Η λάμψη του Απόλλωνα στην αρχαία Κόρινθο

Εγκαίνια ηλεκτροφωτισμού του μνημείου το Σάββατο 26 Ιανουαρίου



Την πρωτοβουλία για την ανάδειξη του μνημείου και τη νύχτα είχε η ΛΖ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων η οποία εκπόνησε τη μελέτη το καλοκαίρι του 2012 σε συνεργασία με την εταιρεία αρχιτεκτονικού φωτισμού Διάθλασις Α.Ε., για να εγκριθεί στη συνέχεια ομόφωνα από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.


Φωτισμένος και λαμπερός μέσα στη νύχτα είναι πλέον ο ναός του Απόλλωνα στην αρχαία Κόρινθο ύστερα από την ολοκλήρωση του έργου ηλεκτροφωτισμού του, τα εγκαίνια του οποίου θα γίνουν το Σάββατο 26 Ιανουαρίου στις 7 το βράδυ. Την πρωτοβουλία για την ανάδειξη του μνημείου και τη νύχτα είχε η ΛΖ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων η οποία εκπόνησε τη μελέτη το καλοκαίρι του 2012 σε συνεργασία με την εταιρεία αρχιτεκτονικού φωτισμού Διάθλασις Α.Ε., για να εγκριθεί στη συνέχεια ομόφωνα από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Η προβολή του μνημείου και όχι η επιβολή του φωτισμού επάνω του ήταν η βασική αρχή της μελέτης αλλά και η προσαρμογή των εντάσεων τόσο στο ίδιο όσο και στο άμεσο περιβάλλον του, η απόδοση των σκιάσεων και η ανάδειξη του δομικού υλικού κατασκευής του που ήταν ο πωρόλιθος. Φυσικά ελήφθησαν υπόψη η εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και η αναστρεψιμότητα της επέμβασης σε περίπτωση που αποφασιστεί κάποτε αναστήλωση του ναού ενώ έγινε προσπάθεια να αποφευχθεί και η φωτορύπανση.

Η εκτέλεση του έργου οφείλεται στον μηχανολόγο - μηχανικό κ. Γεώργιο Βερονίκη σε συνεργασία με την εταιρεία Smart Electric ενώ να σημειωθεί ότι δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς την πολιτιστική χορηγία της Club Hotel Casino Loutraki Α.Ε, η οποία έγινε έπειτα από σχετικό αίτημα της ΛΖ΄ ΕΠΚΑ.

Ο ναός του Απόλλωνα (550 - 540 π.Χ.) αποτελεί ένα σημαντικό μνημείο, που σηματοδοτεί τις απαρχές της εφαρμογής του δωρικού ρυθμού στην αρχαία αρχιτεκτονική ενώ αντανακλά την οικονομική ευρωστία και την εμπορική ισχύ της πόλης της Κορίνθου στους αρχαϊκούς χρόνους, όταν η πόλη αναδείχθηκε σε ηγέτιδα δύναμη του ελληνικού κόσμου ιδρύοντας κραταιές αποικίες.

Μετά την καταστροφή της πόλης όμως, το 146 π.Χ. και την επανίδρυσή της πλέον ως αποικίας της οικογένειας του ρωμαίου αυτοκράτορα Οκταβιανού Αυγούστου, ο ναός μετασκευάστηκε, πιθανώς για να στεγάσει την αυτοκρατορική λατρεία. Τα ερείπιά του ήταν ορατά για αιώνες αλλά ουσιαστικά η πρώτη ανασκαφή του έγινε το 1886 από τον γερμανό αρχαιολόγο Βίλχελμ Ντέρπφελντ. Σήμερα, εκτός από τη θεμελίωση του μνημείου στέκουν στην θέση τους επτά κίονες του δυτικού μέρους της περίστασης, καθώς και η νοτιοδυτική γωνία του επιστυλίου.
ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!