Η Ελλάδα του φωτογράφου Τσαρλς Βέμπερ στο Μουσείο Μπενάκη


Αθήνα
Εδώ και πάνω από τρεις δεκαετίες φωτογραφίζει ο Ελβετός καλλιτέχνης Τσαρλς Βέμπερ την Ελλάδα. Το αποτέλεσμα της δουλειάς του έχει συγκεντρωθεί σε μία έκθεση με τίτλο «Τα Ελληνικά - The Greek Series», η οποία εγκαινιάζεται την Τρίτη 29 Ιανουαρίου στις 20:00 στο Μουσείο Μπενάκη (Κτήριο της οδού Πειραιώς).

Ο Βέμπερ είναι ένας Ελβετός φωτογράφος που η σχέση του όμως με την Ελλάδα είναι μακρά και στενή. Τη φωτογραφίζει από την πρώτη φορά που την επισκέφθηκε και την αγάπησε, μέχρι σήμερα που ζει και εργάζεται με τη σύζυγό του Κίρα, στο χωριό Άγιος Σύλλας, στο Ηράκλειο της Κρήτης.
Στην έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη έρχεται να δείξει τη φωτογραφική του διαδρομή στη δεύτερη πατρίδα του, την Ελλάδα, μέσα από 150 περίπου φωτογραφίες, χωρισμένες σε επτά ενότητες: Εικονοστάσια, Ναυάγια, Άνθρωποι και μηχανές, Άγιος Σύλλας, Ηράκλειο, Ομπρέλες και Νυχτερινά τοπία.

Γεννήθηκε στη Γενεύη το 1947 και σπούδασε Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της ίδιας πόλης. Ξεκίνησε τη φωτογραφική του καριέρα ενασχολούμενος με την φωτοδημοσιογραφία.

Συνεργάστηκε με το φωτογραφικό πρακτορείο Gamma του Παρισίου και με το Δήμο Γενεύης για την αποτύπωση της αρχιτεκτονικής της πόλης. Εργάστηκε ως Λέκτορας Φωτογραφίας στο Κολλέγιο της Γενεύης. Η δουλειά του έχει αποσπάσει πολλές Ευρωπαϊκές διακρίσεις και εκτίθεται ανά τον κόσμο,
από το 1974.

Τα θέματά του πραγματεύονται ανθρώπους, τοπία, αντικείμενα και συνθέσεις από την ελληνική καθημερινότητα.

Όπως αναφέρεται στον κατάλογο της έκθεσης: «Το κοινό στοιχείο που συνδέει τις -φαινομενικά ασύνδετες- επτά ενότητες των φωτογραφιών του Τσαρλς Βέμπερ, είναι βέβαια η Ελλάδα. Είναι όμως και η ανάγκη του να αναδείξει την ομορφιά της, ακόμα κι αν αυτή δεν είναι εμφανής. Καθώς η φωτογραφία αναπαριστά αυστηρά την πραγματικότητα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο
καταγραφής, ο ίδιος μερικές φορές χρειάζεται να «παίξει» με το φως και να σκηνοθετήσει το θέμα του, προκειμένου να οδηγηθεί στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Σε άλλες λήψεις, είναι φανερή η συναισθηματική ταύτισή του με το φωτογραφούμενο. Στο σύνολό τους πάντως, οι εικόνες που ο Τσαρλς Βέμπερ μας παρουσιάζει, αποπνέουν τρυφερότητα, αυθορμητισμό, τάξη, πολύ περισσότερο όμως, αίσθημα αγάπης για τον ελλαδικό χώρο και τους ανθρώπους της».

Η έκθεση διαρκεί από τις 31 Ιανουαρίου έως τις 29 Μαρτίου.
Newsroom ΔΟΛ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!