαθύτερο εαυτό μας. Το 'Αλλο είμαστε εμείς». Ο Ενκε Φεζολλάρι μιλάει για την τελευταία του δουλειά με τίτλο "Hecuba, Hekabe, Hecabe, Hecube, Εκάβη project".
Βασισμένο στην Εκάβη του Ευριπίδη αλλά και σε κείμενα των Κ. Καβάφη, του Γ. Σεφέρη, αφρικάνικα παραμύθια, δημοτικά αλβανικά ποιήματα, τραγούδια ξενιτιάς και μοιρολόγια το έργο θα κάνει πρεμιέρα στις 4 Φεβρουαρίου στο θέατρο Θησείον, με τη συμμετοχή ηθοποιών από τρεις διαφορετικές χώρες (Αλβανία, Ουγκάντα, Ελλάδα). Η παράσταση με ελεύθερη είσοδο εντάσσεται στα πλαίσια του «Φεστιβάλ Πολιτισμών» (Έργο 1.4.α/11 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών) που διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών.
Μια ομάδα μεταναστών συναντιούνται στη σκηνή του θεάτρου «Θησείον» τέσσερα πρόσωπα, που μόλις διέσχισαν τα νερά του Ελλήσποντου, βιώνουν μια καθαρτήρια τελετή περάσματος κι ολοκληρώνουν την εμπειρία τους με ένα συμπόσιο, όπου τη θέση της τροφής ενέχει ο ίδιος ο λόγος του Ευριπίδη. «Προσεγγίζοντας ένα τόσο τραγικό και σύγχρονο θέμα όπως αυτό του 'Αλλου, του Ξένου, του Μετανάστη (σήμερα άλλωστε ζούμε σε μια εποχή που όλοι λίγο πολύ είμαστε εν δυνάμει μετανάστες) αισθάνθηκα από την πρώτη στιγμή ότι ο τραγικός λόγος των σπουδαίων κειμένων έπρεπε να γίνει το όχημα μιας ψυχικής και σωματικής κατάθεσης, ενός φαινομενικά άλυτου προβλήματος, αφού το ζήτημα δεν είναι να παρουσιάσουμε έτοιμες λύσεις και απαντήσεις, αλλά να ανοίξουμε τους κλειστούς ορίζοντές μας», αναφέρει ο Ενκε Φεζολλάρι. Η Εκάβη του Ευριπίδη δεν είναι μια τυχαία επιλογή, αλλά προήλθε από την αδήριτη ανάγκη όλων των συμμετεχόντων της παράστασης να εκφραστούν με όχημα το «τραγικό» που φέρει το συγκεκριμένο έργο. Έργο στο οποίο οι ήρωες, Έλληνες και μη, αφού παλέψουν λυσσαλέα, ως τη διαστροφή, με το σώμα και τη γλώσσα του 'Αλλου, του Ξένου, του αδιαμφισβήτητου Εχθρού, αλλάζουν και μεταμορφώνονται.
Γίνεται έκδηλη η ανάγκη τους για μια νέα ταυτότητα ή απλά για μια αναγνώριση, μια πραγματική συνάντηση με έναν παραμελημένο, κι ωστόσο βαθύτερο και ουσιαστικότερο εαυτό. «Η Hekuba ή Ecuba ή Εκάβη είναι μια μάνα. Μια τέως βασίλισσα. Μια χώρα.
Σπλάχνα… Μια μετανάστρια από το Μπαγκλαντές, μια Σύρια πρόσφυγας, μια Ελληνίδα από την Ελευσίνα, το Αιγάλεω, ή τη Δραπετσώνα…είναι όλοι εμείς…», σημειώνει ο Ενκε Φεζολλάρι.
Η παράσταση, μέσα από την ανθρώπινη ματιά των συντελεστών, αναζητά μια απάντηση στην αγωνία που γεννά ο φόβος του άλλου, του ξένου, του μετανάστη. Μια απάντηση ωστόσο που όλα συνηγορούν πως δεν μπορεί παρά να υπάρχει βαθιά μέσα μας. «Καθρέφτης δικός μου και του άλλου, αυτό το έργο πραγματεύεται ζητήματα οικουμενικά, όπως το δίκαιο, τη φιλοξενία, την ικεσία, τη φιλία, την πατρίδα, την εξουσία, έως το θρήνο και την ταφή. Έργο αναχωρήσεων και αφίξεων σε έναν κόσμο που προσμένει ένα καλύτερο αύριο: ίσως ναι, ίσως και όχι», λέει ο Ένκε Φεζολλάρι. Κι οι ήρωες δέσμιοι της μοίρας ή σκλάβοι που σπάνε τα δεσμά τους; «Ας αφεθούμε στο λόγο του Ευριπίδη και ίσως κάτι αντιληφθούμε για το βαθύτερο «Είναι» της ανθρώπινης ύπαρξης», καταλήγει.
Το «Φεστιβάλ Πολιτισμών» (Έργο 1.4.α/11) υπάγεται στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος 2011 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών και συγκεκριμένα στην Προτεραιότητα 1 που αφορά την «Υλοποίηση Δράσεων για την πρακτική εφαρμογή των Κοινών Βασικών Αρχών για την πολιτική ένταξης των μεταναστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση» και στη Δράση 1.4/11 για την «Προαγωγή της διαπολιτισμικότητας ως θεμελιώδους μηχανισμού ένταξης των νομίμως διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών στην κοινωνία υποδοχής».
Σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχουν οριστεί, το «Φεστιβάλ Πολιτισμών» θα υλοποιηθεί σε τρεις πόλεις της Ελλάδας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο Κρήτης) και θα περιλαμβάνει, εκτός από την συγκεκριμένη θεατρική παράσταση, την εμφάνιση μουσικών σχημάτων μεταναστών, εκθέσεις σχετικές με θέματα και εμπειρίες μετανάστευσης και ραδιοφωνικές αναμεταδόσεις επιλεγμένων αφηγήσεων μεταναστών. Οι δράσεις αυτές προγραμματίζονται για τον Μάιο και τον Ιούνιος του 2013 (το τελικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί στον ερχόμενο Απρίλιο) και θα πραγματοποιηθούν διαδοχικά σε Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη και Αθήνα, οπότε και θα επανηληφθεί η παράσταση Εκάβη project.
Στην παράσταση παίζουν οι: Ανδρονίκη Μερτίρη, Στέφανος Μουαγκιέ, Βέφη Ρεδή και Κωστής Σειραδάκης.
Πηγή:express.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!