Επίτιμος διδάκτορας στο ΑΠΘ ο Κώστας Γαβράς

 «Δεν έχω λύση. Δε νομίζω ότι μπορεί να αλλάξει η κοινωνία. Ο κινηματογράφος δεν αλλάζει τον κόσμο. Ίσως θα έπρεπε να αλλάξει ο τρόπος που γίνεται η διανομή των… ρόλων, η κατανομή του πλούτου. Κι εμείς που δεν είμαστε οι διανομείς, θα πρέπει να δημιουργούμε. Να μην εφησυχάζουμε στη θεσούλα, τη δουλίτσα και τον καναπέ μας. Η ζωή είναι μεγάλη περιπέτεια και κρατά λίγο. Μην την κάνουμε ακόμα μικρότερη απ' τη θεσούλα, τη δουλίτσα, το σπιτάκι, τον καναπέ μας. Να ανησυχούμε…" έλεγε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τον περασμένο Νοέμβριο από τη Θεσσαλονίκη όπου βρέθηκε για την πανελλήνια πρώτη προβολή της ταινίας του "Capital" - στο πλαίσιο του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της πόλης ο... ανήσυχος σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς.

Την ερχόμενη εβδομάδα ο Κώστας Γαβράς επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη -προσκεκλημένος αυτή τη φορά του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου προκειμένου να αναγορευθεί σε επίτιμο διδάκτορα του τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών.

Η τελετή αναγόρευσης του κινηματογραφιστή ορίστηκε για τις 7 μ.μ της επόμενης Δευτέρας 28 Ιανουαρίου ενώ την επομένη μέρα (Τρίτη 29 Ιανουαρίου) ο Κώστας Γαβράς θα δώσει αποκλειστικά για τους φοιτητές του τμήματος κινηματογράφου του ΑΠΘ masterclass για την μεθοδολογία της σκηνοθετικής του οπτικής και "γλώσσας".

Μια μέρα πριν την αναγόρευση - την Κυριακή 27 Ιανουαρίου στις 7 το απόγευμα - ο Κώστας Γαβράς θα παραβρεθεί στην προβολή της τελευταίας του ήδη πολυσυζητημένης ταινίας "The Capital" ("Το κεφάλαιο") που οργανώνει στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ η πρυτανεία του πανεπιστημίου. Της προβολής της ταινίας θα ακολουθήσει συζήτηση με ομιλητές τον ίδιο το σκηνοθέτη, τον πρύτανη του ΑΠΘ κ. Γιάννη Μυλόπουλο, τον πρόεδρο του τμήματος οικονομικών επιστημών του ΑΠΘ Μωυσή Σιδηρόπουλο, τον καθηγητή του τμήματος οικονομικών επιστημών Δημήτρη Μαρδά και τον επίκουρο καθηγητή του τμήματος Πολιτικών Επιστημών κ. 'Αρη Στυλιανού. Συντονίστρια της συζήτησης θα είναι η καθηγήτρια του τμήματος κινηματογράφου του πανεπιστημίου κ. Δέσποινα Μουζάκη.

"Ήθελα να κάνω ένα φιλμ για το χρήμα και το ρόλο που παίζει στην κοινωνία. Στο τέλος μιας προβολής μπορεί να φύγετε γελαστοί, μπορεί να φύγετε λυπημένοι ή ενοχλημένοι. Με το ''Capital'' προσπάθησα να κάνω μια ταινία, από την οποία ο θεατής να βγει ενοχλημένος. Να ανησυχήσει. Η ανησυχία είναι η μόνη λύση. Είναι το μέσο για την όποια λύση'', έλεγε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο 80χρονος πλέον (γεννήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου του 1933) σκηνοθέτης.

"Το κεφάλαιο" - η τελευταία ταινία του Κώστα Γαβρά- του γιου του αριστερού δημόσιου υπάλληλου από την Αρκαδία, του νεαρού που εγκατέλειψε τη μετεμφυλιακή Ελλάδα καταφεύγοντας στη Σορβόννη για σπουδές φιλοσοφίας.

Στην Ελλάδα έγινε γνωστός πολύ νωρίς από την σκηνοθεσία της ταινίας "Ζ" (αφορά στα πραγματικά γεγονότα που οδήγησαν στη δολοφονία του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη το Μάιο του 1963).

"Το Κεφάλαιο" βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα (κι όχι στη μελέτη-πρόταση του Κάρλ Μαρξ που άλλαξε τον ρου της ιστορίας τον προηγούμενο αιώνα) του Γάλλου Στεφάν Οσμόντ που κυκλοφόρησε πριν από πέντε χρονια στη Γαλλία.
Πηγή: Express.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!